Według literatury zielarskiej ziele przywrotnika jest jednym z najcenniejszych ziół “kobiecych”. Ziele przywrotnika zawiera: garbniki, goryczki, kwasy organiczne, polifenole, sole mineralne, cukry i żywice. Ze względu na dużą zawartość garbników surowiec działa przeciwbiegunkowo i przeciwbakteryjnie. Poza tym, ze względu na gorycze, ułatwia trawienie. Jest także jednym z najlepszych składników herbatek ziołowych. Ziele przywrotnika można stosować również jako kosmetyk – szczególnie przy rozstępach, bliznach itp.
Bylica ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Wspomaga układ trawienny, pomaga na bóle brzucha i dobrze działa na wątrobę, dlatego jest stosowana w kuchni. Liście i wierzchołki młodych pędów wykorzystywane są do robienia przyprawy.
Ziele pięciornika gęsiego wchodzi w skład wielu mieszanek ziołowych. Według literatury zielarskiej ziele pięciornika gęsiego może być stosowane w zaburzeniach trawiennych, poprawiać funkcjonowanie wątroby, przeciwdziałać wzdęciom, a także pomagać w zaburzeniach miesiączkowych. Herbatka z pięciornika gęsiego zawiera garbniki, cenne flawonoidy, bardzo dużo witaminy C.
Owoce głogu są powszechnie stosowanym składnikiem ziołowo-owocowych herbatek. Wykazują pozytywny wpływ na serce i układ krążenia, pomagają się zrelaksować oraz wspierają zdrowy, regenerujący sen. Działają także korzystnie na układ pokarmowy i usprawniają trawienie.
Liście borówki czernicy doceniane są przede wszystkim ze względu na właściwości przeciwutleniające. Wspierają zdrowie naczyń krwionośnych i żył, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego, chronią jelita i błonę śluzową żołądka oraz obniżają poziom cukru we krwi.
Herbatka z liści melisy ma delikatny, lekko cytrusowy aromat. Smakuje doskonale zarówno na gorąco, jak i na zimno, np. z dodatkiem cytryny lub pomarańczy. Melisa działa odprężająco i pomaga w zasypianiu. Wspiera również układ krążenia, łagodzi podrażnienia gardła, pomaga utrzymać naturalną równowagę hormonalną, a pita do posiłku usprawnia trawienie.
Owoc kopru włoskiego wspomaga apetyt, przyspiesza trawienie, działa rozkurczowo oraz niweluje wzdęcia. Wpływa także korzystnie na zdrowie układu oddechowego i łagodzi dolegliwości związane z miesiączką. Koper włoski może być pomocny młodym mamom, gdyż stymuluje działanie gruczołów mlekowych.
Aromatyczne owoce morwy białej od wieków były cenione przez mieszkańców Wschodu i Zachodu. Przepyszną słodycz morwy białej przełamaliśmy wytrawnym i mocno kakaowym kruszonym ziarnem kakao. Razem te dwa składniki stanowią smaczną i wartościową przekąskę, która zawiera wysoką zawartość błonnika, a nie zawiera soli.
Wyciągi wodne ze znamion kukurydzy stosuje się zwłaszcza w celu zwiększenia ilości wydalanego moczu: w zapaleniach cewki moczowej, pęcherza, profilaktycznie i leczniczo w kamicy moczowej, moczeniu nocnym u dzieci, a także przy przeroście prostaty u mężczyzn. Pomocniczo napar podaje się w schorzeniach reumatycznych i kuracjach odchudzających.
To makaron z semoliny durum. Semolina to mąka uzyskiwana z pszenicy durum, z której następnie wytwarza się makarony oraz kaszę kuskus. Na jej bazie produkuje się zwłaszcza tradycyjne włoskie makarony. Opisywany makaron posiada kształt spaghetti.
Owoc dzikiej róży zawiera znaczne ilości witamin i kwasów organicznych oraz soli mineralnych. Jak podaje literatura zielarska owoc dzikiej róży może być stosowany w chorobach zakaźnych i przeziębieniowych w okresie rekonwalescencji oraz przy biegunce, chorobie wrzodowej żołądka, dwunastnicy.
Ziele krwawnika jest częstym składnikiem mieszanek ziołowych wspomagających trawienie. Łagodzi podrażnienia strun głosowych i gardła, a także niweluje dyskomfort związany z miesiączką.
Ziele skrzypu polnego zawiera krzemionkę, która poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Skrzyp posiada właściwości łagodzące stany zapalne stawów oraz zwiększające odporność chrząstki stawowej. Wyciągi z ziela wspomagają również pracę wątroby i chronią jej komórki przed wpływem substancji toksycznych.
