Kozłek lekarski inaczej zwany walerianą używany jest jako środek relaksujący, uspokajający, ułatwiający zasypianie, przynoszący ulgę w stanach zdenerwowania, migrenie oraz menopauzie.
Korzeń mniszka jest częstym składnikiem herbatek ziołowych. Wspiera zdrowie układu pokarmowego, działa prebiotyczne, obniża poziom cukru we krwi, wpływa korzystnie na funkcjonowanie żołądka i wątroby, a także poprawia apetyt.
Rumianek usprawnia trawienie, metabolizowanie tłuszczów oraz niweluje dyskomfort towarzyszący niestrawności i wzdęciom. Wykazuje pozytywny wpływ na układ oddechowy, pomaga się zrelaksować, ułatwia zasypianie i wzmacnia układ odpornościowy.
Jest składnikiem różnych mieszanek przyprawowych. Wchodzi w skład curry. Nadaje charakterystyczny smak rosołom i potrawom z drobiu. Można dodawać ją do musztardy, sosów.
Jasnota to jedna z najcenniejszych roślin zielarskich. Może być stosowana szczególnie przy stanach zapalnych błon śluzowych, górnych dróg oddechowych, dróg rodnych oraz jako środek regenerujący nabłonek. Kwiat jasnoty białej bogaty jest w sole mineralne, w tym w mikropierwiastki. Kwiaty jasnoty białej pozwalają na stworzenie delikatnego w smaku, ziołowego naparu. Wpływają na samopoczucie przed oraz podczas miesiączki, poprawiają apetyt i wspomagają pracę układu pokarmowego.