Makaron to lubiany składnik wielu różnorodnych dań. Warto sięgać po jego zdrowsze i bogate w substancje odżywcze wersje, na przykład wyprodukowane z mąki z pszenicy durum. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest makaron marki Bartolini, który został stworzony z myślą o dzieciach. Stanowi połączenie wysokiej jakości mąki i dodatku aromatycznych warzyw: suszonego szpinaku, suszonych buraków i suszonych pomidorów.
Mąka z której wyrabiany jest makaron Bartolini orkiszowy, uzyskiwana jest wyłącznie z pełnego przemiału ziarna orkiszu - łuski, bielma i zarodka, dzięki czemu stanowi on cenne źródło błonnika.
Wysokogatunkowy makaron jajeczny. Jej lekko chropowata powierzchnia to zasługa specjalnych metod wytwarzania i suszenia. To dzięki niej makaron ten dobrze chłonie zupy, lepiej trzyma się łyżki, nie skleja się oraz znacznie zwiększa swoją objetość po ugotowaniu. Nie zawiera masy jajowej, proszku jajecznego ani kurkumy.
To makaron z semoliny durum. Semolina to mąka uzyskiwana z pszenicy durum, z której następnie wytwarza się makarony oraz kaszę kuskus. Na jej bazie produkuje się zwłaszcza tradycyjne włoskie makarony. Opisywany makaron posiada kształt spaghetti.