Laurosept Q73 olejek laurowy i kurkumowy od Asepta wspomaga stawy i cały układ ruchu. Laurosept Q73 to suplement diety, połączenie olejku laurowego i kurkumowego , który odżywia i usprawnia układ chrzęstny i kostny. Posiada właściwości rozgrzewające i odprężające. Dodatkowo suplement wzbogaca naszą dietę w niezbędne polifenole. Substancje te wpływają korzystnie m.in. na: wątrobę, jelita i układ krążenia oraz stosowane są jako środki odmładzające. Polifenole wpływają również na przyswajanie wielu witamin. Oryginalna formuła Lauroseptu Q73 - połączenia olejku laurowego i kurkumowego.
Wyciąg z lukrecji wspiera układ odpornościowy oraz ochronę antyoksydacyjną organizmu. Wspomaga zdrowie górnych dróg oddechowych, pomaga w utrzymaniu ich komfortu. Lukrecja pomaga zachować spokój psychiczny, wspomaga pamięć oraz wspiera układ nerwowy.
Ostropest Plamisty Colfarm wspomaga naturalną regenerację i ochronę wątroby oraz wspiera prawidłowe trawienie. Pomaga chronić komórki i tkanki wątroby przed uszkodzeniem oksydacyjnym oraz czynnikami zewnętrznymi.
WALERIANA (kozłek lekarski) przyczynia się do utrzymania dobrego samopoczucia psychicznego i fizycznego. Pomaga radzić sobie z napięciem i rozdrażnieniem, a także stanowi naturalne wsparcie dla funkcji poznawczych. Pomaga osiągnąć stan relaksu i ułatwia zasypianie.
Szyszki chmielu, dzięki zawartości humuloneloru i lupuloneloru, wykazują działanie uspokajające, wspomagające równowagę układu nerwowego, także podczas menopauzy, oraz ułatwiające zasypianie. Napary z chmielu wpływają korzystnie na układ pokarmowy oraz poziom cholesterolu.
Kłącze perzu stosowane jest w celu wsparcia pracy układu pokarmowego i zmniejszenia nadmiernego łaknienia. Napary z perzu znajdują zastosowanie jako naturalne wsparcie w dietach odchudzających. Jest to naturalny środek na problemy z pracą układu moczowego.
Owoc kopru włoskiego wspomaga apetyt, przyspiesza trawienie, działa rozkurczowo oraz niweluje wzdęcia. Wpływa także korzystnie na zdrowie układu oddechowego i łagodzi dolegliwości związane z miesiączką. Koper włoski może być pomocny młodym mamom, gdyż stymuluje działanie gruczołów mlekowych.
Kora dębu jest znana z właściwości ściągających i przeciwzapalnych oraz z działania łagodzącego świąd i hamującego namnażanie się wirusów. Korę dębu można stosować doustnie w małych dawkach w leczeniu ostrej biegunki niespecyficznej, także aby ułatwić trawienie. Zewnętrznie jest stosowana w postaci kąpieli przeciw nadmiernej potliwości stóp i w zapaleniach skóry oraz wspomagająco w leczeniu szczeliny odbytu - hemoroidy. Z odwarów robi się okłady leczące odmrożenia, pęknięcia skóry, wyprysk sączący i zatrzymujące niewielkie krwawienia. Jako płukanki do gardła i jamy ustnej wyciągi z kory są skuteczne w lekkich zapaleniach dziąseł i błon śluzowych.
Kora wierzby ma działanie przeciwbólowe i przeciwgorączkowe dzięki dużej zawartości kwasu salicylowego. Jest to jeden z najcenniejszych surowców zielarskich. Zalecana do picia tam gdzie podaje się aspirynę tj. przy gorączce, bólach głowy, reumatyzmie itp. Kora wierzby wykazuje korzystny wpływ na równowagę hormonalną organizmu oraz relaksuje i ułatwia zasypianie.
Kozłek lekarski inaczej zwany walerianą używany jest jako środek relaksujący, uspokajający, ułatwiający zasypianie, przynoszący ulgę w stanach zdenerwowania, migrenie oraz menopauzie.
Lukrecja jest jedną z najstarszych roślin stosowanych w nieżytach dróg oddechowych. Już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie uchodziła za bardzo skuteczny lek. Uważano też, że jej korzeń posiada magiczną moc. Wysoko ceniona była w medycynie chińskiej.
