Wymagane

Pliki Wymagane do prawidłowego działania sklepu.

Preferencje

Pliki przechowujące informacje na temat użytkownika w celu personalizacji zawartości.

Statystyki

Pliki wykorzystywane do celów statystycznych.

Marketingowe

Pliki wykorzystywane do celów marketingowych.

Kup do 12:00 - a przesyłka będzie jutro u Ciebie

Dostawa od 14 zł

tel. +48 533 679 793

Zamknij
(0)
Nie masz żadnych produktów w koszyku.
Wyszukiwanie
Filters

Zbawienna dieta śródziemnomorska – co jeść w upalne dni, by czuć się dobrze

Zbawienna dieta śródziemnomorska – co jeść w upalne dni, by czuć się dobrze

Podczas upałów większość z nas nie czuje się najlepiej. Jesteśmy zmęczeni gorącem i szukamy ukojenia – również w spożywanych potrawach. Wybieramy raczej lżejsze posiłki, które pomogą nam się ochłodzić. W upalne dni to właśnie dieta śródziemnomorska, obfitująca w surowe warzywa, owoce, lekki nabiał, pełnoziarniste produkty zbożowe i ryby jest najlepsza dla naszego organizmu. Ważne, by produkty w naszym jadłospisie były jak najmniej przetworzone, bogate w składniki odżywcze, makro- i mikroelementy. W tym czasie powinniśmy również zrezygnować z obciążających organizm, tłustych, smażonych potraw i alkoholu (ewentualnie od czasu do czasu można pozwolić sobie na kieliszek wytrawnego, czerwonego wina), a słodycze zamienić na owoce. Warto pamiętać, że u podstaw diety śródziemnomorskiej leży również regularna aktywność fizyczna i picie wody oraz naparów ziołowych (rekomenduje się rezygnację z kawy i herbaty).

Dieta śródziemnomorska – zasady

Fundación Dieta Mediterránea, czyli fundacja zajmująca się propagowaniem dobrych praktyk diety śródziemnomorskiej stworzyła dekalog zasad jej stosowania. Oto one:

  1. Dobrej jakości oliwa powinna być głównym źródłem tłuszczu w diecie.
  2. W codziennej diecie powinno pojawić się przynajmniej 5 porcji owoców i warzyw (w tym orzechy i strąki).
  3. W codziennej diecie powinny znaleźć się pełnoziarniste produkty (pieczywo, makarony, ryż, ziarna).
  4. Podstawą diety powinny być świeże, lokalne i jak najmniej przetworzone produkty spożywcze.
  5. W codziennej diecie powinny znaleźć się produkty mleczne (zwłaszcza te fermentowane – jak jogurty, kefiry, maślanki, zsiadłe mleko – oraz sery).
  6. Należy sięgać po ryby i owoce morza, a mięso i jaja starać się wyeliminować.
  7. Należy używać sporej ilości naturalnych przypraw (szczególnie świeżych ziół, cebuli, czosnku, a nawet ostrych papryczek).
  8. Zamiast słodkiego deseru, lepiej sięgnąć po sezonowe owoce.
  9. Należy pić dużo wody i naparów ziołowych, od czasu do czasu można pozwolić sobie na kieliszek wytrawnego, czerwonego wina.
  10. Podstawą diety powinna być regularna aktywność fizyczna, dbałość o spokój ducha i dobre samopoczucie oraz czerpanie radości ze wspólnych posiłków.

 Dieta śródziemnomorska - jadłospis na 5 dni, zasady, produkty ...

Pozostaw komentarz