Kup do 12:00 - a przesyłka będzie jutro u Ciebie

Dostawa od 14 zł

tel. +48 533 679 793

Zamknij
(0)
Nie masz żadnych produktów w koszyku.
Wyszukiwanie
Filters
RSS

Blog

Ciasteczka jaglane z rabarbarem

Ciasteczka jaglane z rabarbarem

Stosowane od lat w chińskiej medycynie owoce goji zaczęły być intensywnie badane przez naukowców. Badacze chcieli dowiedzieć się, w jaki sposób ten super owoc oddziałuje na nasze zdrowie. Wykazano, że jagody goji posiadają właściwości hipoglikemiczne, czyli obnizające poziom glukozy we krwi. Badania były przeprowadzane na zwierzętach (między innymi na myszach), u których po 10 dniach kuracji uzyskano obserwowalny efekt hipoglikemiczny.

Komentarze (0)
Naturalna domowa apteczka z olejków eterycznych

Naturalna domowa apteczka z olejków eterycznych

Olejki eteryczne to naturalne związki aromatyczne, występujące w nasionach, korze, łodygach, korzeniach, kwiatach i innych częściach roślin. Mogą zarówno pięknie pachnieć, jak i posiadać ogromną moc.  Stosowanie olejków eterycznych wykracza daleko poza ich aromatyczny urok. Dzisiejsze trendy holistycznego podejścia do samoopieki i rosnąca akceptacja dla alternatywnych praktyk dbałości o zdrowie zachęcają do odkrywania głębokich korzyści prozdrowotnych, jakie posiadają olejki eteryczne. Dzięki wprowadzeniu do organizmu pokrewnych mu substancji ze świata roślin takich jak np. olejki eteryczne, może on łatwiej przyswoić i wykorzystać zawarte w nich dobroczynne związki. Rośliny są podobne do naszego organizmu, stąd mogą pomóc w powrocie ciała do jego naturalnego stanu.

Komentarze (0)
Co niezwykłego robi białko konopne?

Co niezwykłego robi białko konopne?

Białko konopne, wytwarzane ze zmielonych nasion konopi, jest niskowęglowodanowe, stanowi źródło doskonale zbilansowanych kwasów tłuszczowych, białka i błonnika, a do tego jest jednym z lepszych źródeł minerałów na całej planecie. Nasiona konopi nie są po prostu pełne minerałów, one zawierają minerały w super bioprzyswajalnej formie. Twoje ciało przyswaja składniki odżywcze odpowiednio z kwasami, białkami, witaminami, minerałami. Konopie mają wszystkie te substancje i choćby z tego powodu biją na głowę mnóstwo pokarmów, które zawierają minerały, ale co z tego, skoro ich przyswajanie jest utrudnione.   Konopie mają niezwykłe właściwości zdrowotne. Osoby, które chcą uzupełnić swoją dietę w białko, kwasy tłuszczowe i minerały, a przy okazji poczuć się lepiej, powinny jeść 5 łyżek dziennie (jako dodatek do sałatek, koktajli, soków, kanapek, etc). Taka ilość zapewnia 20g białka i wystarczająco kwasów Omega-3 żeby czuć się doskonale, a do tego reguluje poziom minerałów i poprawia pracę jelit.

Komentarze (0)
Jak wzmocnić swoją odporność w okresie koronawirusa?

Jak wzmocnić swoją odporność w okresie koronawirusa?

Jeżeli chcemy być zdrowi, powinniśmy zadbać o naturalną odporność. To właśnie nasz mechanizm obronny przed różnymi wirusami, grzybami czy bakteriami. Dlatego prawidłowe funkcjonowanie układu immulogicznego jest tak ważne. Gwarantuje, że nawet gdy zachorujemy, organizm szybciej dojdziemy do siebie.

