Wymagane

Pliki Wymagane do prawidłowego działania sklepu.

Preferencje

Pliki przechowujące informacje na temat użytkownika w celu personalizacji zawartości.

Statystyki

Pliki wykorzystywane do celów statystycznych.

Marketingowe

Pliki wykorzystywane do celów marketingowych.

Kup do 12:00 - a przesyłka będzie jutro u Ciebie

Dostawa od 14 zł

tel. +48 533 679 793

Zamknij
(0)
Nie masz żadnych produktów w koszyku.
Wyszukiwanie
Filters
RSS

Blog

Daktylowa czekolada

Daktylowa czekolada

Nic tak nie rozgrzewa w zimne dni, jak gorące kakao - zamiast cukrem, osłódź jego gorzki smak daktylami. Czekolada pomaga się skoncentrować i jest naturalnym poprawiaczem nastroju, który w szybki i smaczny sposób uwalnia endorfiny. Podkręć jej smak szczyptą papryczki chilli.

Komentarze (1)
Przeziębienie w ciąży – co może pomóc?

Przeziębienie w ciąży – co może pomóc?

Pierwsze objawy przeziębienia możemy próbować złagodzić stosując naturalne, domowe sposoby na przeziębienie.

Tym, co na pewno jest wskazane jest odpoczynek i pozostanie w łóżku. Jeśli więc tylko mamy taką możliwość – warto z niej skorzystać.

Czosnek, cebula, miód, syrop lub napar z lipy, sok z malin, imbir, cytryna, sok z aronii, miód manuka, siemię lniane są jak najbardziej dopuszczalne do stosowania na przeziębienie w ciąży i mogą pomóc w złagodzeniu kaszlu, bólu gardła, czy zbiciu gorączki. Gorzej, gdy mamy cukrzycę ciążową i zarówno miód, jak i wszystkie soki, czy nawet domowy syrop z cebuli odpadają. Wówczas pozostaje nam tylko czosnek i napary na bazie imbiru i cytryny.

Komentarze (0)
Co powoduje wypadanie włosów?

Co powoduje wypadanie włosów?

Przyczyn wypadania włosów jest naprawdę dużo. Często jest ono związane z porą roku, przebytą chorobą lub po prostu niewłaściwą pielęgnacją. W sytuacji, gdy włosy zaczynają wypadać w nadmiernej ilości, warto zrobić podstawowe badania krwi oraz badania sprawdzające hormony tarczycy. Dzięki takiemu postępowaniu uda nam się ustalić przyczynę wypadania włosów i dobrać najlepszą metodą, która zahamuje nadmierne wypadanie włosów.

Komentarze (0)
Jak zniwelować skutki nieprzespanej nocy

Jak zniwelować skutki nieprzespanej nocy

Doprowadzenie organizmu do porządku po przepracowanej nocy nie jest proste. O ile zdarza Ci się to sporadycznie, powinieneś w miarę szybko się zregenerować. Jeśli jednak w miesiącu masz więcej niż 1-2 noce nieprzespane, powinieneś szczególnie o siebie zadbać, aby jak najbardziej zniwelować niepożądane skutki niespania.

Komentarze (0)
Woda z cytryną: zdrowy rytuał

Woda z cytryną: zdrowy rytuał

Picie wody z cytryną na czczo to sposób wielu osób na rozpoczęcie dnia. Wodzie z cytryną przypisuje się liczne zdrowotne właściwości. Weryfikujemy, które z nich znajdują uzasadnienie w badaniach naukowych, a które są jedynie powtarzanymi często mitami

Komentarze (0)
Spirulina w pielęgnacji włosów

Spirulina w pielęgnacji włosów

Spirulina świetnie wpływa na kondycję całego organizmu usuwając z niego toksyny, wzmacniając odporność i dostarczając mu zbawiennych pierwiastków. Chcielibyśmy wspomnieć o spirulinie w naturalnej pielęgnacji włosów i jej wpływie na ich piękny wygląd, a maseczka do włosów ze spiruliną będzie potwierdzeniem jej fantastycznego działania.

Komentarze (0)
Ziołowe ice tea – czyli napary ziołowe inaczej

Ziołowe ice tea – czyli napary ziołowe inaczej

Sekretem przygotowania ziołowego ice tea jest planowanie z wyprzedzeniem, najlepiej bowiem smakują zioła parzone na zimno niż te naprędce schładzane dużą ilością lodu. Dlatego polecam nastawić sobie zioła dzień wcześniej wieczorem, aby następnego dnia od samego rana cieszyć się pyszną ziołową ice tea!

