Jarmuż to jedna z najzdrowszych i najbardziej odżywczych roślin na świecie. Według literatury zielarskiej bogaty jest w witaminy, zwłaszcza w C i K, błonnik, białko, sole mineralne oraz antyoksydanty. Dodatkowo zawiera dużo żelaza i często nazywany jest „nową wołowiną” . Ekologiczna pasta z jarmużu to doskonała alternatywa dla tradycyjnego pesto z bazylii. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronów, pieczywa oraz mięs. Produkt polecany jest weganom.
Pyszna ekologiczna pasta paprykowo - czosnkowa komponuje się z mięsami, jako dodatek do makaronów i frytek. Nadaje smaku i oryginalności prostym posiłkom, świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek dań z grilla.
W naszym musli do pełnoziarnistych zbóż dodaliśmy energetyzujące superfoody. Sproszkowana MACA jest doskonałym źródłem białka i witaminy B2 zmniejszającej uczucie zmęczenia. Nasiona CHIA dostarczają cennych kwasów omega 3 dbających o zdrowie serca. A suszona MORWA zaopatruje Twoje ciało w witaminę C i żelazo, co pomaga Ci utrzymać wysoki poziom energii przez cały dzień
Naturalna mieszanka ziół i owoców wspierających procesy odchudzania. Napar ze starannie wyselekcjonowanych składników to uzupełnienie zdrowej diety i wsparcie dla układu pokarmowego.
Rumianek usprawnia trawienie, metabolizowanie tłuszczów oraz niweluje wzdęcia. Wykazuje pozytywny wpływ na układ oddechowy, odporność, a także pomaga się zrelaksować. Koszyczki rumianku stosuje się wewnętrznie w skurczach i stanach zapalnych żołądka i jelit. Zewnętrznie stosuje się je przy stanach zapalnych skóry i błon śluzowych, bakteryjnych schorzeniach skóry i jamy ustnej, ranach, oparzeniach i owrzodzeniach, alergiach skórnych, stanach zapalnych dróg oddechowych (w postaci inhalacji). Koszyczki rumianku są także często wykorzystywane w kosmetyce.
Kasza owsiana jest doskonałym źródłem białka, węglowodanów złożonych oraz błonnika pokarmowego, zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego w wodzie. Ponadto jest bogata w witaminy, głównie z grupy B i witaminę E, oraz w składniki mineralne, takie jak żelazo, fosfor, magnez, wapń, miedź.
Kasza Bulgur na Bliskim Wschodzie znana jest już od ponad 4000 lat. Pozyskuje się ją z ziaren pszenicy durum. Jest bogata w składniki odżywcze i niezwykle sycąca, dlatego powinna stanowić nieodłączny element zdrowej diety.
Kasza jaglana jest otrzymywana z prosa. To zboże uprawiano już w czasach neolitu. W Polce kasza jaglana była bardzo popularna w minionych wiekach – nazywano ją wtedy jagłami lub krupem. Współcześnie coraz częściej gości na naszych stołach ze względu na znakomity smak i wyjątkowe właściwości prozdrowotne.
Nasiona płesznika są stosowane w zaparciach nawykowych, w stanach, w których jest wskazane pobudzenie perystaltyki jelit i uzyskanie łagodnego wypróżnienia, wspomagająco w leczeniu biegunek różnego pochodzenia.
Owoce morwy białej zawierają aż do 20% cukrów - głównie glukozę, maltozę, sacharozę i fruktozę; ponadto kwasy organiczne - cytrynowy i jabłkowy oraz olejek lotny. Ze względu na tak dużą zawartość łatwo przyswajalnych cukrów, ludność zamieszkująca Himalaje suszy owoce, miele na mąkę i używa jako dodatku do potraw. Natomiast suszone owoce zabierane są tam w dalekie podróże jako pożywienie wzmacniające i regenerujące siły.
