Herbatka wykonana z ekologicznych ziół i owoców. Zwiększa ilość pokarmu, a także dostarcza karmiącej mamie wiele cennych substancji. Składniki znajdujące się w ziołach przechodzą do mleka matki co zapobiegają wzdęciom u dziecka.
Stosuje się jako przyprawę do zup pieczonego mięsa wieprzowego, dziczyzny, baraniny. Dodaje delikatnego smaku potrawom z ryżu, jajek, słodkim deserom, kompotom, różnym słodyczom. Imbir dodaje się do ogórków marynowanych i dyni marynowanej.
Jałowiec ma wiele cennych właściwości. Owoce jałowca zawierają m.in. olejek eteryczny, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, związki cukrowe (m.in. glukozy i fruktozy) oraz sole mineralne.
Kłącze perzu stosowane jest w celu wsparcia pracy układu pokarmowego i zmniejszenia nadmiernego łaknienia. Napary z perzu znajdują zastosowanie jako naturalne wsparcie w dietach odchudzających. Jest to naturalny środek na problemy z pracą układu moczowego.
Kora dębu jest znana z właściwości ściągających i przeciwzapalnych oraz z działania łagodzącego świąd i hamującego namnażanie się wirusów. Korę dębu można stosować doustnie w małych dawkach w leczeniu ostrej biegunki niespecyficznej, także aby ułatwić trawienie. Zewnętrznie jest stosowana w postaci kąpieli przeciw nadmiernej potliwości stóp i w zapaleniach skóry oraz wspomagająco w leczeniu szczeliny odbytu - hemoroidy. Z odwarów robi się okłady leczące odmrożenia, pęknięcia skóry, wyprysk sączący i zatrzymujące niewielkie krwawienia. Jako płukanki do gardła i jamy ustnej wyciągi z kory są skuteczne w lekkich zapaleniach dziąseł i błon śluzowych.