Zupa dyniowa
SKŁADNIKI:
mus z 1 kg dyni hokkaido (pieczecie w piekarniku obraną i pokrojoną w kawałki dynię, po czym po upieczeniu i wystudzeniu, miksujecie ją w blenderze)
0,5 szklanki bulionu warzywnego
0,5 cebuli
0,5 ząbka czosnku
2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kolendry
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka imbiru
sok z połowy limonki
puszka mleka kokosowego
2 łyżeczki oliwy z oliwek
woda
PRZYGOTOWANIE:
Kroicie w drobną kosteczkę cebulę i czosnek. W garnku rozgrzewacie oliwę. Wrzucacie do garnka cebulę i czosnek. Chwilę smażycie, aż cebula i czosnek się delikatnie zarumienią. Dodajecie mus z upieczonej dyni i bulion warzywny. Gotujecie 15 min, po czym dodajecie mleko kokosowe, sok z limonki i przyprawy (kolendrę, kurkumę, cynamon i imbir). Gotujecie około 20 min (jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodajecie do niej wodę). Zupę możecie posypać chilli.