Układ pokarmowy to miejsce gdzie pożywienie przyjmowane do naszego ciała z zewnątrz przetwarzane jest na budulec naszego ciała i na naszą życiową energię. O tym czy układ ten funkcjonuje prawidłowo decydują dwa dominujące czynniki: jakość naszego pożywienia oraz zdolności trawienne naszego układu pokarmowego.
Siła trawienna ciała zmienia się w ciągu życia, w ciągu roku i w ciągu dnia, w dużym stopniu zależy też od naszej obecnej kondycji. Żołądek źle trawi w czasie silnego stresu co odczuwamy jako zaciśnięcie żołądka. W przebiegu większości chorób również nie mamy apetytu. Jest to czas kiedy ciało skupione jest na innych zadaniach niż trawienie pokarmu, gdyż całe swoje siły kieruje na powrót do zdrowia. Warto zdawać sobie sprawę z tych mechanizmów, by mądrze się odżywiać. Więcej o tym poczytasz w artykule: „Jak się odżywiać dla energii i zdrowia”.
Generalne zasady odżywiania się, dające maximum energii: jedz to co rośnie, jedz gotowane i surowe pokarmy, unikaj smażenia i mrożenia, przyprawiaj obficie ziołami, pij dobrej jakości wodę przed posiłkami, jedz obfite śniadanie, umiarkowany obiad i skromną kolację. Nie znaczy to, że masz odmawiać sobie swoich ulubionych, „niezdrowych” przysmaków lub zwyczajów. Kluczem jest umiar oraz proporcja. Jeśli drobne odstępstwa od zdrowego jedzenia nie przekroczą 5% Twojej diety, nie zaszkodzą Ci.
Czy wiesz, że w układzie pokarmowym żyje do kilku kilogramów bakterii, które biorą czynny udział w trawieniu pokarmu, produkcji potrzebnych nam witamin, enzymów, przeciwciał odpowiedzialnych za odporność organizmu? Poprzez używanie antybiotyków, przemysłowej żywności, cukru, konserwantów flora ta ulega zniszczeniu. Naturalne probiotyki w płynie odbudują ten delikatny system. Olej rokitnikowy to wspaniały balsam na wszystkie błony naszego ciała. Możesz go spożywać profilaktycznie jedną łyżeczkę przed posiłkiem lub doraźnie w czasie nieżytów żołądka.
Dla prawidłowego oczyszczania przewodu pokarmowego potrzebny jest błonnik w pożywieniu. Większość ludzi ma jego niedobory. Polecamy błonnik witalny, szałwię hiszpańską, siemię lniane. Te produkty usprawnią pracę jelit. Jeśli będziesz jadł z umiarem i mądrze wybierał co jesz, masz szansę podnieść swój poziom energii, w stosunku do tego, jaki jest on obecnie.
Unikalna kompozycja odpowiednio dobranych ekstraktów roślinnych, witamin i składników mineralnych przeznaczona dla osób: - mających problemy z prawidłową pracą wątroby ( po resekcji woreczka żółciowego lub innych schorzeniach dróg żółciowych); - przyjmujących duże ilości leków; - których dieta uwzględnia alkohol oraz dużą ilość tłuszczów; - wszystkich tych, których chcą chronić wątrobę i trzustkę i zapewnić im prawidłowe funkcjonowanie przez długi czas.
Suplement diety. Podstawowym warunkiem optymalnego wykorzystania substancji odżywczych jest właściwy proces trawienia. Aktywne składniki produktu to enzymy trawienne oraz substancje pochodzenia roślinnego: nasiona kopru włoskiego i kurkuma.
Colfarm Żurawina 60 tabl to preparat zapewniający ochronę całego układu moczowego.Związek pomiędzy jedzeniem żurawiny a infekcjami dróg moczowych po raz pierwszy wykazano w 1840 roku. Współczesne badania naukowe jednomyślnie potwierdzają, że żurawina ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Jest skuteczna, m.in. w walce z infekcjami pęcherza moczowego, niektórymi schorzeniami skóry i wrzodami żołądka. Sprawdź jakie działanie ma wyciąg z żurawiny.
Owoc kopru włoskiego wspomaga apetyt, przyspiesza trawienie, działa rozkurczowo oraz niweluje wzdęcia. Wpływa także korzystnie na zdrowie układu oddechowego i łagodzi dolegliwości związane z miesiączką. Koper włoski może być pomocny młodym mamom, gdyż stymuluje działanie gruczołów mlekowych.