Komentarze (0)
Preparaty z rokitnika wzmacniają skórę i organizm

Preparaty z rokitnika wzmacniają skórę i organizm

Rokitnik pospolity, nazywany jest też rokitnikiem zwyczajnym, jest wykorzystywany w ziołolecznictwie i kosmetyce. Zioło to zawiera cenne dla zdrowia witaminy, flawonoidy oraz kwasy organiczne. Olej z rokitnika jest bogaty w kwas palmitynowy, który zawiera witaminy młodości i beta-karoten. Rokitnik pospolity pomaga obniżyć gorączkę, łagodzi stany zapalne oraz zapobiega chorobom wrzodowym. Rokitnik zwyczajny ma zastosowanie w kosmetyce, jest składnikiem preparatów przeciwko łysieniu, zapobiega powstawaniu łupieżu oraz nawilża skórę. O rokietniku można powiedzieć wiele dobrego.

Komentarze (0)
Sezonowe warzywa i owoce - co warto jeść we wrześniu?

Sezonowe warzywa i owoce - co warto jeść we wrześniu?

To ważne, aby wybierać przede wszystkim takie warzywa i owoce, które naturalnie pojawiają się w tym czasie. Są zdrowsze niż mrożone lub sztucznie hodowane. Jedząc to, co w naszej szerokości geograficznej aktualnie rośnie, dostosowujemy się do naturalnego rytmu i dostarczamy sobie najlepszych dla organizmu witamin.

Komentarze (0)
Najłatwiejsza pasta z czerwonej fasoli

Najłatwiejsza pasta z czerwonej fasoli

Czerwona fasola jest bardzo wartościowym produktem spożywczym – zawiera wiele istotnych dla funkcjonowania naszego organizmu witamin i mikroelementów. Obfituje w witaminy z grupy B, a szczególnie w witaminę B1 (tiaminę), która odpowiada m.in. za funkcjonowanie układu nerwowego i wspomaga naszą pamięć. Poza tym w ziarnach fasoli znajdziemy m.in. żelazo, mangan, miedź, kwas foliowy, fosfor, wapń, potas oraz dużo błonnika – w tym frakcje rozpuszczalne, które mogą obniżać cholesterol LDL i kontrolować poziom glukozy. Fasola zawiera też izoflawony. Są to substancje bardzo cenne zarówno dla kobiet, u których mogą wspomagać organizm w okresie menopauzy, jak i dla mężczyzn – wykazują bowiem działania wspierające profilaktykę powstawania raka prostaty.

Komentarze (0)
Naleśnik z daktyli

Naleśnik z daktyli

Daktyle to owoce, których właściwości odżywcze docenią szczególnie sportowcy. Daktyle, zarówno te suszone, jak i surowe, są skarbnicą cukrów prostych, będących źródłem energii podczas intensywnego wysiłku, a ponadto uzupełnią niedobór glikogenu oraz potasu w organizmie. Poza tym daktyle zapobiegną miażdżycy, złagodzą objawy menopauzy i pomogą uporać się z zaparciami.

Komentarze (0)
Jak pić więcej wody?

Jak pić więcej wody?

Nawodnienie organizmu jest ważne dla zdrowia, szczupłej sylwetki, pięknego wyglądu i dobrego samopoczucia. Nie zawsze udaje ci się wypić zalecaną porcję 2,5 l płynów dziennie? Wypróbuj proste sposoby, by pić więcej wody każdego dnia i zapomnieć o skutkach odwodnienia.

Komentarze (0)
 Jaki cukier ma wpływ na Twój organizm?

Jaki cukier ma wpływ na Twój organizm?

Cukier rafinowany w postaci sacharozy, a cukier pochodzący z owoców i warzyw

Sam biały cukier to są puste kalorie. Natomiast owoc oprócz cukru zawiera witaminy, minerały, mnóstwo antyoksydantów i błonnik. Owoce mają korzystny wpływ na nasze zdrowie, a błonnik spowalnia wchłanianie się cukrów i sprawia, że nasz organizm nie doznaje szoku z powodu dużej ilości cukru.

Komentarze (0)