Serdecznik wspomaga dobre samopoczucie przed i w trakcie miesiączki, działa relaksująco i tonizująco na serce oraz wpływa pozytywnie na układ oddechowy. Ziele serdecznika jest częstym składnikiem ziołowych herbatek.
Ziele skrzypu polnego zawiera krzemionkę, która poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Skrzyp posiada właściwości łagodzące stany zapalne stawów oraz zwiększające odporność chrząstki stawowej. Wyciągi z ziela wspomagają również pracę wątroby i chronią jej komórki przed wpływem substancji toksycznych.
Nasiona płesznika są stosowane w zaparciach nawykowych, w stanach, w których jest wskazane pobudzenie perystaltyki jelit i uzyskanie łagodnego wypróżnienia, wspomagająco w leczeniu biegunek różnego pochodzenia.
Błonnik witalny to nic innego jak błonnik o naturalnym pochodzeniu, a nie pozyskiwany drogą przemysłową. Błonnik tego rodzaju znajdziemy jedynie w jednorocznej roślinie zwanej babką płesznika (roślina uprawiana w Polsce, wykazująca zdolności przeczyszczające) oraz babką jajowatą (ta zawiera w sobie substancje pęczniejące w żołądku, roślina uprawiana w Indiach, USA i Brazylii). Błonnik witalny usprawnia pracę jelit i likwiduje zaparcia.
Przy infekcjach żołądkowojelitowych przewlekłych stanach zapalnych w układzie oddechowym na grypę profilaktycznie przeciwko wielu chorobom osób starszych
Jest to zioło które pochodzi z Azji, a do Polski sprowadzili je Tatarzy. Główne działanie tataraku to działanie uspokajające, wzmacniające, rozkurczowe oraz działa pozytywnie na układ pokarmowy. Doustnie kłącze tataraku stosuje się w przewlekłych zaburzeniach trawiennych, w braku łaknienia, bezkwaśności żołądkowej, we wzdęciach, bólach brzucha, kolce jelitowej. Zewnętrznie - w zapaleniu jamy ustnej i gardła, w niektórych dermatozach, do zwalczania łupieżu oraz przeciw wypadaniu włosów.
Kora kaliny koralowej działa przeciwskurczowo i przeciwkrwotocznie. Obniża napięcie głównie mięśni gładkich macicy przez co znosi uczucie bólu (np. podczas bolesnego miesiączkowania). Oprócz tego działa przeciwkrwotocznie na narządy rodne, a także przeciwzapalnie w zapaleniu błony śluzowej macicy.
Łopian stosuje się w przewlekłych nieżytach przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych i moczowych, a także w niektórych zaburzeniach przemiany materii, szczególnie wieku młodzieńczego (np. w trądziku młodzieńczym i anoreksji). Zewnętrznie - odwary z łopianu są stosowane m.in. w niektórych postaciach łuszczycy oraz w łojotoku.
Korzeń mniszka doskonale reguluje i wspomaga pracę nerek, wątroby, ma właściwości delikatnie moczo- i żółciopędne. Wspomaga leczenie reumatyzmu i anemii. Ponadto korzeń mniszka (tak jak i kwiat czy łodyga) może być źródłem syropu, o niezwykle szerokim zastosowaniu.
Rumianek usprawnia trawienie, metabolizowanie tłuszczów oraz niweluje wzdęcia. Wykazuje pozytywny wpływ na układ oddechowy, odporność, a także pomaga się zrelaksować. Koszyczki rumianku stosuje się wewnętrznie w skurczach i stanach zapalnych żołądka i jelit. Zewnętrznie stosuje się je przy stanach zapalnych skóry i błon śluzowych, bakteryjnych schorzeniach skóry i jamy ustnej, ranach, oparzeniach i owrzodzeniach, alergiach skórnych, stanach zapalnych dróg oddechowych (w postaci inhalacji). Koszyczki rumianku są także często wykorzystywane w kosmetyce.
