Kozieradka ma mocno klonowy smak. Charakteryzuje się silnym, korzennym, gorzko-słodkim zapachem. Mielona wchodzi w skład wielu mieszanek przyprawowych. Stosowana jest do potraw duszonych, gulaszów, ryb, sosów oraz do posypywania potraw smażonych. Dodaje smaku zielonej fasoli, kalafiorowi i sosom do sałaty.
Wrzos to bezcenna roślina w ziołolecznictwie. Działa moczopędnie dzięki zawartości flawonoidów spełniających funkcję przeciwutleniaczy, które chronią również przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym i pomagają utrzymać młody wygląd skóry.
Sól kłodawska to niejodowana sól kamienna wydobywana w Polsce. Występuje zarówno w postaci drobnoziarnistej jak i gruboziarnistej, oraz przeznaczonej do przetworów warzywnych. Doskonale sprawdza się jako przyprawa do sosów, zup czy sałatek.
Owoc maliny dzięki zawartym w swoim składzie cennym składnikom stosowany jest od dawna w medycynie ludowej i tradycyjnej jako środek korzystnie wpływający na ogólne funkcjonowanie organizmu.