Czystek jest szczególnie bogatym źródłem związków polifenolowych działających antyoksydacyjnie i przeciwwolnorodnikowo, wspomagających układ odpornościowy człowieka i spowalniających przyspieszone procesy starzenia się organizmu. Zapobiega wielu chorobom związanym z postępującymi zmianami miażdżycowymi w układzie sercowonaczyniowym, przez co ma korzystny wpływ na kondycję zdrowotną człowieka w starości.
Kwiat wrzosu wykazuje działanie przeciwzapalne, moczopędne, przeciwreumatyczne i uspokajające. Garbniki zawarte w roślinie wykorzystywane są do leczenia chorób układu pokarmowego, a w szczególności biegunek i stanów zapalnych. Wrzosy mają działanie moczopędne, stosowane są między innymi do leczenia kamicy nerkowej.
Ekologiczna salsa pomidorowa z firmy Dary Natury, idealnie nadaje się do rożnych przekąsek, nachosów, placków kukurydzianych lub w wersji polskiej – do grilowanych warzyw, wędlin lub sera. To doskonały dodatek do kanapek, mięs i makaronów. .
Len to roślina zyskująca coraz większą popularność. Nic dziwnego jest on bowiem skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych, chroni przed cukrzycą, chorobami serca czy układu pokarmowego. Ponadto działa powlekająco, delikatnie przeczyszczająco, regenerująco i przeciwzapalnie.
Ziele pięciornika gęsiego zawiera flawonoidy, substancje goryczkowe, fitosterole i garbniki katechinowe, dzięki tym substancjom posiada działanie ściągające, przeciwbiegunkowe, przeciwdziała nadmiernym krwawieniom miesiączkowym. Ziele pięciornika gęsiego stosuje się na lekkie lub ostre nieswoiste biegunki oraz skurczowe, bolesne dolegliwości menstruacyjne i w nadmiernych krwawieniach miesiączkowych. Natomiast zewnętrznie do leczenia trudno gojących się ran i płukania jamy ustnej i gardła przy zapaleniu błony śluzowej
Tasznik ziele może być stosowany przy nadmiernych krwawieniach miesiączkowych, w schorzeniach dróg moczowych, niewydolności wątroby, stanach zapalnych gruczołu krokowego. Ponadto zewnętrznie na niewielkie zranienia i oparzenia.
Jagody goji są znane od 2,5 tys. lat w tradycyjnej medycynie chińskiej. Charakteryzują się wysoką zawartość błonnika, niską zawartość tłuszczu oraz są źródłem białka. Nazywane również Diamentami Wschodu, w tradycyjnej chińskiej medycynie uchodziły za jeden z najzdrowszych darów natury.
Wysokogatunkowy makaron jajeczny. Jej lekko chropowata powierzchnia to zasługa specjalnych metod wytwarzania i suszenia. To dzięki niej makaron ten dobrze chłonie zupy, lepiej trzyma się łyżki, nie skleja się oraz znacznie zwiększa swoją objetość po ugotowaniu. Nie zawiera masy jajowej, proszku jajecznego ani kurkumy.
Mąka z której wyrabiany jest makaron Bartolini orkiszowy, uzyskiwana jest wyłącznie z pełnego przemiału ziarna orkiszu - łuski, bielma i zarodka, dzięki czemu stanowi on cenne źródło błonnika.
Gotowa kompozycja ekologicznych płatków zbożowych to doskonała propozycja na codzienne śniadanie. Polecamy jako dodatek do jogurtu, napoju zbożowego oraz owoców.
Makaron to lubiany składnik wielu różnorodnych dań. Warto sięgać po jego zdrowsze i bogate w substancje odżywcze wersje, na przykład wyprodukowane z mąki z pszenicy durum. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest makaron marki Bartolini, który został stworzony z myślą o dzieciach. Stanowi połączenie wysokiej jakości mąki i dodatku aromatycznych warzyw: suszonego szpinaku, suszonych buraków i suszonych pomidorów.
Nasiona wiesiołka wpływają korzystnie na procesy metaboliczne i polecane są jako dodatek do zdrowej, zbilansowanej diety. Stanowią doskonałe uzupełnienie śniadań, np. musli, jogurtów, owsianek i koktajli. Można jeść je w całości lub zmielić bezpośrednio przed spożyciem.