Ziołowe ice tea – jak przygotować
Sekretem przygotowania ziołowego ice tea jest planowanie z wyprzedzeniem, najlepiej bowiem smakują zioła parzone na zimno niż te naprędce schładzane dużą ilością lodu. Dlatego polecam nastawić sobie zioła dzień wcześniej wieczorem, aby następnego dnia od samego rana cieszyć się pyszną ziołową ice tea!
W zależności od ilości napoju, jaką chcesz zrobić, odmierz odpowiednią ilość ziół. Liczymy średnio 1 łyżkę stołową na 0,5 litra wody. Wsyp zioła do dzbanka lub zaparzacza i zalej zimną wodą. Tak zimną, o to właśnie chodzi w tej metodzie. Przykryj dzbanek i pozostaw na całą noc. Nie martw się, że napar będzie zbyt mocny lub gorzki, rano dodamy do niego lód, który go rozcieńczy, poza tym zioła zalane zimną wodą parzą się znacznie wolniej i słabiej, dlatego zostawiamy je na całą noc.
Następnego dnia rano przecedź napar, dodaj ulubione dodatki, kostki lodu i gotowe! Możesz pić od razu lub włożyć do lodówki, aby napój był jeszcze bardziej orzeźwiający.
Ziołowe ice tea – jakie zioła wybrać?
Tak naprawdę nada się każde ziółko, gorąco polecamy jednak korzystać ze świeżych sezonowych ziół, jeśli tylko masz taką możliwość. Oczywiście suszone zioła zakupione u nas w sklepie są równie dobre.
Polecamy korzystać z ziół o raczej łagodnym smaku: rumianek, lipa, nagietek, głóg, owoc dzikiej róży, liście maliny czy koniczyna, szczególnie jeśli nie jesteś przyzwyczajony do mocnego smaku niektórych ziół. Jeśli jednak z ziołami masz do czynienia już od jakiegoś czasu i przyzwyczaiłeś się już do specyficznego smaku niektórych z nich, spokojnie możesz spróbować bardziej wyrazistych smaków, np. krwawnika, czystka, jasnoty, pokrzywy, skrzypu, lawendy, chmielu, czy wrotyczu.
Dobrze jest mieszać łagodne smaki z tymi bardziej wyrazistymi lub dodawać do ice tea znane ze swojego orzeźwiającego smaku miętę, czy melisę.
Ziołowe ice tea – jakie dodatki?
Tutaj masz naprawdę duże pole do popisu. Poczynając od takich oczywistości, jak plastry cytryny, pomarańczy czy limonki, poprzez świeże maliny, borówki lub porzeczki, imbir, cynamon, kurkumę, suszone owoce (np. rodzynki, morele, daktyle), miód, cukier trzcinowy, kończąc na ogórku, kawałkach jabłka, świeżych kwiatach jadalnych, anyżu, nasionach kopru, agreście, aronii, soku owocowym, czy trawie cytrynowej. Opcji jest mnóstwo i jedyne co cię ogranicza to wyobraźnia i ewentualne preferencje smakowe
Ziołowe ice tea – przepisy
Poniżej kilka sprawdzonych przepisów na ziołowe ice tea.
Każdy przepis jest na 1,5 l dzbanek napoju:
Ice tea z czystkiem i dziką różą
- 1 łyżka suszonego czystka
- 2 łyżki suszonych owoców dzikiej róży (najlepiej rozdrobnionych, jeśli masz całe, możesz je zmielić np. w młynku do kawy)
- 1,5 l wody
- 1 cytryna
- 1 limonka
- garść świeżych liści melisy
- 1 łyżka naturalnego miodu
- lód wg uznania
Zioła zaparz metodą na zimno, po kilku godzinach przecedź, dodaj miód i melisę, dokładnie wymieszaj i odstaw, aby miód się rozpuścił. W międzyczasie zagotuj wodę i sparz cytrynę i limonkę, a potem jeszcze dokładnie je umyj pod bieżącą wodą. Pokrój je w plastry i dodaj do dzbanka, wymieszaj i powyciskaj trochę plastry cytrusów przy pomocy łyżki. Dodaj lód według uznania i gotowe!
Ice tea z lipą i imbirem
- 3 łyżki suszonych kwiatów lipy lub spora garść świeżych kwiatów
- 1,5 l wody
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- szczypta kurkumy
- 2 plastry pomarańczy ze skórką (sparzoną i dobrze umytą!)
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka miodu lub ½ łyżki cukru trzcinowego
- lód wg uznania
Imbir obierz i pokrój w małe kawałeczki lub zetrzyj na tarce. Wrzuć do dzbanka lub zaparzacza, dodaj lipę i zalej zimną wodą. Odstaw na kilka godzin, potem przecedź i dodaj miód. Dokładnie wymieszaj i odstaw jeszcze na chwilę, aby miód się rozpuścił. Następnie dodaj kurkumę, pieprz i pomarańczę oraz kostki lodu wg uznania.