Korzeń mniszka jest częstym składnikiem herbatek ziołowych. Wspiera zdrowie układu pokarmowego, działa prebiotyczne, obniża poziom cukru we krwi, wpływa korzystnie na funkcjonowanie żołądka i wątroby, a także poprawia apetyt.
Herbatka z kocanki zawiera wiele cennych flawonoidów, olejki eteryczne oraz związki kumarynowe. Kocanka poprawia funkcjonowanie wątroby oraz zapobiega wzdęciom. Kwiat kocanki zalecany jest w zaburzeniach trawienia, stanach skurczowych i zapalnych przewodów żółciowych oraz przy oczyszczaniu wątroby.
Liście borówki czernicy doceniane są przede wszystkim ze względu na właściwości przeciwutleniające. Wspierają zdrowie naczyń krwionośnych i żył, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego, chronią jelita i błonę śluzową żołądka oraz obniżają poziom cukru we krwi.
Mięta wspiera prawidłowe trawienie, działa rozkurczowo, wiatropędnie, pomaga się zrelaksować oraz wspomaga układ oddechowy i odporność organizmu. Polecana jest do codziennego spożywania nie tylko do posiłku, ale również w postaci orzeźwiającego napoju, który doskonale gasi pragnienie.
Owoce borówki czernicy są cenionym antyoksydantem. Wpływają korzystnie na zdrowie oczu, w tym na stabilizację kolagenu w oku, stan naczyń krwionośnych i żył. Obniżają także poziom cukru we krwi, poprawiają trawienie, regulują metabolizm oraz chronią śluzówkę żołądka.
Nasiona wiesiołka wpływają korzystnie na procesy metaboliczne i polecane są jako dodatek do zdrowej, zbilansowanej diety. Stanowią doskonałe uzupełnienie śniadań, np. musli, jogurtów, owsianek i koktajli. Można jeść je w całości lub zmielić bezpośrednio przed spożyciem.
Astomin to bioinformacyjny, wzmacniający dodatek do pożywienia wyprodukowany z roślin i olejków eterycznych, szybko wchłanianych przez ciało. Zioła zawarte w kroplach aktywują żołądek i wspomagają produkcję soków żółądkowych i enzymów trzustki. Astomin wspomaga trawienie. Harmonizuje przede wszystkim meridian żołądka, śledziony z trzustką, wątroby i woreczka żółciowego.
Nasiona płesznika są stosowane w zaparciach nawykowych, w stanach, w których jest wskazane pobudzenie perystaltyki jelit i uzyskanie łagodnego wypróżnienia, wspomagająco w leczeniu biegunek różnego pochodzenia.
Błonnik witalny to nic innego jak błonnik o naturalnym pochodzeniu, a nie pozyskiwany drogą przemysłową. Błonnik tego rodzaju znajdziemy jedynie w jednorocznej roślinie zwanej babką płesznika (roślina uprawiana w Polsce, wykazująca zdolności przeczyszczające) oraz babką jajowatą (ta zawiera w sobie substancje pęczniejące w żołądku, roślina uprawiana w Indiach, USA i Brazylii). Błonnik witalny usprawnia pracę jelit i likwiduje zaparcia.
Korzeń mniszka doskonale reguluje i wspomaga pracę nerek, wątroby, ma właściwości delikatnie moczo- i żółciopędne. Wspomaga leczenie reumatyzmu i anemii. Ponadto korzeń mniszka (tak jak i kwiat czy łodyga) może być źródłem syropu, o niezwykle szerokim zastosowaniu.
Len to roślina zyskująca coraz większą popularność. Nic dziwnego jest on bowiem skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych, chroni przed cukrzycą, chorobami serca czy układu pokarmowego. Ponadto działa powlekająco, delikatnie przeczyszczająco, regenerująco i przeciwzapalnie.
Liść mięty stosowany jest w zaburzeniach trawiennych z towarzyszącym bólem, kolkami, mdłościami, wzdęciami, a także w nieżytach i stanach zapalnych żołądka i jelit oraz w schorzeniach wątroby, stanach zapalnych pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych.
Napary z liści szałwii stosuje się w stanach nieżytowych i zapalnych żołądka i jelit, zwłaszcza z nadmierną fermentacją, w uszkodzeniach wątroby, w nadmiernej potliwości różnego pochodzenia pomocniczo w nadmiernej laktacji u matek karmiących. Zewnętrznie - stosuje się m.in. do płukania w zapaleniach jamy ustnej.
