Ksylitol- tzw. cukier brzozowy jest produktem zastępującym tradycyjny cukier. Produkt ten jest jednak w porównaniu z cukrem dużo zdrowszy, ponieważ ma prawie połowę mniej kalorii, ma znacznie niższy tzw. indeks glikemiczny (8-12 razy) dzięki czemu jest bezpieczniejszy dla diabetyków
Cukier ten pozyskiwany jest z palmy kokosowej. Może być wykorzystywany jako alternatywę dla tradycyjnego, rafinowanego cukru. Nadaje ciekawy smak nie tylko słodkim wyrobom, ale znajdzie zastosowanie również w daniach wytrawnych.
Erytrytol to substancja słodząca (podobnie jak ksylitol) składająca się z polioli czyli alkoholi wielowodorotlenowych. Erytrytol ma zerowy indeks glikemiczny, nie zawiera kalorii. Można stosować go do słodzenia, gotowania i pieczenia. Jest trochę mniej słodki niż cukier. Jego słodkość w porównaniu do białego cukru to ok. 75%.
Niezwykle bogate w witaminę C owoce dzikiej róży w połączeniu z aromatycznymi płatkami to bardzo smaczny i zdrowy dodatek do ciast, deserów, naleśników i innych potraw.
FitCukier kwiatowo-ziołowy zawiera substancje słodzące (naturalne). To naturalna, niskokaloryczna słodycz zawierająca kwiaty i zioła. Saszetka stanowi uzupełnienie do dozownika. Zastępuje 1kg zwykłego cukru.
FitCukier – saszetka 100g – idealne uzupełnienie dozownika które zastępuje 1 kg zwykłego cukru! Niski indeks glikemiczny LG 1 porcji – 0,005 czyli aż 100 razy niższy od łyżeczki cukru. FitCukier to produkt kwiatowo-ziołowy który zawiera jedynie 0,1 kcal w porcji!
Ksylitol jest białą, krystaliczną substancją, która wygląda i smakuje jak cukier. W przeciwieństwie do glukozy, fruktozy, sacharozy i laktozy ksylitol nie fermentuje w przewodzie pokarmowym, lecz jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny. Ksylitol jest stopniowo przyswajany przez organizm ludzki, osiągając wartość kaloryczną niższą o 40% niż inne węglowodany. Korzystną zwłaszcza dla diabetyków cechą ksylitolu jest znacznie mniejszy wzrost poziomu cukru we krwi.