Korzeń mniszka jest częstym składnikiem herbatek ziołowych. Wspiera zdrowie układu pokarmowego, działa prebiotyczne, obniża poziom cukru we krwi, wpływa korzystnie na funkcjonowanie żołądka i wątroby, a także poprawia apetyt.
Rumianek usprawnia trawienie, metabolizowanie tłuszczów oraz niweluje dyskomfort towarzyszący niestrawności i wzdęciom. Wykazuje pozytywny wpływ na układ oddechowy, pomaga się zrelaksować, ułatwia zasypianie i wzmacnia układ odpornościowy.
Jasnota to jedna z najcenniejszych roślin zielarskich. Może być stosowana szczególnie przy stanach zapalnych błon śluzowych, górnych dróg oddechowych, dróg rodnych oraz jako środek regenerujący nabłonek. Kwiat jasnoty białej bogaty jest w sole mineralne, w tym w mikropierwiastki. Kwiaty jasnoty białej pozwalają na stworzenie delikatnego w smaku, ziołowego naparu. Wpływają na samopoczucie przed oraz podczas miesiączki, poprawiają apetyt i wspomagają pracę układu pokarmowego.
Kwiat wrzosu wykazuje działanie przeciwzapalne, moczopędne, przeciwreumatyczne i uspokajające. Garbniki zawarte w roślinie wykorzystywane są do leczenia chorób układu pokarmowego, a w szczególności biegunek i stanów zapalnych. Wrzosy mają działanie moczopędne, stosowane są między innymi do leczenia kamicy nerkowej.
Herbatka z kocanki zawiera wiele cennych flawonoidów, olejki eteryczne oraz związki kumarynowe. Kocanka poprawia funkcjonowanie wątroby oraz zapobiega wzdęciom. Kwiat kocanki zalecany jest w zaburzeniach trawienia, stanach skurczowych i zapalnych przewodów żółciowych oraz przy oczyszczaniu wątroby.
Babka lancetowata jest rośliną z rodziny babkowatych, występującą powszechnie w całej Europie oraz północnej i środkowej Azji. Babka przyśpiesza gojenie ran oraz podrażnień skóry, łagodzi kaszel, ponieważ wykazuje działanie wykrztuśne, pomaga w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy, pomaga w leczeniu mało nasilonej biegunki.
Babka zwyczajna jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych na świecie ziół. Wykazuje korzystny wpływ na układ oddechowy, działa przeciwwirusowo i przeciwkaszlowo. W mieszankach ziołowych często łączona jest z zielem macierzanki, miodunką i podbiałem.
Liście borówki czernicy doceniane są przede wszystkim ze względu na właściwości przeciwutleniające. Wspierają zdrowie naczyń krwionośnych i żył, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego, chronią jelita i błonę śluzową żołądka oraz obniżają poziom cukru we krwi.
Liście brzozy posiadają właściwości moczopędne i napotne, które doskonale sprawdzają się przy problemach z drogami moczowymi oraz osłabieniu organizmu w wyniku infekcji. Liście brzozy obniżają bowiem temperaturę ciała pozwalając szybciej pozbyć się gorączki, łagodzą bóle gardła oraz regenerują mięśnie.
Herbatka z liści maliny bogata jest w witaminę C, flawonoidy, kwasy organiczne, garbniki i sole mineralne. ze względu na swoje właściwości może być stosowana jako środek oczyszczający organizm z toksyn, regulujący przemianę materii oraz wspomagający w wydalaniu szkodliwych produktów przemiany materii. Liście malin maja działanie ściągające, przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. Liczne badania pokazały, że posiadają one również właściwości rozkurczające na mięśnie gładkie jelit, macicy i naczyń krwionośnych.
Herbatka z liści melisy ma delikatny, lekko cytrusowy aromat. Smakuje doskonale zarówno na gorąco, jak i na zimno, np. z dodatkiem cytryny lub pomarańczy. Melisa działa odprężająco i pomaga w zasypianiu. Wspiera również układ krążenia, łagodzi podrażnienia gardła, pomaga utrzymać naturalną równowagę hormonalną, a pita do posiłku usprawnia trawienie.
