Alter Medica Sok z pokrzywy to produkt w 100% naturalny. Pokrzywę zalicza się do najbardziej znanych i wszechstronnie stosowanych ziół. Od niepamiętnych czasów przypisywano pokrzywie różne właściwości i do dziś jest ceniona za swoje prozdrowotne działanie.
Związek pomiędzy jedzeniem żurawiny a infekcjami dróg moczowych po raz pierwszy wykazano w 1840 roku. Współczesne badania naukowe jednomyślnie potwierdzają, że żurawina ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Jest skuteczna, m.in. w walce z infekcjami pęcherza moczowego, niektórymi schorzeniami skóry i wrzodami żołądka. Sprawdź jakie działanie ma sok z Żurawiny 100%
Yerba Mate (łac. ilex paraguariensis) czyli ostrokrzew paragwajski to nazwa rośliny uprawianej w krajach Ameryki Południowej (głównie w Argentynie, Paragwaju i Brazylii) uznana na świecie jako napój przeciwko zmęczeniu i depresji. Zwiększa sprawność umysłową i fizyczną, działa jako środek przeciwreumatyczny. Regeneruje siły, poprawia przemianę materii i odbudowuje zniszczone tkanki żołądka i jelit. Oczyszcza organizm z toksyn, łagodzi uczucie głodu. Yerba Mate posiada właściwie wszystkie witaminy (A,B1,B2,C,E,H), które są niezbędne człowiekowi do życia oraz liczne sole mineralne (m.in. sód, magnez, wapń, żelazo, miedź, potas, krzem, fosfor, siarkę).
Yerba Mate (łac. ilex paraguariensis) czyli ostrokrzew paragwajski to nazwa rośliny uprawianej w krajach Ameryki Południowej (głównie w Argentynie, Paragwaju i Brazylii) uznana na świecie jako napój przeciwko zmęczeniu i depresji. Zwiększa sprawność umysłową i fizyczną, działa jako środek przeciwreumatyczny. Regeneruje siły, poprawia przemianę materii i odbudowuje zniszczone tkanki żołądka i jelit. Oczyszcza organizm z toksyn, łagodzi uczucie głodu. Yerba Mate posiada właściwie wszystkie witaminy (A,B1,B2,C,E,H), które są niezbędne człowiekowi do życia oraz liczne sole mineralne (m.in. sód, magnez, wapń, żelazo, miedź, potas, krzem, fosfor, siarkę). Poznaj jedna z najbardziej popularnych yerba - El Gaucho
CBSe Energia to argentyńska yerba pochodząca z plantacji Santa Ana w prowincji Misiones. Składa się z klasycznej yerba mate zawierającej dość drobne gałązki i listki oraz średnią ilość pyłu. Yerba ta dodatkowo jest wzbogacona ziołami: miętą polej (poleo) i werbeną cytrynową (cedron) oraz naturalnym ekstraktem z guarany, a także aromatami guarany i miętowym. W smaku delikatna, a w działaniu pobudzająca.
CBSé Hierbas Cuyanas to klasyczna yerba mate z gałązkami, listkami i pyłkiem zawierająca mieszankę ziół takich jak: mięta polej, boldo,koper włoski,melisa, zioła Incayuyo,kolendra, rumianek i mięta.
CBSé Frutos del Valle to argentyńska yerba pochodząca z plantacji Santa Ana w prowincji Misiones. Składa się z klasycznej yerba mate zawierającej dość drobne gałązki i listki oraz średnią ilość pyłu. To słodka mieszanka yerba mate z nutami jabłka i gruszki. Aromat zielonych jabłek i słodycz gruszek to idealne i wyjątkowe połączenie, któremu nie można się oprzeć.
Aguamate Organica to nowa wersja klasycznego Krausa. Doskonały smak i urzekający zapach świeżych listków. Jak wszystkie yerby marki Kraus przygotowana jest z najwyższą starannością z użyciem unikalnej technologii suszenia w podmuchu ciepłego powietrza, dzięki czemu jest całkowicie wolna od dymu. Smak delikatny, susz klasyczny - zawiera młode liście, gałązki i pyłek. Uprawiana w sposób naturalny, bez sztucznych nawozów i jakichkolwiek ulepszaczy.
