Wymagane

Pliki Wymagane do prawidłowego działania sklepu.

Preferencje

Pliki przechowujące informacje na temat użytkownika w celu personalizacji zawartości.

Statystyki

Pliki wykorzystywane do celów statystycznych.

Marketingowe

Pliki wykorzystywane do celów marketingowych.

Kup do 12:00 - a przesyłka będzie jutro u Ciebie

Dostawa od 14 zł

tel. +48 533 679 793

Zamknij
(0)
Nie masz żadnych produktów w koszyku.
Wyszukiwanie
Filters
RSS

Blog

Makaron z pesto konopnym

Makaron z pesto konopnym

Białko konopne charakteryzuje się wysoką zawartością białka, błonnika pokarmowego oraz tym, że nie zawiera cukru. Produkt stosuje się jako uzupełnienie diety np. sportowców w białko wspomagające przyrost masy mięśniowej.

Komentarze (2)
Mąka bezglutenowa – którą wybrać i do czego?

Mąka bezglutenowa – którą wybrać i do czego?

Mąka bezglutenowa jest coraz bardziej popularna. Mąki bez glutenu cechuje duża różnorodność smaku, zapachu, sposobu wykorzystania oraz wyrobów, które się z nich otrzymuje. Mąka bezglutenowa może być użyta do pizzy, na pierogi czy do wypieku chleba. Mąki bezglutenowe różnią się też wartością odżywczą i właściwościami zdrowotnymi. Poznaj bogactwo mąk bezglutenowych i możliwości ich wykorzystania. Oto lista mąk bez glutenu.

Komentarze (0)
20 podstawowych zasad zdrowego życia

20 podstawowych zasad zdrowego życia

W skrócie najnowsze zalecenia dietetyczne dotyczące codziennych porcji żywieniowych można ująć następująco:
- codzienna aktywność fizyczna i kontrola masy ciała,

- do większości posiłków produkty pełnoziarniste i oleje roślinne,

- dla większości multiwitaminy,

- duże ilości warzyw,

- 2-3 porcje owoców,

- 1-3 porcje orzechów i roślin strączkowych,

- 1-2 porcje nabiału,

- 0-2 porcje ryb, drobiu i jaj,

- oszczędnie masło i czerwone mięso, biały ryż, białe pieczywo, ziemniaki i makaron.

Komentarze (0)
5 produktów spożywczych bogatych w prebiotyki i probiotyki

5 produktów spożywczych bogatych w prebiotyki i probiotyki

Probiotyki to suplmeny lub produkty żywnościowe, które zawierają hodowle żywych drobnoustrojów. Podane w odpowiedniej dawce działają korzystnie na nasze zdrowie. Probiotyki produkują kwas mlekowy. Występują w mikroflorze przewodu pokarmowego i ich zadaniem jest ochrona nabłonka jelita. Drobnoustroje te są odporne na kwasy solne, enzymy trawienne i kwasy żółciowe.

Komentarze (0)
Grzanki z powidłami śliwowymi i acai

Grzanki z powidłami śliwowymi i acai

Jagody Acai są prawdziwymi bombami odżywczymi – zawierają witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B. Na tym jednak nie koniec – ich owoce skrywają minerały (magnez, wapń, fosfor, potas, cynk, miedź), aminokwasy i zdrowe kwasy tłuszczowe. Ponadto zawierają prawie wszystkie rodzaje przeciwutleniaczy, które hamują rozwój komórek nowotworowych oraz opóźniają proces starzenia (jak resweratrol, cyanidin–3–glukozyd, kwas ferulowy).

Komentarze (0)
Rośliny doniczkowe oczyszczające powietrze

Rośliny doniczkowe oczyszczające powietrze

Oczyszczacze powietrza wyposażone w odpowiednie technologie filtracyjne są najskuteczniejszym sposobem na usunięcie groźnego dla zdrowia smogu. Rosnąca świadomość Polaków w zakresie wpływu jakości powietrza na zdrowie przełożyła się na wzrost zainteresowania tymi urządzeniami, lecz także alternatywnymi metodami usuwania zanieczyszczeń. Czy taką alternatywą mogą być rośliny doniczkowe?

Komentarze (2)
10 przepisów na domowe mleka roślinne

10 przepisów na domowe mleka roślinne

Mleko roślinne (zwane też napojem roślinnym) to jeden z tych produktów, które w ostatnich latach niezwykle zyskały na popularności. Wpisując się tym w trend zainteresowania kuchnią roślinną. Mleka roślinne nie są jednak wynalazkiem naszych czasów, gdyż stosuje się je od wieków choćby w kuchniach azjatyckich. Mleko migdałowe, ryżowe, owsiane czy z orzechów nerkowca? Na które masz dzisiaj ochotę? Sprawdź, jak zrobić je samemu w domu.

Komentarze (0)
10 powodów, dlaczego warto jeść awokado

10 powodów, dlaczego warto jeść awokado

Awokado to owoc, który bardzo łatwo zjeść, a w dodatku posiada wiele właściwości leczniczych i wartości odżywczych. Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi. Ale uwaga - awokado jest najkaloryczniejszym z owoców. 

Komentarze (0)
Niesamowite właściwości pyłku pszczelego

Niesamowite właściwości pyłku pszczelego

Pyłek kwiatowy stanowią męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty. Zbieraniem pyłku zajmują się pszczoły zbieraczki. Mak, kukurydza i łubin należą do roślin, z których pszczoły zbierają wyłącznie pyłek. Z innych miododajnych roślin zbierają zarówno pyłek kwiatowy, jak i nektar. Pszczoły zbieraczki mieszają pyłek ze śliną oraz nektarem i w postaci tzw. obnóży przenoszą do ula i składają w komórkach plastra. Przeniesiony do ula pyłek w w formie obnóży nazywany jest pyłkiem pszczelim i służy zaspokajaniu bieżących potrzeb pokarmowych, a także  tworzeniu zapasów na okres niedostatku pyłku w przyrodzie. 

Komentarze (0)
Aloes. Na co pomaga? Właściwości i wartości odżywcze

Aloes. Na co pomaga? Właściwości i wartości odżywcze

Aloes od lat cieszy się opinią rośliny o wielu zastosowaniach. Znany był już w starożytności, gdzie wykorzystywano jego lecznicze i kosmetyczne właściwości. Obecnie służy przede wszystkim jako surowiec kosmetyczny oraz produkt spożywczy, jest także składnikiem leków.

Komentarze (2)