Stany po uszkodzeniach wątroby spowodowanych np. alkoholem, tetrachlorkiem węgla, środkami ochrony roślin, toluenem, ksylenem, przewlekłe stany zapalne wątroby, po przebytej żółtaczce zakaźnej, w marskości wątroby, tłuszczowym zwyrodnieniu wątroby, zatruciu grzybami, w rekonwalescencji stosuje się także w krwawieniach z nosa, jelita grubego, żylakach odbytu, obfitych miesiączkach, niedokwaśności soku żołądkowego, brak apetytu, odbijaniach, migrenach, osteoporozie, nowotworach wątroby, chemio i radioterapii.
Prawoślaz lekarski wykazuje działanie przeciwzapalne, powlekające i zmiękczające. Stosuje się go przede wszystkim w leczeniu problemów układu pokarmowego oraz oddechowego, jak i na problemy skórne. Prawoślaz lekarski to skuteczny sposób na zwalczanie męczącego suchego kaszlu. Napar z liści prawoślazu dzięki dużej zawartości substancji wykazujących działanie pęczniejące pokrywa cienką warstwą gardło i żołądek osłaniając błony śluzowe i zmniejszając podrażnienia.
Triphala zawiera w swoim składzie wyciąg z trzech ajurwedyjskich ziół: Emblica of cinalis, Terminalia chebula, Terminalia bellirica, które wpływają korzystnie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, wspomagając trawienie.
Ostropest plamisty wpływa korzystnie na funkcjonowanie wątroby i dróg żółciowych. Działa ochronnie i wspomaga naturalną regenerację komórek i tkanek wątroby. Wspomaga produkcję żółci, wspiera procesy trawienia i oczyszczania organizmu.
Triphala wspiera odnowę nabłonka wyścielającego przewód pokarmowy, a dzięki łagodnym właściwościom przeczyszczającym przyczynia się do efektywnego oczyszczenia jelita grubego, utrzymując go w dobrej kondycji i nie powodując bolesnych skurczów i podrażnienia. Likwiduje zaparcia, oczyszcza i tonizuje przewód pokarmowy. Odtruwa organizm i polepsza wchłanianie substancji odżywczych.
Hercampuri wspomaga pracę wątroby oraz przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu. Dodatkowo pobudza metabolizm i wspomaga walkę z nadmiernymi kilogramami oraz zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Hercampuri ma właściwości moczopędne, oczyszcza krew, zwiększa produkcję żółci i ułatwia jej wydalanie.
Mieszanka wspomagająca jelita, w której skład wchodzą: len mielony, ostropest mielony, nasiona wiesiołka. Jeśli doskwierają Ci zaparcia i problemy ze strony układu pokarmowego ta mieszanka jest dla Ciebie. Przy regularnym stosowaniu wpływa pozytywnie na odporność i samopoczucie, pozwala oczyścić organizm oraz poczuć się lekko i zdrowo. Przygotowaną wieczorem mieszankę spożywamy rano na czczo. Aby wzmocnić działanie oczyszczające warto stosować ją razem z probiotykiem.
Mieszanka wspomagająca jelita, w której skład wchodzą: len mielony, ostropest mielony, nasiona wiesiołka oraz pyłek kwiatowy. Jeśli doskwierają Ci zaparcia i problemy ze strony układu pokarmowego ta mieszanka jest dla Ciebie. Przy regularnym stosowaniu wpływa pozytywnie na odporność i samopoczucie, pozwala oczyścić organizm oraz poczuć się lekko i zdrowo. Przygotowaną wieczorem mieszankę spożywamy rano na czczo. Aby wzmocnić działanie oczyszczające warto stosować ją razem z probiotykiem.
Cat’s Claw, czyli wyciąg z Uncaria Tomentosa, jest silnym naturalnym środkiem zwiększającym ogólną odporność organizmu poprzez pobudzenie procesów pochłaniania przez komórki układu odpornościowego nieprawidłowych komórek. Wykazuje także skuteczność przy problemach z układem pokarmowym.
Suplement diety o opatentowanym składzie Digezyme® korzystnie wpływa na trawienie, gdyż zawiera kompleks 5 enzymów trawiennych: amylazę, proteazę, celulazę, laktazę i lipazę.