Menu
Szukaj
Filters
Zamknij
Zamknij
RSS

Blog

Czemu warto jeść ryby?
Czemu warto jeść ryby?

Powiedzenie „zdrowy jak ryba” ma swoje podstawy. Ryby to naturalne źródło kwasów tłuszczowych omega-3, białka i witamin! Są między innymi podstawą kuchni japońskiej, a szczególnie kuchni okinawskiej. To właśnie na tej japońskiej wyspie ludzie żyją najdłużej i najzdrowiej. Świadczyć może o tym fakt, że Okinawa należy do tak zwanej niebieskiej strefy, czyli miejsc na świecie, gdzie liczba osób, które dożywają ponad stu lat jest największa!

Komentarze (0)
11 sygnałów, które świadczą o niedoborze magnezu w organizmie
11 sygnałów, które świadczą o niedoborze magnezu w organizmie

Niedobór magnezu w organizmie bardzo często związany jest ze zmniejszeniem jego zawartości w diecie. Dodatkowo sprzyja temu dieta z dużą zawartością białka, błonnika, tłuszczów oraz fitynianów, które to zmniejszają wchłanianie magnezu w przewodzie pokarmowym. Objawy niedoboru magnezu mogą wystąpić również wówczas, gdy w diecie występuje nadmiar fosforanów – powodują one nasilenie wydalania magnezu. Do niedoboru magnezu przyczynia się też nadużywanie alkoholu oraz kawy. 

Komentarze (4)
Hormony, a Twoja waga
Hormony, a Twoja waga

Jeśli podejmujesz wszystkie działania w celu utraty zbędnych kilogramów np. redukcję kalorii, jedzenie zdrowej żywności oraz aktywność fizyczna prawie każdego dnia, a pomimo tego nie zauważasz zadowalających wyników wówczas należy pomyśleć o skontrolowaniu gospodarki hormonalnej. Hormony to małe przekaźniki chemiczne, które regulują pracę Naszego organizmu. Wiele z nich,  wpływa na metabolizm mogąc przez to utrudniać utratę wagi. Zatem, które hormony mogą powodować przyrost masy ciała oraz jak je kontrolować tak aby nie pokrzyżowały Naszego planu odchudzania?

Komentarze (0)
Witaminy, a Twoje zdrowie
Witaminy, a Twoje zdrowie

Aktualnie coraz więcej osób zainteresowanych jest zmianą sposobu żywienia i Ci, którym zależy na utrzymaniu dobrego stanu zdrowia, odkryli, że zmiany w diecie, czasami obejmujące specjalne suplementy, mogą poprawić ich wygląd i samopoczucie oraz zapewnić dodatkową ochronę przed chorobami lub urazami. 

Komentarze (0)
Dieta, a Twoje zdrowie
Dieta, a Twoje zdrowie

Ponad 60 procent mężczyzn i ponad 50% kobiet w naszym kraju cierpi na nadwagę lub otyłość, co daje nam siódme miejsce pośród krajów europejskich. Spożywanie dużej ilości wszechobecnej  wysoko przetworzonej żywności jest jedną z głównych przyczyn.. Jej produkcja polega m.in na stosowaniu syntetycznych wzmacniaczy smaku, konserwantów sztucznego pochodzenia, wysokoterminczej obróbce czego efektem ubocznym jest niezaprzeczalny negatywny wpływ na Nasz organizm.  

Komentarze (2)
Jak zadbać o swoje zdrowie każdego roku?
Jak zadbać o swoje zdrowie każdego roku?

Nawet jeśli nie cierpisz na żadne choroby czy schorzenia, powinieneś profilaktycznie kontrolować stan swojego zdrowia. Zdrowym osobom zaleca się przeprowadzanie  podstawowych badań kontrolnych przynajmniej raz do roku, ponieważ wiele chorób nie daje wczesnych objawów, a odchylenia w wynikach mogą zainicjować dalszą diagnostykę. W ten sposób sprawdzisz też, czy twoja dieta i poziom aktywności fizycznej są odpowiednie oraz czy powinieneś rozpocząć suplementację. 

Komentarze (4)
Czarnuszka – eliksir nieśmiertelności?
Czarnuszka – eliksir nieśmiertelności?

Czarnuszka, po łacinie Nigella sativa L., znana jest także jako czarny kmin. To roślina siewna z rodziny jaskrowatych, o pięknych, błękitnych i bardzo charakterystycznych kwiatach. Ale skupmy się na jej aspektach zdrowotnych. A konkretnie, na właściwościach jej nasion i oleju z nich wytwarzanego. Czarnuszkę stosuje się zarówno jako przyprawę, jak i zioło lecznicze, a to z uwagi na zawartość wielu dobroczynnych substancji, m.in.: tymochinony, biotyny, kwasów tłuszczowych (m.in. kwasu linolowego, alfa-linolenowego, eikozadienowego, palmitynowego, mirystynowego), witamin A, E, F, B1, B3, B6, beta-karotenu, flawonoidów, steroli, alkaloidów, mikroelementów i przeciwutleniaczy.

 

Komentarze (0)
Jak zmienić swoje nawyki żywieniowe?
Jak zmienić swoje nawyki żywieniowe?

Chcesz coś zmienić, ale jak się do tego zabrać? Próbujesz, ale nie ma efektów. W sieci jest wszystko, ale jak to zastosować na co dzień? Wcale nie tak łatwo, kiedy masz zrewidować swoje przyzwyczajenia i pokonać dotychczasowe nawyki jedzeniowe. Ręka przecież mimowolnie sięga po herbatnika, słodzi herbatę lub robi kanapkę, bo tak było zawsze.

 

Komentarze (2)
Co powinnyśmy wiedzieć o mące owsianej?
Co powinnyśmy wiedzieć o mące owsianej?

ażdy, kto zastanawia się , czy mąka owsiana zawiera gluten, powinien wiedzieć, że jest go pozbawiona. Mogą z niej korzystać osoby zmagające się z celiakią, które nie są jednocześnie uczulone na aweninę. Badania naukowe pokazały, że u 1% osób, u których stwierdzono nietolerancję na gluten, powstają przeciwciała przeciwko aweninie.

Komentarze (2)
Jak zrobić płyn do naczyń?
Jak zrobić płyn do naczyń?

Soda oczyszczona ma wiele właściwości, dlatego znalazła szerokie zastosowanie w lecznictwie, kuchni, kosmetyce i nie tylko. Najbardziej znana jest jako zastępnik proszku do pieczenia, a także jako domowy sposób na wybielanie zębów. Przeczytaj albo posłuchaj, jak jeszcze można stosować sodę oczyszczoną i wypróbuj przepisy, które można wykorzystać w lecznictwie, kuchni i kosmetyce.

 
Komentarze (1)