Aromatyczne owoce morwy białej od wieków były cenione przez mieszkańców Wschodu i Zachodu. Przepyszną słodycz morwy białej przełamaliśmy wytrawnym i mocno kakaowym kruszonym ziarnem kakao. Razem te dwa składniki stanowią smaczną i wartościową przekąskę, która zawiera wysoką zawartość błonnika, a nie zawiera soli.
Ekologiczny ryż czarny pełnoziarnisty charakteryzuje się niezwykłym orzechowym aromatem, dzięki któremu harmonijnie współgra z wieloma egzotycznymi potrawami. Najlepiej komponuje się z dziczyzną, drobiem, rybami i owocami morza. Nadaje potrawom oryginalny wygląd i smak.
Płukanie jamy ustnej olejem stosowane jest w medycynie naturalnej od ponad 5 tysięcy lat. Był to jeden z pierwszych sposobów na podreperowanie zdrowia. Ajurweda uważa, że większość chorób zaczyna się właśnie od problemów w jamie ustnej, dlatego też leczenie należy rozpocząć od usunięcia dolegliwości, które się w niej znajdują.
Oryginalny smak chrupiących, mocno kakaowych pokruszonych ziaren kakaowca znany jest od tysiącleci. Świeżo zebrane ziarna kakaowca są poddawane kilkudniowej fermentacji, następnie są suszone w niskiej temperaturze i starannie selekcjonowane. Kruszone ziarno kakaowca to źródło błonnika pokarmowego. Bez dodatku cukru. Zawiera naturalnie występujące cukry.
Gotowa kompozycja ekologicznych płatków zbożowych to doskonała propozycja na codzienne śniadanie. Polecamy jako dodatek do jogurtu, napoju zbożowego oraz owoców.
Herbatka ziołowa pomaga w leczeniu chorób płuc, zapalenia oskrzeli, kaszlu oraz usuwaniu i zapobieganiu powstawania złogów soli w stawach. Jej właściwości ułatwiają odprowadzanie wydzieliny z dróg oddechowych. Herbatka poprawia również samopoczucie, wzmacnia odporność i kondycję organizmu.
Płatki owsiane idealnie sprawdzą się na pierwsze śniadanie, jako owsianka - szczególnie zimą, ponieważ rozgrzewa organizm i dostarcza dużo energii. Produkt można podawać z różnymi dodatkami.
Mieszanka ziołowa zawiera ręcznie zbierane oraz naturalne suszone składniki. Napar zalecany jest przy zaburzeniach układu nerwowego, stresie, lękach i problemach z zasypianiem.
Pestki moreli to doskonałe źródło witaminy B17, która zabija komórki nowotworowe. Witamina ta, zwana amigdaliną występuje niemal wyłącznie w pestkach owoców, a w morelach w bardzo dużej ilości. Polecamy spożywać ok. 1 łyżki oleju dziennie.
Jagody goji są znane od 2,5 tys. lat w tradycyjnej medycynie chińskiej. Charakteryzują się wysoką zawartość błonnika, niską zawartość tłuszczu oraz są źródłem białka. Nazywane również Diamentami Wschodu, w tradycyjnej chińskiej medycynie uchodziły za jeden z najzdrowszych darów natury.
Olej z czarnuszki egipskiej tłoczony na zimno, nieoczyszczony, wykazuje bardzo silne działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, antyoksydacyjne, przeciwhistaminowe oraz przeciwbólowe.
Właściwości: Najwyższej jakości bezglutenowe płatki owsiane pochodzące z certyfikowanych upraw ekologicznych. Płatki te charakteryzują się wyjątkowym aromatem i delikatnym smakiem.
Jako jedyny zawiera kwas askorbinowy, czyli naturalny środek antyseptyczny w doskonale przyswajalnej postaci. Wzmacnia więc naszą odporność i pomaga w walce z infekcjami. Jest w tym niezwykle skuteczny, ponieważ ilość witaminy C w jarzębinie jest kilkukrotnie wyższa nad tą, którą zaleźć możemy w cytrusach.
Ekologiczna kasza orkiszowa otrzymana z obłuszczonego ziarna orkiszu. Ma łagodny smak, jest wyjątkowo pożywna i na długo daje poczucie sytości. Polecana jako bazę ciepłego śniadania, obiadu lub kolacji, na słodko lub słono oraz do zagęszczania zup i potraw jednogarnkowych.
