Błonnik witalny to nic innego jak błonnik o naturalnym pochodzeniu, a nie pozyskiwany drogą przemysłową. Błonnik tego rodzaju znajdziemy jedynie w jednorocznej roślinie zwanej babką płesznika (roślina uprawiana w Polsce, wykazująca zdolności przeczyszczające) oraz babką jajowatą (ta zawiera w sobie substancje pęczniejące w żołądku, roślina uprawiana w Indiach, USA i Brazylii). Błonnik witalny usprawnia pracę jelit i likwiduje zaparcia.
Pokrzywa dostarcza witaminy C, która wspomaga naturalną odporność organizmu, przyspiesza usuwanie nadmiaru wody z ciała, a także stymuluje metabolizm, co z kolei przekłada się na lepsze trawienie. Wśród składników, w które obfituje pokrzywa, mamy też witaminy z grupy B oraz witaminę K.
Kłącze perzu stosowane jest w celu wsparcia pracy układu pokarmowego i zmniejszenia nadmiernego łaknienia. Napary z perzu znajdują zastosowanie jako naturalne wsparcie w dietach odchudzających. Jest to naturalny środek na problemy z pracą układu moczowego.
Według literatury zielarskiej ziele rzepiku ma bogaty skład chemiczny. Ta aromatyczna roślina zawiera między innymi witaminy C, B, K, sole mineralne w tym dużo krzemionki i wiele innych cennych substancji. Jak podaje literatura zielarska ziele rzepiku doskonale wpływa na pracę wątroby, jest także rośliną kosmetyczną.
Ziele krwawnika jest częstym składnikiem mieszanek ziołowych wspomagających trawienie. Łagodzi podrażnienia strun głosowych i gardła, a także niweluje dyskomfort związany z miesiączką.
Ziele przetacznika wykazuje pozytywny wpływ na układ nerwowy oraz wspomaga zasypianie. Wykorzystywane jest także w celu wsparcia układu oddechowego, ukojenia gardła oraz strun głosowych.
Kwiat wrzosu wykazuje działanie przeciwzapalne, moczopędne, przeciwreumatyczne i uspokajające. Garbniki zawarte w roślinie wykorzystywane są do leczenia chorób układu pokarmowego, a w szczególności biegunek i stanów zapalnych. Wrzosy mają działanie moczopędne, stosowane są między innymi do leczenia kamicy nerkowej.
Ziele skrzypu polnego zawiera krzemionkę, która poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Skrzyp posiada właściwości łagodzące stany zapalne stawów oraz zwiększające odporność chrząstki stawowej. Wyciągi z ziela wspomagają również pracę wątroby i chronią jej komórki przed wpływem substancji toksycznych.
Serdecznik wspomaga dobre samopoczucie przed i w trakcie miesiączki, działa relaksująco i tonizująco na serce oraz wpływa pozytywnie na układ oddechowy. Ziele serdecznika jest częstym składnikiem ziołowych herbatek.
Ziele pięciornika gęsiego wchodzi w skład wielu mieszanek ziołowych. Według literatury zielarskiej ziele pięciornika gęsiego może być stosowane w zaburzeniach trawiennych, poprawiać funkcjonowanie wątroby, przeciwdziałać wzdęciom, a także pomagać w zaburzeniach miesiączkowych. Herbatka z pięciornika gęsiego zawiera garbniki, cenne flawonoidy, bardzo dużo witaminy C.
Owoce jarzębiny mają silne działanie antyoksydacyjne. Działają przeciwzapalnie i przeciwmiażdżycowo, a także ściągająco, żółciopędnie i moczopędnie. Regulują metabolizm, usprawniają krążenie, wywierają ogólne działanie wzmacniające i zapobiegają awitaminozie.
Owoc dzikiej róży zawiera znaczne ilości witamin i kwasów organicznych oraz soli mineralnych. Jak podaje literatura zielarska owoc dzikiej róży może być stosowany w chorobach zakaźnych i przeziębieniowych w okresie rekonwalescencji oraz przy biegunce, chorobie wrzodowej żołądka, dwunastnicy.