Owoce morwy białej zawierają aż do 20% cukrów - głównie glukozę, maltozę, sacharozę i fruktozę; ponadto kwasy organiczne - cytrynowy i jabłkowy oraz olejek lotny. Ze względu na tak dużą zawartość łatwo przyswajalnych cukrów, ludność zamieszkująca Himalaje suszy owoce, miele na mąkę i używa jako dodatku do potraw. Natomiast suszone owoce zabierane są tam w dalekie podróże jako pożywienie wzmacniające i regenerujące siły.
Napary z liści szałwii stosuje się w stanach nieżytowych i zapalnych żołądka i jelit, zwłaszcza z nadmierną fermentacją, w uszkodzeniach wątroby, w nadmiernej potliwości różnego pochodzenia pomocniczo w nadmiernej laktacji u matek karmiących. Zewnętrznie - stosuje się m.in. do płukania w zapaleniach jamy ustnej.
Farmvit - Liść Morwy białej to doskonały sposób na kontrolowanie wchłaniania cukru przez organizm. Dlatego polecany jest do stosowania przez wszystkich tych, którzy są zagrożeni cukrzycą, szukają dobrego sposobu na profilaktykę w tym zakresie. Liście morwy mają właściwości ograniczające działanie enzymów, które powodują rozkład cukrów prostych. Tym samym nie są one wchłanianie w takim stopniu. Dzięki temu przyswajanie cukru po posiłku jest mniejsze.