COLOSTRUM:
Colostrum jest substancją wydzielaną przez gruczoły mleczne ssaków w ostatnim okresie ciąży aż do kilkudziesięciu godzin po porodzie. To właśnie w tym czasie mleko posiada charakterystyczną, żółtą barwę. Dzięki szczególnie wysokiej zawartości aminokwasów egzogennych oraz immunoglobulin, a także składników witaminowych – głównie B1, B2, B6, C, E i A oraz składników mineralnych – głównie fosforu, wapnia, potasu, magnezu i sodu- według naukowców jest uznawany za najsilniejszy dotąd poznany immunostymulant. Produkt wpływa na układ odpornościowy, wzmacniając go i zwiększając odporność. Dodatkowo wspiera pracę układu pokarmowego oraz regenerację organizmu i niwelowanie stanów zapalnych podczas intensywnych treningów. Oprócz tego posiada funkcje energetyczne i odżywcze, wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwpasożytnicze.
W Colostrum występuje laktoza jest jednak w bardzo małej ilości i nie powinna powodować dolegliwości trawiennych u osób cierpiących na nietolerancję laktozy.
MIODUNKA:
Miodunka to roślina, która nie bez przyczyny określana jest zielem płucnym. Stosowana wspomagająco w leczeniu licznych schorzeń układu oddechowego. Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i wykrztuśne polecana jest przy przeziębieniach, zapaleniu płuc, oskrzeli, gardła, a także wykorzystywana w leczeniu gruźlicy czy pylicy. Miodunka jest również bogata w liczne substancje odżywcze, witaminy oraz minerały, pomaga w regeneracji błony śluzowej dróg oddechowych, nawilżeniu nabłonka, a także wspomaga odporność organizmu.