Wymagane

Pliki Wymagane do prawidłowego działania sklepu.

Preferencje

Pliki przechowujące informacje na temat użytkownika w celu personalizacji zawartości.

Statystyki

Pliki wykorzystywane do celów statystycznych.

Marketingowe

Pliki wykorzystywane do celów marketingowych.

Kup do 12:00 - a przesyłka będzie jutro u Ciebie

Dostawa od 14 zł

tel. +48 533 679 793

Zamknij
(0)
Nie masz żadnych produktów w koszyku.
Wyszukiwanie
Filters
RSS

Blog

Dieta w niedoczynności tarczycy (Hashimoto)- co jeść, czego unikać?

Dieta w niedoczynności tarczycy (Hashimoto)- co jeść, czego unikać?

O chorobie Hashimoto po raz pierwszy wspomniał już w 1912 r. japoński lekarz Hakaru Hashimoto (1881-1934). Choroba ta dotyka 5-krotnie częściej kobiet niż mężczyzn. Najczęściej chorują kobiety w wieku 30–50 lat.

Tarczyca​ to gruczoł dokrewny. Produkuje tyroksynę, trójjodotyroninę oraz kalcytoninę. Hormony tarczycy wpływają na metabolizm białek, węglowodanów, tłuszczów oraz cholesterolu. Pełnią również bardzo ważną rolę przebiegu licznych procesów fizjologicznych w organizmie. Wpływają na pracę serca, mięśni oraz układu nerwowego i mózgu.

Komentarze (0)
Wpływ zdrowego odżywiania na budowanie odporności

Wpływ zdrowego odżywiania na budowanie odporności

Na liście zdrowych produktów pierwsze miejsce zajmują warzywa i owoce. Szczególnie cenne dla budowania odporności są składniki zawierające witaminę C. Znajdziesz ją w brukselce, pietruszce, szpinaku, czarnej porzeczce czy czerwonej papryce. Źródłem ß-karotenu, który jest ważny dla sprawnego działania układu immunologicznego jest m.in. marchewka, jarmuż czy boćwina.

Niemal każde z warzyw i owoców, które są dostępne w Polsce zawiera substancje cenne dla zdrowia oraz samopoczucia. W warzywach cebulowych oprócz witamin i składników mineralnych znajdują się fitoncydy, które zabijają wirusy i bakterie. Nic dziwnego, że cebula czy czosnek nazywane są naturalnymi antybiotykami.

Komentarze (0)
Soda oczyszczona, proste i naturalne rozwiązanie wielu problemów

Soda oczyszczona, proste i naturalne rozwiązanie wielu problemów

Soda oczyszczona ma wiele właściwości, dlatego znalazła szerokie zastosowanie w lecznictwie, kuchni, kosmetyce i nie tylko. Najbardziej znana jest jako zastępnik proszku do pieczenia, a także jako domowy sposób na wybielanie zębów. Przeczytaj albo posłuchaj, jak jeszcze można stosować sodę oczyszczoną i wypróbuj przepisy, które można wykorzystać w lecznictwie, kuchni i kosmetyce.

Komentarze (0)
Czemu warto jeść ryby?

Czemu warto jeść ryby?

Powiedzenie „zdrowy jak ryba” ma swoje podstawy. Ryby to naturalne źródło kwasów tłuszczowych omega-3, białka i witamin! Są między innymi podstawą kuchni japońskiej, a szczególnie kuchni okinawskiej. To właśnie na tej japońskiej wyspie ludzie żyją najdłużej i najzdrowiej. Świadczyć może o tym fakt, że Okinawa należy do tak zwanej niebieskiej strefy, czyli miejsc na świecie, gdzie liczba osób, które dożywają ponad stu lat jest największa!

