Wymagane

Pliki Wymagane do prawidłowego działania sklepu.

Preferencje

Pliki przechowujące informacje na temat użytkownika w celu personalizacji zawartości.

Statystyki

Pliki wykorzystywane do celów statystycznych.

Marketingowe

Pliki wykorzystywane do celów marketingowych.

Kup do 12:00 - a przesyłka będzie jutro u Ciebie

Dostawa od 14 zł

tel. +48 533 679 793

Zamknij
(0)
Nie masz żadnych produktów w koszyku.
Wyszukiwanie
Filters

Zielone warzywa i ich właściwości zdrowotne

Zielone warzywa i ich właściwości zdrowotne

1.Brokuł

Te warzywo Pochodzi z Cypru. Brokuły są bogactwem wartości odżywczych, witamin, soli mineralnych. Są niskokaloryczne i sprawdzą się idealnie na redukcji. Ponadto są świetnym źródłem błonnika pokarmowego i sycą nas na dłużej, a przy okazji są objętościowe. Są źródłem minerałów takich jak: potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, magnez, siarka oraz witamin: A (beta-karoten), B1, B2, B6, C, K, PP, kwas pantotenowy i kwas foliowy. Poprzez dużą ilość chromu w tych warzywach zaleca się je cukrzykom, osobom które mają wysoki poziom cholesterolu oraz tym, którzy mają problemy z sercem, anemią czy niedoborami takie pierwiastka jak wapń.

2. Jarmuż

To roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Częścią jadalną jarmużu są jego liście. Wcześniej uprawiany jako roślina ozdobna, ale też jadalna. Najbardziej popularne są dwie odmiany tego warzywa: Niski Zielony Kędzierzawy, jego liście nie mają goryczy. Drugi zaś: Średniowysoki Zielony Kędzierzawy – jego liście mają goryczkę. Jarmuż zawiera silne przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Jest źródłem witamin takich jak witamina K, witamina C, karotenoidów, a także wapnia i żelaza. Zawiera sulforafan – jest to związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe.

3. Kalarepa

Pochodzi z Europy Zachodniej. Do Polski dotarła dopiero w XIX wieku, czyli stosunkowo niedawno. Jest rośliną dwuletnią, należy do rodziny kapustowatych. Ma duże walory smakowe, wartości odżywcze, witaminy oraz sole mineralne. To warzywo zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, chlor, jod, karoteny, witaminy: B1, B2, B6, C. Zawiera też kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy.

4. Natka pietruszki

Natka pietruszki mimo tego, że nie jest dużych rozmiarów posiada wiele cennych składników. Dostarcza dużej ilości prowitaminy A, dzięki czemu wpływa pozytywnie na wzrok, kondycję skóry, włosów i paznokci. Jest także źródłem takich pierwiastków jak żelazo. Co ważne – wchłanianie żelaza poprawia witamina C, a natka pietruszki również ją posiada.

Nie tylko sama natka, ale też jej korzeń ma pozytywny wpływ na zdrowie. Pietruszka działa moczopędnie. Pozbywa się zbędnych metabolitów oraz usuwa toksyny. Zmniejsza również napięcie mięśni gładkich jelit i dróg moczowych, dzięki czemu zapobiega wzdęciom. Usprawnia także trawienie.

5. Szpinak

Szpinak to zielone warzywo, które dzieciom kojarzy się negatywnie. Często słysząc ten wyraz mają grymas na twarzy. Można go przemycić w różny sposób i różnie przyrządzić. Najlepiej jest jadać go na surowo, gdyż gotowany powoduje utratę żelaza i kwasu foliowego. Jednak dzieci powinny go spożywać, gdyż jest skarbnicą mikroelementów. Zawiera prawie wszystkie witaminy: A, C, E, K, B, a także jod, żelazo, kwas foliowy, mangan. Dzięki temu zapobiega takim chorobom jak krzywica czy, anemia.

6. Kapusta pekińska

Kapustę pekińską cechuje wysoka wartość odżywcza, dostarcza takich witamin jak: B1, B2, C oraz A. Zawiera także mikroelementy, takie jak: wapń, żelazo, a także potas, fosfor, magnez, kwas foliowy i cynk. Ten ostatni reguluje ciśnienie krwi i pracę serca, a więc jest bardzo potrzebny. Najczęściej przygotowuje się z niej różnego rodzaju surówki. Można ją też smażyć czy dusić z innymi warzywami lub mięsem i świetnie smakuje.

7. Groszek

Jest świetnym źródłem błonnika oraz makroskładnika jakim jest białko. Warto wspomnieć, że dobrze wpływa na pracę układu trawiennego. Podobnie jak wcześniej wspomniane brokuły- działa nowotworowo. Zmniejsza ilość złego cholesterolu we krwi. Dzięki zawartemu w nim potasowi, przeciwdziała udarowi mózgu. Posiada również wiele innych składników, którymi są: magnez, wapń, żelazo, kobalt, fluor czy sód. Nie brakuje mu też witamin z grupy B, witaminy E oraz C. Nie jest on jednak odpowiedni dla wszystkich. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby, które chorują na kamicę nerkową.

8. Zielona papryka

Dostarcza wielu witamin, takich jak na przykład witamina C oraz potas czy wapń. Jest bogata w beta- karoten. Reguluje przemianę materii w organizmie człowieka. Zawiera także flawonoidy, które zwalczają wolne rodniki wielu chorobom układu krążenia. Chroni przed rakiem. Poprawia również odporność. Redukuje zbyt wysokie ciśnienie tętnicze krwi. Co ciekawe, przez niektórych również uważane jest za afrodyzjak!

9. Ogórek

To warzywo w 90 proc. składa się z wody. Jest przez to niskokaloryczny, dlatego idealnie się sprawdzi u osób na redukcji masy ciała. Jedzenie ogórków świetnie się sprawdzi w przypadku osób, które mają problemy z drogami moczowymi, a także z chorobami serca. 

10. Szczypiorek

Ta roślina ma bardzo dużo plusów oraz dobroczynnych właściwości. Szczypiorek, podobnie jak jego brat – czosnek, cechuje się wysoką zwartością witaminy C (41 mg/100 g). Dostarcza on nam także beta – karoten (prowitamina A), witaminy z grupy B, np. foliany i mangan. Posiada on dużo w żelazo, jednak w postaci gorzej przyswajalnej (żelazo niehemowe) to dzięki dużej zawartości witaminy C, wchłania się o wiele lepiej. A więc osoby z anemią powinny dodawać szczypiorek do wielu potraw!

 

Pozostaw komentarz