Ze względu na właściwość przyspieszania gojenia się ran może być stosowany przez kobiety karmiące piersią do smarowania poranionych, pogryzionych przez dzieci sutków. Inną, ważną właściwością dla kobiet, jest przydatność w przypadku nadżerek i grzybic narządów płciowych. Łagodzi nieprzyjemne dolegliwości związane z hemoroidami. Pomaga w gojeniu się ran po ciężkich oparzeniach i odmrożeniach , łagodzi egzemy skórne. Zapobiega zawałom serca i miażdżycy. Wspiera żołądek w walce z wrzodami. Obniża ilość cholesterolu odkładającego się w tętnicach, podnosi odporność i wpływa korzystnie na ogólne samopoczucie.
Kasza jaglana jest otrzymywana z prosa. To zboże uprawiano już w czasach neolitu. W Polce kasza jaglana była bardzo popularna w minionych wiekach – nazywano ją wtedy jagłami lub krupem. Współcześnie coraz częściej gości na naszych stołach ze względu na znakomity smak i wyjątkowe właściwości prozdrowotne.
Ekologiczna salsa pomidorowa z firmy Dary Natury, idealnie nadaje się do rożnych przekąsek, nachosów, placków kukurydzianych lub w wersji polskiej – do grilowanych warzyw, wędlin lub sera. To doskonały dodatek do kanapek, mięs i makaronów. .
To produkt roślinny, powstaje poprzez zmielenie części roślinnych konopi. Polecana jest osobom chcącym uzupełnić swoją dietę o białka roślinne. Dostępny w przystępnej formie, która może być wykorzystywana głównie do przygotowywania szejków białkowych.
Kasza owsiana jest doskonałym źródłem białka, węglowodanów złożonych oraz błonnika pokarmowego, zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego w wodzie. Ponadto jest bogata w witaminy, głównie z grupy B i witaminę E, oraz w składniki mineralne, takie jak żelazo, fosfor, magnez, wapń, miedź.
Jarmuż to jedna z najzdrowszych i najbardziej odżywczych roślin na świecie. Według literatury zielarskiej bogaty jest w witaminy, zwłaszcza w C i K, błonnik, białko, sole mineralne oraz antyoksydanty. Dodatkowo zawiera dużo żelaza i często nazywany jest „nową wołowiną” . Ekologiczna pasta z jarmużu to doskonała alternatywa dla tradycyjnego pesto z bazylii. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronów, pieczywa oraz mięs. Produkt polecany jest weganom.
Prażone ziarna konopne są bogatymi w składniki odżywcze produktami roślinnymi. Zawierają więcej zbilansowanych składników odżywczych niż orzechy i len. Ich naturalny charakter wyczuwalny jest w ciekawym i intensywnym smaku. Proces prażenia wpływa także na ich konsystencję przypominającą słonecznik.
Kasza Bulgur na Bliskim Wschodzie znana jest już od ponad 4000 lat. Pozyskuje się ją z ziaren pszenicy durum. Jest bogata w składniki odżywcze i niezwykle sycąca, dlatego powinna stanowić nieodłączny element zdrowej diety.
Pyszna ekologiczna pasta paprykowo - czosnkowa komponuje się z mięsami, jako dodatek do makaronów i frytek. Nadaje smaku i oryginalności prostym posiłkom, świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek dań z grilla.
SUPERSHOT RELAX to doskonałe wsparcie odporności oraz relaksu, dzięki temu, że zawiera on imbir, który wspiera układ odpornościowy oraz melisę wpierającą relaks oraz dobre samopoczucie.
Wysokiej jakości pasta czosnkowa jest idealnym dodatkiem do dań głównych kanapek czy sosów. Dzięki intensywnemu smaku i aromatu, podkreśli wyrazistość dań.
Naturalna mieszanka ziół i owoców wspierających procesy odchudzania. Napar ze starannie wyselekcjonowanych składników to uzupełnienie zdrowej diety i wsparcie dla układu pokarmowego.
Supermix Odporność został przygotowany wspólnie z dietetykiem Purella oraz naszymi Ambasadorkami: Dr Hanną Stolińską - dietetykiem klinicznym, Ewą Chodakowską - trenerką fitness, a także Anną Starmach – jurorką programu telewizyjnego MasterChef. Mieszanka ta jest bez dodatku cukru (wyłącznie zawiera naturalnie występujące cukry) i dodatków do żywności. Produkt ten ma wysoką zawartość
Ekologiczna kasza gryczana niepalona jest najczęściej stosowana jako składnik obiadów w połączeniu z warzywami lub gulaszem oraz jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych i pasztetów. Świetnie nada się także do dań na słodko!