CBSé Frutos del Bosque to argentyńska yerba pochodząca z plantacji Santa Ana w prowincji Misiones. Składa się z klasycznej yerba mate zawierającej dość drobne gałązki i listki oraz średnią ilość pyłu. To znakomita mieszanka yerba mate, dzikiej róży i aromatu malinowego. Po zaparzeniu wyczuwalny jest słodkawy, malinowy aromat, jednak w smaku głównie wyczuwalna jest lekka kwasowość dzikiej róży.
Yerba Mate (łac. ilex paraguariensis) czyli ostrokrzew paragwajski to nazwa rośliny uprawianej w krajach Ameryki Południowej (głównie w Argentynie, Paragwaju i Brazylii) uznana na świecie jako napój przeciwko zmęczeniu i depresji. Zwiększa sprawność umysłową i fizyczną, działa jako środek przeciwreumatyczny. Regeneruje siły, poprawia przemianę materii i odbudowuje zniszczone tkanki żołądka i jelit. Oczyszcza organizm z toksyn, łagodzi uczucie głodu. Yerba Mate posiada właściwie wszystkie witaminy (A,B1,B2,C,E,H), które są niezbędne człowiekowi do życia oraz liczne sole mineralne (m.in. sód, magnez, wapń, żelazo, miedź, potas, krzem, fosfor, siarkę). Poznaj jedna z najbardziej popularnych yerba - Pajarito Tradicional
Yerba mate, "święte ziele" Indian z Ameryki Południowej, jest zdrowsza od kawy i herbaty, daje mnóstwo energii i nie uzależnia. Yerba mate piją już miliony ludzi na świecie. Jej niezwykłość polega na tym, że przeciwdziała zmęczeniu i poprawia samopoczucie. Ale nie tylko, jej działanie jest znacznie szersze ze względu na właściwości zdrowotne - yerba mate to bogactwo witamin i mikroelementów. Jeśli chcesz poznać jej właściwości - zrób to z naszym zestawem startowym!
Barć Miód gryczany to najlepiej rozpoznawalna odmiana miodu. Charakterystyczna ze względu na swój ciemny, wręcz czarny kolor oraz silny zapach. Podobnie w smaku – bardzo wyrazisty, niezwykle słodki, czasami nieco kwaskowaty, odrobinę piekący. Krystalizuje w niejednolitą, gruboziarnistą masę. Polecany dla chorych na cukrzycę.
Barć Miód lipowy o barwie słonecznej lub jasnego bursztynu. W smaku dosyć wyraźny. Gorzkawy, ostry, chociaż znacznie łagodniejszy od miodu gryczanego. Produkowany jest z nektaru lipy zbieranego na przełomie czerwca i lipca. Polecany dla osób z chorobami układu krążenia.
Barć Miód wielokwiatowy to herbaciany miód „tysiąca kwiatów”. Powstaje z nektaru wielu kwiatów, przez co poszczególne słoiczki mogą nieco różnić się między sobą barwą i zapachem – w zależności od ilościowego udziału poszczególnych gatunków roślin. Zazwyczaj od barwy jasnoherbacianej po nawet ciemnobrązową. Delikatny w smaku. Polecany dla alergików.
Pierzga pomaga przy wielu problemach zdrowotnych: wpływa na zwiększenie odporności organizmu, dostarcza potrzebnych aminokwasów i witamin, wzmacnia układ nerwowy, znajduje zastosowanie przy depresji, reguluje przemianę materii, zwiększa poziom żelaza i liczbę czerwonych ciałek we krwi.
Pierzga pomaga przy wielu problemach zdrowotnych: wpływa na zwiększenie odporności organizmu, dostarcza potrzebnych aminokwasów i witamin, wzmacnia układ nerwowy, znajduje zastosowanie przy depresji, reguluje przemianę materii,zwiększa poziom żelaza i liczbę czerwonych ciałek we krwi.