Morszczyn poprawia perystaltykę jelit, zapobiega nowotworom, pobudza pracę tarczycy, łagodzi bóle reumatyczne i artretyczne, wygładza i ujędrnia skórę, reguluje ciśnienie tętnicze krwi, działa przeciw miażdżycy, wspomaga układ odpornościowy oraz likwiduje obrzęki (działa moczopędnie).
Wyciągi wodne i alkoholowe z ziela przetacznika są dobrym środkiem ziołowym do leczenia ran odleżynowych, owrzodzeń, swędzących wysypek i liszajów, również do okładów na lekkie oparzenia skóry, ponadto do irygacji w upławach oraz do obmywań przy infekcjach intymnych, płukania jamy ustnej i do kąpieli.
Farmvit - Liść Morwy białej to doskonały sposób na kontrolowanie wchłaniania cukru przez organizm. Dlatego polecany jest do stosowania przez wszystkich tych, którzy są zagrożeni cukrzycą, szukają dobrego sposobu na profilaktykę w tym zakresie. Liście morwy mają właściwości ograniczające działanie enzymów, które powodują rozkład cukrów prostych. Tym samym nie są one wchłanianie w takim stopniu. Dzięki temu przyswajanie cukru po posiłku jest mniejsze.
Korzeń mniszka doskonale reguluje i wspomaga pracę nerek, wątroby, ma właściwości delikatnie moczo- i żółciopędne. Wspomaga leczenie reumatyzmu i anemii. Ponadto korzeń mniszka (tak jak i kwiat czy łodyga) może być źródłem syropu, o niezwykle szerokim zastosowaniu.
Według literatury zielarskiej ziele przywrotnika jest jednym z najcenniejszych ziół "kobiecych". Jest także jednym z najlepszych składników herbatek ziołowych. Ziele przywrotnika można stosować również jako kosmetyk - szczególnie przy rozstępach, bliznach itp.
Napary z liści szałwii stosuje się w stanach nieżytowych i zapalnych żołądka i jelit, zwłaszcza z nadmierną fermentacją, w uszkodzeniach wątroby, w nadmiernej potliwości różnego pochodzenia pomocniczo w nadmiernej laktacji u matek karmiących. Zewnętrznie - stosuje się m.in. do płukania w zapaleniach jamy ustnej.
Wskazaniami do zastosowania naparów wodnych z nagietka są: doustnie, pomocniczo - w stanach zapalnych przewodu pokarmowego i chorobie wrzodowej żołądka. Zewnętrznie - w różnych uszkodzeniach skóry, stłuczeniach, odleżynach, odmrożeniach, niewielkich oparzeniach, także do płukania - w zapaleniach błon śluzowych jamy ustnej, gardła, również pochwy (pomocniczo w rzęsistkowicy, nadżerkach i otarciach pochwy).
Liście brzozy posiadają właściwości moczopędne i napotne, które doskonale sprawdzają się przy problemach z drogami moczowymi oraz osłabieniu organizmu w wyniku infekcji. Liście brzozy obniżają bowiem temperaturę ciała pozwalając szybciej pozbyć się gorączki, łagodzą bóle gardła oraz regenerują mięśnie.
Babka lancetowata jest rośliną z rodziny babkowatych, występującą powszechnie w całej Europie oraz północnej i środkowej Azji. Babka przyśpiesza gojenie ran oraz podrażnień skóry, łagodzi kaszel, ponieważ wykazuje działanie wykrztuśne, pomaga w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy, pomaga w leczeniu mało nasilonej biegunki.
Ziele połonicznika stosuje się profilaktycznie i leczniczo w schorzeniach nerek i dróg moczowych, głównie w zapaleniu cewki moczowej i pęcherza oraz kamicy moczanowej, również w dnie i reumatyzmie, a także wspomagająco przy nieżytach dróg oddechowych.
Prawoślaz lekarski wykazuje działanie przeciwzapalne, powlekające i zmiękczające. Stosuje się go przede wszystkim w leczeniu problemów układu pokarmowego oraz oddechowego, jak i na problemy skórne. Prawoślaz lekarski to skuteczny sposób na zwalczanie męczącego suchego kaszlu. Napar z liści prawoślazu dzięki dużej zawartości substancji wykazujących działanie pęczniejące pokrywa cienką warstwą gardło i żołądek osłaniając błony śluzowe i zmniejszając podrażnienia.