Komentarze (0)
11 sygnałów, które świadczą o niedoborze magnezu w organizmie

11 sygnałów, które świadczą o niedoborze magnezu w organizmie

Niedobór magnezu w organizmie bardzo często związany jest ze zmniejszeniem jego zawartości w diecie. Dodatkowo sprzyja temu dieta z dużą zawartością białka, błonnika, tłuszczów oraz fitynianów, które to zmniejszają wchłanianie magnezu w przewodzie pokarmowym. Objawy niedoboru magnezu mogą wystąpić również wówczas, gdy w diecie występuje nadmiar fosforanów – powodują one nasilenie wydalania magnezu. Do niedoboru magnezu przyczynia się też nadużywanie alkoholu oraz kawy. 

Komentarze (0)
Hormony, a Twoja waga

Hormony, a Twoja waga

Jeśli podejmujesz wszystkie działania w celu utraty zbędnych kilogramów np. redukcję kalorii, jedzenie zdrowej żywności oraz aktywność fizyczna prawie każdego dnia, a pomimo tego nie zauważasz zadowalających wyników wówczas należy pomyśleć o skontrolowaniu gospodarki hormonalnej. Hormony to małe przekaźniki chemiczne, które regulują pracę Naszego organizmu. Wiele z nich,  wpływa na metabolizm mogąc przez to utrudniać utratę wagi. Zatem, które hormony mogą powodować przyrost masy ciała oraz jak je kontrolować tak aby nie pokrzyżowały Naszego planu odchudzania?

Komentarze (0)
Witaminy, a Twoje zdrowie

Witaminy, a Twoje zdrowie

Aktualnie coraz więcej osób zainteresowanych jest zmianą sposobu żywienia i Ci, którym zależy na utrzymaniu dobrego stanu zdrowia, odkryli, że zmiany w diecie, czasami obejmujące specjalne suplementy, mogą poprawić ich wygląd i samopoczucie oraz zapewnić dodatkową ochronę przed chorobami lub urazami. 

Komentarze (0)
Dieta, a Twoje zdrowie

Dieta, a Twoje zdrowie

Ponad 60 procent mężczyzn i ponad 50% kobiet w naszym kraju cierpi na nadwagę lub otyłość, co daje nam siódme miejsce pośród krajów europejskich. Spożywanie dużej ilości wszechobecnej  wysoko przetworzonej żywności jest jedną z głównych przyczyn.. Jej produkcja polega m.in na stosowaniu syntetycznych wzmacniaczy smaku, konserwantów sztucznego pochodzenia, wysokoterminczej obróbce czego efektem ubocznym jest niezaprzeczalny negatywny wpływ na Nasz organizm.  

Komentarze (0)
Jak zadbać o swoje zdrowie każdego roku?

Jak zadbać o swoje zdrowie każdego roku?

Nawet jeśli nie cierpisz na żadne choroby czy schorzenia, powinieneś profilaktycznie kontrolować stan swojego zdrowia. Zdrowym osobom zaleca się przeprowadzanie  podstawowych badań kontrolnych przynajmniej raz do roku, ponieważ wiele chorób nie daje wczesnych objawów, a odchylenia w wynikach mogą zainicjować dalszą diagnostykę. W ten sposób sprawdzisz też, czy twoja dieta i poziom aktywności fizycznej są odpowiednie oraz czy powinieneś rozpocząć suplementację. 

Komentarze (0)
Czarnuszka – eliksir nieśmiertelności?

Czarnuszka – eliksir nieśmiertelności?

Czarnuszka, po łacinie Nigella sativa L., znana jest także jako czarny kmin. To roślina siewna z rodziny jaskrowatych, o pięknych, błękitnych i bardzo charakterystycznych kwiatach. Ale skupmy się na jej aspektach zdrowotnych. A konkretnie, na właściwościach jej nasion i oleju z nich wytwarzanego. Czarnuszkę stosuje się zarówno jako przyprawę, jak i zioło lecznicze, a to z uwagi na zawartość wielu dobroczynnych substancji, m.in.: tymochinony, biotyny, kwasów tłuszczowych (m.in. kwasu linolowego, alfa-linolenowego, eikozadienowego, palmitynowego, mirystynowego), witamin A, E, F, B1, B3, B6, beta-karotenu, flawonoidów, steroli, alkaloidów, mikroelementów i przeciwutleniaczy.

 

Komentarze (0)