Pyłek pszczeli nazywany często pyłkiem kwiatowym stanowi kompozycję wielu ważnych dla organizmu człowieka składników odżywczych. Powstaje w pylnikach roślin nasiennych w postaci ziarenek o wymiarach 2,5 - 250 μm, różniących się kształtem, barwą, wielkością i ciężarem w zależności od gatunku rośliny.
Makaron to lubiany składnik wielu różnorodnych dań. Warto sięgać po jego zdrowsze i bogate w substancje odżywcze wersje, na przykład wyprodukowane z mąki z pszenicy durum. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest makaron marki Bartolini, który został stworzony z myślą o dzieciach. Stanowi połączenie wysokiej jakości mąki i dodatku aromatycznych warzyw: suszonego szpinaku, suszonych buraków i suszonych pomidorów.
Najwyższej jakości herbaty z dodatkiem owoców i płatków kwiatów. Pigwa, pomelo, mango, płatki bławatka... Nie tylko cieszą głębokim smakiem, ale stanowią prawdziwą ucztę dla oka.
Herbata zielona to jeden z najstarszych i najszlachetniejszych cudów natury. Medycyna chińska i japońska już od wieków wykorzystuje jej prozdrowotne właściwości. Aby ją pozyskać herbaciane liście suszy się, nie poddając procesowi fermentacji, dzięki czemu pozostaje skarbnicą cennych związków organicznych, charakterystycznych dla świeżych liści. Wpływa wzmacniająco na odporność organizmu, obniżenie ciśnienia tętniczego i poziomu cholesterolu we krwi. Wykazuje działanie oczyszczające, ponieważ zawarte w niej polifenole to silne antyoksydanty, usuwające z organizmu wolne rodniki. Jej spożywanie dodaje energii i pobudza wszystkie zmysły.
Herbata zielona to jeden z najstarszych i najszlachetniejszych cudów natury. Medycyna chińska i japońska już od wieków wykorzystuje jej prozdrowotne właściwości. Aby ją pozyskać herbaciane liście suszy się, nie poddając procesowi fermentacji, dzięki czemu pozostaje skarbnicą cennych związków organicznych, charakterystycznych dla świeżych liści. Wpływa wzmacniająco na odporność organizmu, obniżenie ciśnienia tętniczego i poziomu cholesterolu we krwi. Wykazuje działanie oczyszczające, ponieważ zawarte w niej polifenole to silne antyoksydanty, usuwające z organizmu wolne rodniki. Jej spożywanie dodaje energii i pobudza wszystkie zmysły. Dzięki formie liściastej z łatwością możemy dostosować intensywność naparu do naszych upodobań.
Hodowla kiełków w kiełkownicy jest bardzo wygodną metodą, dzięki której można hodować kilka rodzajów kiełków na raz. Kiełki przepłukujemy 2-3 razy dziennie, najlepiej używając letniej, przegotowanej wody. Po każdym płukaniu, należy upenić się, że woda równomiernie odpłynęła z każdego poziomu.
Ekologiczne ziarno ciecierzycy świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju past z dodatkiem oliwy i świeżych ziół, a także do zup, potraw jednogarnkowych, sosów i sałatek.
Ekologiczna fasola Kidney (nerkowata) zaliczana jest do roślin strączkowych. Nazwa fasolki pochodzi od nerkowatego kształtu nasion. Jest doskonałym źródłem błonnika i białka roślinnego. Polecamy do zup i potraw jednogarnkowych np. chili con carne oraz jako składnik sałatek zarówno na ciepło jak i na zimno, a po zmiksowaniu do past i pasztetów.
Ekologiczna mąka gryczana pochodzi z pełnego przemiału całego ziarna gryki niepalonej. Polecamy do ciasta naleśnikowego, makaronów, klusek, placków. Doskonała również do ciemnego zimowego chleba w połączeniu z innymi mąkami.
Ekologiczna mąka jaglana uzyskana z obłuszczonego ziarna prosa. Polecamy do wyrobu ciasteczek w połączeniu z mąką ryżową, także do naleśników i placków w połączeniu z mąką gryczaną. Doskonała również do zagęszczania potraw, gdyż nie tworzy grudek i ma neutralny smak.