Komentarze (0)
Jesienny krem z dyni

Jesienny krem z dyni

Dynia i jej właściwości lecznicze oraz wartości odżywcze doceniali już meksykańscy Indianie. Znalazła ona zastosowanie zarówno w meksykańskiej medycynie naturalnej, jak i kuchni (przepisy na przetwory z dyni są przekazywane z pokolenia na pokolenie). Jednak pierwsze ciasto dyniowe zostało przyrządzone przez jednych z pierwszych osadników w Ameryce, a była nim wydrążona dynia wypełniona miodem, mlekiem i przyprawami, a następnie upieczona. Obecnie dynie uprawiane są przede wszystkim właśnie w Stanach Zjednoczonych. Za "dyniową stolicę świata" uważa się Motron w stanie Illinois. W USA dyni używa się nie tylko w kuchni. Jest też ona symbolem Halloween, które narodziło się w tym kraju. Jednak z tych przeznaczonych na "strachy" w Halloween niekoniecznie da się przyrządzić smaczne potrawy, dynie dzielą się bowiem na dwie główne kategorie - jadalne i ozdobne. Nie wszystkie są pomarańczowe - istnieją odmiany białe, niebieskawe, a nawet czerwona europejska.

Komentarze (0)
KAKAOWE MUFFINKI Z MASŁEM ORZECHOWYM

KAKAOWE MUFFINKI Z MASŁEM ORZECHOWYM

Właściwości zdrowotne kakao docenili już Majowie i Aztekowie. Napój przyrządzany na bazie proszku z nasion owoców kakaowca był przez nich nazywany napojem bogów. Nic dziwnego, kakao posiada wyjątkowe wartości odżywcze. Przede wszystkim jest skarbnicą przeciwutleniaczy, które zapobiegają wielu chorobom, jak również substancji, które uspokajają, poprawiają humor i zwiększają popęd seksualny. Sprawdź, jakie jeszcze działanie ma kakao do picia i jak zrobić napój na jego bazie.

Komentarze (0)
Ocet jabłkowy – poznaj jego niesamowite właściwości i zastosowanie

Ocet jabłkowy – poznaj jego niesamowite właściwości i zastosowanie

Ocet jabłkowy znany był już w starożytności. Choć współcześnie najczęściej kupujemy gotowy ocet w sklepie, równie łatwo zrobić go samodzielnie. Jednak aby ocet z jabłek naprawdę miał prozdrowotne właściwości, potrzebne są jabłka z ekologicznej uprawy, a nie zawsze mamy do nich dostęp. Kolejna kwestia to czas: ocet jabłkowy jest gotowy do spożycia po około miesiącu od nastawienia. Jeśli potrzebny nam jest tu i teraz, sięgnijmy po gotowy produkt z odpowiednim certyfikatem.

Ocet jabłkowy powstaje z fermentacji jabłek, która dokonuje się za sprawą bakterii z rodzaju Acetobacter. Ma żółto-brązową barwę i jest lekko mętny. Jego szerokie zastosowanie w kuchni i medycynie było znane już 5 tysięcy lat p.n.e. Lecznicze działanie octu jabłkowego doceniano w wielu starożytnych kulturach – egipskiej, babilońskiej, chińskiej, greckiej i rzymskiej. Zachwalał go Hipokrates, jako specyfik doskonały na kaszel i przeziębienie – zwłaszcza ocet z miodem.

 

Ocet Jabłkowy EKO 250ml - Dary Natury Ziołowy Zakątek

W occie jabłkowym znajdziemy m.in. takie dobroczynne składniki jak:

  • potas
  • magnez
  • wapń
  • żelazo
  • sód
  • fosfor
  • witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B7 czyli biotyna, B9 czyli kwas foliowy)
  • witamina C
  • kwas octowy
  • kwas kawowy
  • kwas chlorogenowy

Właściwości lecznicze octu jabłkowego

Tej niezwykłej substancji przypisuje się właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, immunostymulacyjne. Obniża poziom “złego” cholesterolu (LDL) i trójglicerydów, czyli przyczynia się do zmniejszenia ryzyka miażdżycy. Jest polecany w diecie osób ze stanem przedcukrzycowym, cukrzycą, insulinoopornością i z wszelkimi zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. To zasługa kwasu octowego oraz kwasu chlorogenowego. Jako że reguluje poziom glukozy we krwi i zmniejsza wydzielanie insuliny, wspomaga redukcję masy ciała.