Mięta wspiera prawidłowe trawienie, działa rozkurczowo, wiatropędnie, pomaga się zrelaksować oraz wspomaga układ oddechowy i odporność organizmu. Polecana jest do codziennego spożywania nie tylko do posiłku, ale również w postaci orzeźwiającego napoju, który doskonale gasi pragnienie.
Pokrzywa dostarcza witaminy C, która wspomaga naturalną odporność organizmu, przyspiesza usuwanie nadmiaru wody z ciała, a także stymuluje metabolizm, co z kolei przekłada się na lepsze trawienie. Wśród składników, w które obfituje pokrzywa, mamy też witaminy z grupy B oraz witaminę K.
Szałwia posiada przede wszystkim działanie bakteriobójcze, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne, pomaga skutecznie minimalizować rozwój niebezpiecznych drobnoustrojów. Znana jest ze swoich właściwości rozkurczowych, moczopędnych i żółciopędnych.
Owoce borówki czernicy są cenionym antyoksydantem. Wpływają korzystnie na zdrowie oczu, w tym na stabilizację kolagenu w oku, stan naczyń krwionośnych i żył. Obniżają także poziom cukru we krwi, poprawiają trawienie, regulują metabolizm oraz chronią śluzówkę żołądka.
Owoce głogu są powszechnie stosowanym składnikiem ziołowo-owocowych herbatek. Wykazują pozytywny wpływ na serce i układ krążenia, pomagają się zrelaksować oraz wspierają zdrowy, regenerujący sen. Działają także korzystnie na układ pokarmowy i usprawniają trawienie.
Owoce jarzębiny mają silne działanie antyoksydacyjne. Działają przeciwzapalnie i przeciwmiażdżycowo, a także ściągająco, żółciopędnie i moczopędnie. Regulują metabolizm, usprawniają krążenie, wywierają ogólne działanie wzmacniające i zapobiegają awitaminozie.
Owoc dzikiej róży zawiera znaczne ilości witamin i kwasów organicznych oraz soli mineralnych. Jak podaje literatura zielarska owoc dzikiej róży może być stosowany w chorobach zakaźnych i przeziębieniowych w okresie rekonwalescencji oraz przy biegunce, chorobie wrzodowej żołądka, dwunastnicy.
Nasiona wiesiołka wpływają korzystnie na procesy metaboliczne i polecane są jako dodatek do zdrowej, zbilansowanej diety. Stanowią doskonałe uzupełnienie śniadań, np. musli, jogurtów, owsianek i koktajli. Można jeść je w całości lub zmielić bezpośrednio przed spożyciem.
Ziele krwawnika jest częstym składnikiem mieszanek ziołowych wspomagających trawienie. Łagodzi podrażnienia strun głosowych i gardła, a także niweluje dyskomfort związany z miesiączką.
Ziele pięciornika gęsiego wchodzi w skład wielu mieszanek ziołowych. Według literatury zielarskiej ziele pięciornika gęsiego może być stosowane w zaburzeniach trawiennych, poprawiać funkcjonowanie wątroby, przeciwdziałać wzdęciom, a także pomagać w zaburzeniach miesiączkowych. Herbatka z pięciornika gęsiego zawiera garbniki, cenne flawonoidy, bardzo dużo witaminy C.
Ziele przetacznika wykazuje pozytywny wpływ na układ nerwowy oraz wspomaga zasypianie. Wykorzystywane jest także w celu wsparcia układu oddechowego, ukojenia gardła oraz strun głosowych.
Według literatury zielarskiej ziele przywrotnika jest jednym z najcenniejszych ziół "kobiecych". Jest także jednym z najlepszych składników herbatek ziołowych. Ziele przywrotnika można stosować również jako kosmetyk - szczególnie przy rozstępach, bliznach itp.
Według literatury zielarskiej ziele rzepiku ma bogaty skład chemiczny. Ta aromatyczna roślina zawiera między innymi witaminy C, B, K, sole mineralne w tym dużo krzemionki i wiele innych cennych substancji. Jak podaje literatura zielarska ziele rzepiku doskonale wpływa na pracę wątroby, jest także rośliną kosmetyczną.
Serdecznik wspomaga dobre samopoczucie przed i w trakcie miesiączki, działa relaksująco i tonizująco na serce oraz wpływa pozytywnie na układ oddechowy. Ziele serdecznika jest częstym składnikiem ziołowych herbatek.