Kwiaty bzu czarnego są stosowane w chorobach gorączkowych, przeziębieniach, grypie - jako łagodny środek przeciwgorączkowy, napotny i moczopędny. Zewnętrznie - napary z kwiatów bzu czarnego służą do płukania jamy ustnej i gardła, jako kompresy na oczy w zapaleniu spojówek czy w nadwrażliwości na światło a także jako dodatek do kąpieli.
Kwiaty jasnoty białej pozwalają na stworzenie delikatnego w smaku, ziołowego naparu. Wpływają na samopoczucie przed oraz podczas miesiączki, poprawiają apetyt i wspomagają pracę układu pokarmowego.
Herbatka z kwiatu koniczyny jest szczególnie polecana kobietom po 40 roku życia. Pomaga im radzić sobie z objawami menopauzy: uderzeniami gorąca, nadmiernym poceniem się, niepokojem i drażliwością. Herbatka zwiększa elastyczność i wytrzymałość naczyń krwionośnych oraz normalizuje ciśnienie krwi.
Herbatka z kwiatu koniczyny jest szczególnie polecana kobietom po 40 roku życia. Pomaga im radzić sobie z objawami menopauzy: uderzeniami gorąca, nadmiernym poceniem się, niepokojem i drażliwością. Herbatka zwiększa elastyczność i wytrzymałość naczyń krwionośnych oraz normalizuje ciśnienie krwi.
Wskazaniami do zastosowania naparów wodnych z nagietka są: doustnie, pomocniczo - w stanach zapalnych przewodu pokarmowego i chorobie wrzodowej żołądka. Zewnętrznie - w różnych uszkodzeniach skóry, stłuczeniach, odleżynach, odmrożeniach, niewielkich oparzeniach, także do płukania - w zapaleniach błon śluzowych jamy ustnej, gardła, również pochwy (pomocniczo w rzęsistkowicy, nadżerkach i otarciach pochwy).
Len to roślina zyskująca coraz większą popularność. Nic dziwnego jest on bowiem skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych, chroni przed cukrzycą, chorobami serca czy układu pokarmowego. Ponadto działa powlekająco, delikatnie przeczyszczająco, regenerująco i przeciwzapalnie.
Czystek jest szczególnie bogatym źródłem związków polifenolowych działających antyoksydacyjnie i przeciwwolnorodnikowo, wspomagających układ odpornościowy człowieka i spowalniających przyspieszone procesy starzenia się organizmu. Zapobiega wielu chorobom związanym z postępującymi zmianami miażdżycowymi w układzie sercowonaczyniowym, przez co ma korzystny wpływ na kondycję zdrowotną człowieka w starości.
Liść mącznicy lekarskiej wykorzystywany jest w leczeniu zakażeń dróg moczowych (zapalenie pęcherza, zapalenie cewki moczowej). Skuteczne działanie surowca wiąże się wyłącznie z zasadowym odczynem moczu.
Melisę stosuje się w stanach ogólnego pobudzenia nerwowego oraz w związanych z tym zaburzeniach rytmu serca i zaburzeniach czynnościowych przewodu pokarmowego (określanych jako „nerwica żołądka”), ponadto w bezsenności, uczuciu niepokoju i wyczerpaniu nadmierną pracą umysłową. Liść melisy stosuje się również w przewlekłych i mało nasilonych nieżytach żołądka i jelit oraz w chorobie wrzodowej. Zewnętrznie napary z melisy służą do nacierania w bólach reumatycznych i mięśniowych.
Liść mięty stosowany jest w zaburzeniach trawiennych z towarzyszącym bólem, kolkami, mdłościami, wzdęciami, a także w nieżytach i stanach zapalnych żołądka i jelit oraz w schorzeniach wątroby, stanach zapalnych pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych.
Farmvit - Liść Morwy białej to doskonały sposób na kontrolowanie wchłaniania cukru przez organizm. Dlatego polecany jest do stosowania przez wszystkich tych, którzy są zagrożeni cukrzycą, szukają dobrego sposobu na profilaktykę w tym zakresie. Liście morwy mają właściwości ograniczające działanie enzymów, które powodują rozkład cukrów prostych. Tym samym nie są one wchłanianie w takim stopniu. Dzięki temu przyswajanie cukru po posiłku jest mniejsze.
