Zupa krem z pieczonych buraków na mleczku kokosowym!
♥ 4 upieczone buraki
♥ duża cebula
♥ 3 ząbki czosnku
♥ 400 ml mleczka kokosowego (jedna puszka)
♥ pół szklanki wody
♥ łyżeczka soli
♥ pół łyżeczki imbiru w proszku
♥ pół łyżeczki pieprzu
♥ olej kokosowy do smażenia
Buraki dokładnie myję, osuszam ręcznikiem papierowym i piekę w temperaturze 230 st. C przez 2 godziny. Gdy są miękkie wyjmuję je z piekarnika i zostawiam do ostudzenia. Następnie obieram i kroję w kostkę. W garnku rozgrzewam olej kokosowy i podsmażam na nim pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Następnie dodaję do nich buraki, mieszam i zalewam mleczkiem kokosowym. Dodaję sól, pieprz i imbir. Mieszam i gotuję dosłownie 2-3 minuty. Po tym czasie krem miksuję blenderem i jeśli jest za gęsty dodaję wodę. Przed podaniem posypuję płatkami migdałowymi. I zajadam delektując się każdą łyżką, bo jest pycha, naprawdę pycha!