Odporny na wysokie temperatury olej doskonale nadaje się do gotowania i smażenia. Jest bezzapachowy i bezsmakowy przez co nie zakłóca prawdziwego smaku potraw.
Olej lniany LenVitol® powstaje tradycyjną metodą tłoczenia na zimno. Charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów wielonienasyconych, oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe: kwas alfa-linolenowy (omega-3) i kwas linolowy (omega-6). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Dzika róża to krzew bogaty w witaminy i składniki mineralne. Przede wszystkim jest naturalnym źródłem witaminy C, a także witaminy P, E, K, prowitaminy A oraz witamin z grupy B. Zawiera również nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe (linolowy, linolenowy, oleinowy), a także sole żelaza, manganu, wapnia, fosforu i magnezu. Krzew ten ma niezastąpione właściwości wykorzystywane w kosmetyce i lecznictwie.
Olej ten stosuje sie jako uzupełnienie diety poprawiającej działanie układu krążenia. Polecany zwłaszcza w okresach wzmożonego napięcia nerwowego i stanach łatwego męczenia się.
Płukanie jamy ustnej olejem stosowane jest w medycynie naturalnej od ponad 5 tysięcy lat. Był to jeden z pierwszych sposobów na podreperowanie zdrowia. Ajurweda uważa, że większość chorób zaczyna się właśnie od problemów w jamie ustnej, dlatego też leczenie należy rozpocząć od usunięcia dolegliwości, które się w niej znajdują.
Płukanie jamy ustnej olejem stosowane jest w medycynie naturalnej od ponad 5 tysięcy lat. Był to jeden z pierwszych sposobów na podreperowanie zdrowia. Ajurweda uważa, że większość chorób zaczyna się właśnie od problemów w jamie ustnej, dlatego też leczenie należy rozpocząć od usunięcia dolegliwości, które się w niej znajdują.
Pestki moreli to doskonałe źródło witaminy B17, która zabija komórki nowotworowe. Witamina ta, zwana amigdaliną występuje niemal wyłącznie w pestkach owoców, a w morelach w bardzo dużej ilości. Polecamy spożywać ok. 1 łyżki oleju dziennie.
Olej z czarnuszki egipskiej tłoczony na zimno, nieoczyszczony, wykazuje bardzo silne działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, antyoksydacyjne, przeciwhistaminowe oraz przeciwbólowe.
Jako jedyny zawiera kwas askorbinowy, czyli naturalny środek antyseptyczny w doskonale przyswajalnej postaci. Wzmacnia więc naszą odporność i pomaga w walce z infekcjami. Jest w tym niezwykle skuteczny, ponieważ ilość witaminy C w jarzębinie jest kilkukrotnie wyższa nad tą, którą zaleźć możemy w cytrusach.
Ze względu na właściwość przyspieszania gojenia się ran może być stosowany przez kobiety karmiące piersią do smarowania poranionych, pogryzionych przez dzieci sutków. Inną, ważną właściwością dla kobiet, jest przydatność w przypadku nadżerek i grzybic narządów płciowych. Łagodzi nieprzyjemne dolegliwości związane z hemoroidami. Pomaga w gojeniu się ran po ciężkich oparzeniach i odmrożeniach , łagodzi egzemy skórne. Zapobiega zawałom serca i miażdżycy. Wspiera żołądek w walce z wrzodami. Obniża ilość cholesterolu odkładającego się w tętnicach, podnosi odporność i wpływa korzystnie na ogólne samopoczucie.
Ekologiczna salsa pomidorowa z firmy Dary Natury, idealnie nadaje się do rożnych przekąsek, nachosów, placków kukurydzianych lub w wersji polskiej – do grilowanych warzyw, wędlin lub sera. To doskonały dodatek do kanapek, mięs i makaronów. .
Jarmuż to jedna z najzdrowszych i najbardziej odżywczych roślin na świecie. Według literatury zielarskiej bogaty jest w witaminy, zwłaszcza w C i K, błonnik, białko, sole mineralne oraz antyoksydanty. Dodatkowo zawiera dużo żelaza i często nazywany jest „nową wołowiną” . Ekologiczna pasta z jarmużu to doskonała alternatywa dla tradycyjnego pesto z bazylii. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronów, pieczywa oraz mięs. Produkt polecany jest weganom.
Pyszna ekologiczna pasta paprykowo - czosnkowa komponuje się z mięsami, jako dodatek do makaronów i frytek. Nadaje smaku i oryginalności prostym posiłkom, świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek dań z grilla.
Wysokiej jakości pasta czosnkowa jest idealnym dodatkiem do dań głównych kanapek czy sosów. Dzięki intensywnemu smaku i aromatu, podkreśli wyrazistość dań.
