Herbatka z liści melisy ma delikatny, lekko cytrusowy aromat. Smakuje doskonale zarówno na gorąco, jak i na zimno, np. z dodatkiem cytryny lub pomarańczy. Melisa działa odprężająco i pomaga w zasypianiu. Wspiera również układ krążenia, łagodzi podrażnienia gardła, pomaga utrzymać naturalną równowagę hormonalną, a pita do posiłku usprawnia trawienie.
Herbatka z liści maliny bogata jest w witaminę C, flawonoidy, kwasy organiczne, garbniki i sole mineralne. ze względu na swoje właściwości może być stosowana jako środek oczyszczający organizm z toksyn, regulujący przemianę materii oraz wspomagający w wydalaniu szkodliwych produktów przemiany materii. Liście malin maja działanie ściągające, przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. Liczne badania pokazały, że posiadają one również właściwości rozkurczające na mięśnie gładkie jelit, macicy i naczyń krwionośnych.
Liście brzozy posiadają właściwości moczopędne i napotne, które doskonale sprawdzają się przy problemach z drogami moczowymi oraz osłabieniu organizmu w wyniku infekcji. Liście brzozy obniżają bowiem temperaturę ciała pozwalając szybciej pozbyć się gorączki, łagodzą bóle gardła oraz regenerują mięśnie.
Liście borówki czernicy doceniane są przede wszystkim ze względu na właściwości przeciwutleniające. Wspierają zdrowie naczyń krwionośnych i żył, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego, chronią jelita i błonę śluzową żołądka oraz obniżają poziom cukru we krwi.
Babka zwyczajna jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych na świecie ziół. Wykazuje korzystny wpływ na układ oddechowy, działa przeciwwirusowo i przeciwkaszlowo. W mieszankach ziołowych często łączona jest z zielem macierzanki, miodunką i podbiałem.
Babka lancetowata jest rośliną z rodziny babkowatych, występującą powszechnie w całej Europie oraz północnej i środkowej Azji. Babka przyśpiesza gojenie ran oraz podrażnień skóry, łagodzi kaszel, ponieważ wykazuje działanie wykrztuśne, pomaga w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy, pomaga w leczeniu mało nasilonej biegunki.
Herbatka z kocanki zawiera wiele cennych flawonoidów, olejki eteryczne oraz związki kumarynowe. Kocanka poprawia funkcjonowanie wątroby oraz zapobiega wzdęciom. Kwiat kocanki zalecany jest w zaburzeniach trawienia, stanach skurczowych i zapalnych przewodów żółciowych oraz przy oczyszczaniu wątroby.
Kwiat wrzosu wykazuje działanie przeciwzapalne, moczopędne, przeciwreumatyczne i uspokajające. Garbniki zawarte w roślinie wykorzystywane są do leczenia chorób układu pokarmowego, a w szczególności biegunek i stanów zapalnych. Wrzosy mają działanie moczopędne, stosowane są między innymi do leczenia kamicy nerkowej.
Jasnota to jedna z najcenniejszych roślin zielarskich. Może być stosowana szczególnie przy stanach zapalnych błon śluzowych, górnych dróg oddechowych, dróg rodnych oraz jako środek regenerujący nabłonek. Kwiat jasnoty białej bogaty jest w sole mineralne, w tym w mikropierwiastki. Kwiaty jasnoty białej pozwalają na stworzenie delikatnego w smaku, ziołowego naparu. Wpływają na samopoczucie przed oraz podczas miesiączki, poprawiają apetyt i wspomagają pracę układu pokarmowego.
Rumianek usprawnia trawienie, metabolizowanie tłuszczów oraz niweluje dyskomfort towarzyszący niestrawności i wzdęciom. Wykazuje pozytywny wpływ na układ oddechowy, pomaga się zrelaksować, ułatwia zasypianie i wzmacnia układ odpornościowy.
Korzeń mniszka jest częstym składnikiem herbatek ziołowych. Wspiera zdrowie układu pokarmowego, działa prebiotyczne, obniża poziom cukru we krwi, wpływa korzystnie na funkcjonowanie żołądka i wątroby, a także poprawia apetyt.
Lukrecja jest jedną z najstarszych roślin stosowanych w nieżytach dróg oddechowych. Już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie uchodziła za bardzo skuteczny lek. Uważano też, że jej korzeń posiada magiczną moc. Wysoko ceniona była w medycynie chińskiej.
Kozłek lekarski inaczej zwany walerianą używany jest jako środek relaksujący, uspokajający, ułatwiający zasypianie, przynoszący ulgę w stanach zdenerwowania, migrenie oraz menopauzie.
Kora wierzby ma działanie przeciwbólowe i przeciwgorączkowe dzięki dużej zawartości kwasu salicylowego. Jest to jeden z najcenniejszych surowców zielarskich. Zalecana do picia tam gdzie podaje się aspirynę tj. przy gorączce, bólach głowy, reumatyzmie itp. Kora wierzby wykazuje korzystny wpływ na równowagę hormonalną organizmu oraz relaksuje i ułatwia zasypianie.
Kora dębu jest znana z właściwości ściągających i przeciwzapalnych oraz z działania łagodzącego świąd i hamującego namnażanie się wirusów. Korę dębu można stosować doustnie w małych dawkach w leczeniu ostrej biegunki niespecyficznej, także aby ułatwić trawienie. Zewnętrznie jest stosowana w postaci kąpieli przeciw nadmiernej potliwości stóp i w zapaleniach skóry oraz wspomagająco w leczeniu szczeliny odbytu - hemoroidy. Z odwarów robi się okłady leczące odmrożenia, pęknięcia skóry, wyprysk sączący i zatrzymujące niewielkie krwawienia. Jako płukanki do gardła i jamy ustnej wyciągi z kory są skuteczne w lekkich zapaleniach dziąseł i błon śluzowych.