Napary z liści szałwii stosuje się w stanach nieżytowych i zapalnych żołądka i jelit, zwłaszcza z nadmierną fermentacją, w uszkodzeniach wątroby, w nadmiernej potliwości różnego pochodzenia pomocniczo w nadmiernej laktacji u matek karmiących. Zewnętrznie - stosuje się m.in. do płukania w zapaleniach jamy ustnej.
Łuska gryki, początkowo traktowana tylko jako odpad kaszy gryczanej, jest bogata w wiele cennych składników jak fosfor, cynk i miedź. Jeśli wysiłek umysłowy w połączeniu ze stresem to Twoja codzienność, odwiedź sklep zielarski i sięgnij po ten preparat, by przekonać się o jego dobroczynnym działaniu.
Len to niezwykła roślina doceniana już w starożytności, ciesząca się coraz większą popularnością. Jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które chronią przed cukrzycą, dolegliwościami układu pokarmowego i wspomagają pracę serca. Wykazuje działanie powlekające, delikatnie przeczyszczające, regenerujące i przeciwzapalne. Może być stosowany jako środek osłaniający w przewlekłych stanach zapalnych oraz owrzodzeniu żołądka i dwunastnicy.
nasiona poprawią także krążenie i wspomogą w walce z cholesterolem pomogą w odbudowie nabłonka: szczególnie dzięki kwasowi gamma-linolenowemu skóra nabierze blasku i elastyczności dzięki działaniu antyoksydantów jest skuteczną ochroną przed wolnymi rodnikami łagodzą objawy napięcia przedmiesiączkowego dzięki kwasom wielonienasyconym z grupy Omega 6 nasiona przyspieszają skutecznie pracą układu trawiennego i są przez to doskonałym sprzymierzeńcem w chudnięciu
Stany po uszkodzeniach wątroby spowodowanych np. alkoholem, tetrachlorkiem węgla, środkami ochrony roślin, toluenem, ksylenem, przewlekłe stany zapalne wątroby, po przebytej żółtaczce zakaźnej, w marskości wątroby, tłuszczowym zwyrodnieniu wątroby, zatruciu grzybami, w rekonwalescencji stosuje się także w krwawieniach z nosa, jelita grubego, żylakach odbytu, obfitych miesiączkach, niedokwaśności soku żołądkowego, brak apetytu, odbijaniach, migrenach, osteoporozie, nowotworach wątroby, chemio i radioterapii.
Pestki moreli gorzkiej słyną z wysokiej zawartości amigdaliny, zwanej też witaminą B17, odkrytej przez dr Krebsa w latach 50-tych XX w. i badanej na przełomie wieku przez londyńskich naukowców. O substancji tej głośno jest na świecie w ostatnich latach, jako że przypisuje się jej działanie antynowotworowe.
obniża ciśnienie krwi, działa przeciwkrwawnicowo i rozkurczająco, wzmacnia działanie gruczołów wydzielania wewnętrznego, poprawia obieg krwi, wpływa regulująco na przemianę materii, wzmaga pracę trzustki, działa ogólnie wzmacniająco
Ziele miodunki zawiera karoteny, flawonoidy (rutyna), garbniki, żywice, śluzy, saponiny, krzemionkę rozpuszczalną w wodzie, kwasy organiczne. Wykazuje działanie wykrztuśne, przeciwzapalne, słabo moczopędne.Jest stosowana przy suchym kaszlu, trudnościach w odkrztuszaniu, przewlekłych bronchitach.
Ziele nawłoci jest stosowane m.in. w stanach zapalnych dróg moczowych, kłębuszków i miedniczek nerkowych, moczowodów i pęcherza moczowego, w kamicy moczowej, w nieżycie żołądka i jelit, drobnych krwawieniach z uszkodzonych naczyń włosowatych przewodu pokarmowego.