Pesto z Bazylii BIO marki Dary Natury to pyszny i niepowtarzalny dodatek do makaronu, sosów i sałatek. Ponadto, świetnie sprawdza się w roli smarowidła do pieczywa. Pasta stworzona została na bazie najwyższej jakości ziół, przypraw i tłoczonego na zimno oleju rzepakowego. Polecane jako dodatek do pieczywa, makaronów, sałat i wytrawnych tart.
Doskonałe połączenie najwyższej jakości oleju dyniowego, miodu i przypraw. Ekologiczny sos do sałatek „Dyniowy” polecamy szczególnie do sałaty lodowej z dodatkiem świeżych warzyw. Świetnie smakuje w połączeniu z prażonymi pestkami dyni.
Ekologiczny sos do sałatek opracowano z myślą o zwolennikach orientalnych smaków. Świetna kompozycja słodkiego aromatu cynamonu, goryczy, kurkumy, pikantnego chilli z wysokiej jakości składnikami mieszanki. Pyszny dodatek do sałat lodowych, rukoli oraz jarmużu.
Oleofarm olej z wiesiołka to prawdziwe bogactwo cennych składników. Olej zawiera jedno- oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe, kwas linolowy (omega-6), kwas gamma-linolenowy (omega-6) oraz kwas oleinowy (omega-9). Przyczyniają się one do zachowania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Wiesiołek charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów wielonienasyconych, do których nalezą kwasy omega-6. Kwasami z rodziny omega-6 są: kwas linolowy (LA) oraz kwas gamma-linolenowy (GLA) zawarte w oleju z wiesiołka. Kwas linolowy pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 10 g LA dziennie.
Wyśmienita ekologiczna Oliwa z oliwek Extra Virgin BIO marki Jules Brochenin bogata jest w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Doskonale komponuje się z różnego typu sałatkami. Jest również odporna na wysokie temperatury, dzięki czemu może być wykorzystywana do krótkotrwałego podgrzewania bądź smażenia.
Ekologiczny olej słonecznikowy, bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Polecany jako dodatek do sałatek, sosów, domowego majonezu. Dzięki odporności na wysokie temperatury, może być wykorzystywany do smażenia i gotowania.
Ekologiczny olej rzepakowy polecany jako dodatek do sałatek, sosów, dressingów. Dzięki odporności na wysokie temperatury, może być wykorzystywany do smażenia i gotowania.
Najwyższej jakości olej sezamowy tłoczony na zimno z wyselekcjonowanych ziaren pochodzenia ekologicznego. Mechaniczne tłoczenie zapewnia zachowanie naturalnego smaku i aromatu. Olej do spożywania na zimno, gotowania i smażenia (zalecana temperatura maksymalna: 180˚C).
Formuła rozpuszczalna w wodzie — idealna dla osób, które chcą przyjmować suplement BalanceOil, ale nie przepadają za fakturą i smakiem oleju rybnego. Wysokiej jakości mieszanka zawierająca olej z ryb żyjących w naturalnym środowisku, charakteryzujący się wysoką zawartością kwasów Omega 3 (EPA + DHA), a także polifenoli z oliwek i witaminę D3. Suplement Balance Oil AquaX firmy Zinzino pomaga chronić komórki przed degeneracją (oksydacją) i reguluje bilans kwasów Omega 6:3 w organizmie, wspierając prawidłowe funkcjonowanie mózgu, serca i układu odpornościowego.
Czarnuszka to suplement diety zawierający olej z czarnuszki w kapsułkach. Olej powstaje z nasion czarnuszki siewnej, znanej jako czarnuszka egipska. Charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów wielonienasyconych, do których należą kwasy omega-6.
BIO OLEJ KOKOSOWY EXTRA VIRGIN, tłoczony na zimno, z upraw ekologicznych. Idealny do smażenia w wysokich temperaturach, nie pali się i nie jełczeje. Do wytrącenia zapachu oleju kokosowego wykorzystano parę wodną.
Olej konopny 250 ml tłoczony na zimno jest cennym źródłem NNKT, które stanowią ok. 75% oleju. Charakteryzuje się korzenno-orzechowym smakiem i zapachem. W polskiej kuchni znany jest od dawna i stosowany jako dodatek do ziemniaków, kasz, gotowanych warzyw, surówek i innych potraw na zimno.
Olej lniany tłoczony na zimno - dzięki unikalnej technologii tłoczenia na zimno do 40°C zachowuje swoje pełne wartości odżywcze, a warunki przechowywania i dystrybucji do 10°C, gwarantują zminimalizowanie ryzyka oksydacji, czyli utlenienia się kwasów omega 3.
Olej Kokosowy Extra Virgin znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce. Z powodzeniem zastępuje nie tylko masło klarowane, ale również produkty do smarowania pieczywa czy pieczenia. W kosmetyce stosowany jest jako środek nawilżający do twarzy i ciała, a także jako maseczka na włosy.