Owoc kopru włoskiego wspomaga apetyt, przyspiesza trawienie, działa rozkurczowo oraz niweluje wzdęcia. Wpływa także korzystnie na zdrowie układu oddechowego i łagodzi dolegliwości związane z miesiączką. Koper włoski może być pomocny młodym mamom, gdyż stymuluje działanie gruczołów mlekowych.
Kłącze perzu stosowane jest w celu wsparcia pracy układu pokarmowego i zmniejszenia nadmiernego łaknienia. Napary z perzu znajdują zastosowanie jako naturalne wsparcie w dietach odchudzających. Jest to naturalny środek na problemy z pracą układu moczowego.
Szyszki chmielu, dzięki zawartości humuloneloru i lupuloneloru, wykazują działanie uspokajające, wspomagające równowagę układu nerwowego, także podczas menopauzy, oraz ułatwiające zasypianie. Napary z chmielu wpływają korzystnie na układ pokarmowy oraz poziom cholesterolu.
Ekologiczna salsa pomidorowa z firmy Dary Natury, idealnie nadaje się do rożnych przekąsek, nachosów, placków kukurydzianych lub w wersji polskiej – do grilowanych warzyw, wędlin lub sera. To doskonały dodatek do kanapek, mięs i makaronów. .
Pyszna ekologiczna pasta paprykowo - czosnkowa komponuje się z mięsami, jako dodatek do makaronów i frytek. Nadaje smaku i oryginalności prostym posiłkom, świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek dań z grilla.
WALERIANA (kozłek lekarski) przyczynia się do utrzymania dobrego samopoczucia psychicznego i fizycznego. Pomaga radzić sobie z napięciem i rozdrażnieniem, a także stanowi naturalne wsparcie dla funkcji poznawczych. Pomaga osiągnąć stan relaksu i ułatwia zasypianie.
Ostropest Plamisty Colfarm wspomaga naturalną regenerację i ochronę wątroby oraz wspiera prawidłowe trawienie. Pomaga chronić komórki i tkanki wątroby przed uszkodzeniem oksydacyjnym oraz czynnikami zewnętrznymi.
Wyciąg z lukrecji wspiera układ odpornościowy oraz ochronę antyoksydacyjną organizmu. Wspomaga zdrowie górnych dróg oddechowych, pomaga w utrzymaniu ich komfortu. Lukrecja pomaga zachować spokój psychiczny, wspomaga pamięć oraz wspiera układ nerwowy.
Ekologiczna soczewica zielona charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem. Doskonale nadaje się jako dodatek do zup, sałatek, dań z warzyw, gulaszu. Idealnie sprawdza się w daniach jednogarnkowych. Można z niej przygotować pasty kanapkowe lub farsz do wypełniania pierogów, krokietów, pasztecików, a nawet pieczeni mięsnych.
Ekologiczna soczewica czerwona to pozbawiona łupinki soczewica brązowa. Dzięki obłuszczeniu soczewica czerwona jest lepiej przyswajana przez organizm. Soczewica czerwona jest podatna na rozgotowanie, dlatego najlepiej nadaje się jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych oraz pikantnych przekąsek.
Ekologiczny ryż jaśminowy pełnoziarnisty charakteryzuje się delikatnym jaśminowym aromatem. Zachowuje wszystkie cenne składniki znajdujące się w łusce, dzięki czemu jest wartościowszy niż ziarno obłuszczone. Doskonały do przygotowywania zarówno tradycyjnych potraw, jak również tych egzotycznych. Stanowi podstawę m.in. kuchni tajskiej. Polecamy jako dodatek do dań mięsnych, sałatek oraz deserów.
Ekologiczny ryż czerwony pełnoziarnisty charakteryzuje się niezwykle słodkim smakiem oraz orzechowym aromatem. Podaje się go głównie do wykwintnych potraw oraz deserów z egzotycznymi owocami. Dzięki swojej oryginalnej barwie doskonale nadaje się również do sałatek.
Ekologiczny ryż czarny pełnoziarnisty charakteryzuje się niezwykłym orzechowym aromatem, dzięki któremu harmonijnie współgra z wieloma egzotycznymi potrawami. Najlepiej komponuje się z dziczyzną, drobiem, rybami i owocami morza. Nadaje potrawom oryginalny wygląd i smak.
Ekologiczny ryż Basmati biały charakteryzuje się subtelnym orzechowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Stanowi najszlachetniejszą odmianę ryżu na świecie. Doskonały jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów.
Płatki owsiane idealnie sprawdzą się na pierwsze śniadanie, jako owsianka - szczególnie zimą, ponieważ rozgrzewa organizm i dostarcza dużo energii. Produkt można podawać z różnymi dodatkami.
Gotowa kompozycja ekologicznych płatków zbożowych to doskonała propozycja na codzienne śniadanie. Polecamy jako dodatek do jogurtu, napoju zbożowego oraz owoców.
Odporny na wysokie temperatury olej doskonale nadaje się do gotowania i smażenia. Jest bezzapachowy i bezsmakowy przez co nie zakłóca prawdziwego smaku potraw.
Kasza owsiana jest doskonałym źródłem białka, węglowodanów złożonych oraz błonnika pokarmowego, zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego w wodzie. Ponadto jest bogata w witaminy, głównie z grupy B i witaminę E, oraz w składniki mineralne, takie jak żelazo, fosfor, magnez, wapń, miedź.