Jeśli ocet jabłkowy pijemy – powinna być to wersja rozcieńczona. Najlepiej łyżkę lub 2 łyżki stołowe rozcieńczać w szklance wody i wypijać na czczo lub do posiłku 1-2 razy dziennie. Nierozcieńczony ocet jabłkowy może nie tylko uszkodzić szkliwo zębów, ale i poparzyć śluzówkę jamy ustnej i żołądka. Szklanka wody z rozcieńczoną weń łyżką octu jabłkowego wypita przed posiłkiem łagodzi zgagę i refluks oraz stymuluje wydzielanie enzymów trawiennych i pomaga w niestrawności. Pita na czczo – zapobiega zaparciom.

Woda z octem jabłkowym to także doskonała metoda na halitozę, czyli utrzymujący się nieprzyjemny zapach z ust. Wystarczy po posiłku wypić szklankę wody z łyżką octu i miodu. Ocet jabłkowy można stosować także jako składnik płukanki na ból gardła. Należy użyć 1/3 szklanki octu, uzupełnić wodą i płukać gardło kilka razy dziennie. Ta sama płukanka pomoże przy stanach zapalnych, pleśniawkach, nadżerkach.


Ocet jabłkowy w pielęgnacji ciała

Rozcieńczony ocet jabłkowy skutecznie leczy zakażenia grzybicze, np.grzybice paznokci, brodawki czy pomaga zwalczać wszy. Woda z octem jabłkowym (1 łyżka octu jabłkowego wymieszana ze szklanką wody) to doskonała płukanka do włosów – nadaje im połysk i miękkość. Dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym, rozcieńczony ocet jabłkowy może służyć jako naturalny dezodorant – wystarczy odrobinę wetrzeć w skórę – i tonik do twarzy.

Jeśli mamy cerę suchą, warto przygotować maseczkę: 2 łyżeczki miodu wymieszaj z łyżeczką octu jabłkowego. Nałóż na twarz na 20 minut (nie stosować przy cerze naczynkowej). Jeśli tłustą: łyżeczkę glinki zielonej wymieszaj z 2 łyżeczkami octu jabłkowego. Aby poprawić konsystencję możesz dodać trochę wody. Nakładaj na oczyszczoną twarz, po 10 minutach zmyj wodą.

Jeśli chcemy spłycić zmarszczki mimiczne, warto wymieszać 5 łyżek octu z 1/2 litra zimnej wody mineralnej. Teraz trzeba nasączyć roztworem kawałek gazy lub wacik kosmetyczny i położyć w miejscu zmarszczek. Po 10 min. zdjąć kompres i opłukać skórę chłodną wodą. Takie okłady można stosować codziennie wieczorem.

Moczenie stóp w wodzie z octem jabłkowym przyniesie wyraźną ulgę osobom o zmęczonych i opuchniętych nogach. Octu jabłkowego możemy dolać do kąpieli. Kąpiel wygładzająca wymaga użycia szklanki octu, szklanki tłustego mleka i połowy szklanki oliwy z oliwek na wannę wody. Kąpiel ujędrniająca – dwóch szklanek octu i szklanki kawy (zaparzonej z dwóch łyżeczek).

Ocet jabłkowy w kuchni

I na koniec wracamy do miejsca, z którym ocet jabłkowy kojarzy nam się najczęściej – do kuchni. Najzdrowszy i najsmaczniejszy jest ocet tłoczony ze świeżych jabłek (często do jego wyrobu używa się jabłkowych odpadów: skórek czy gniazd nasiennych), niepasteryzowany i niefiltrowany. W takiej postaci doskonale sprawdza się jako składnik sosów sałatkowych, past kanapkowych, zalew i marynat (zmiękcza mięso, podbija smak ryby) a także jako dodatek do zup czy koktajli.

Ocet jabłkowy przyda się, kiedy chcemy zrobić jajko w koszulce (jajko po benedyktyńsku). Gotujemy ok. litra wody z łyżką octu jabłkowego. Kiedy zacznie wrzeć, mieszamy energicznie łyżką, by pośrodku powstał wir i w ten wir wybijamy ostrożnie jajko. Czekamy ok. 40 sekund aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne i wyjmujemy łyżką cedzakową.

Komentarze (0)