Wymagane

Pliki Wymagane do prawidłowego działania sklepu.

Preferencje

Pliki przechowujące informacje na temat użytkownika w celu personalizacji zawartości.

Statystyki

Pliki wykorzystywane do celów statystycznych.

Marketingowe

Pliki wykorzystywane do celów marketingowych.

Kup do 12:00 - a przesyłka będzie jutro u Ciebie

Dostawa od 14 zł

tel. +48 533 679 793

Zamknij
(0)
Nie masz żadnych produktów w koszyku.
Wyszukiwanie
Filters

Zagustuj w kiszonkach na zimę!

Zagustuj w kiszonkach na zimę!

Zagustuj w kiszonkach na zimę!

Kiszonki są wartościowymi artykułami spożywczymi. W okresie zimowym, doskonale zastępują świeże warzywa. Kisić można prawie wszystko. Chociaż najpopularniejsze są u nas kiszone ogórki i kapusta, można również znaleźć kiszone oliwki, patisony, paprykę, cebulę, czosnek, cukinię, kukurydzę, grzyby, pomidory, kalafiora, nawet śliwki i jabłka (tak dobrze znane na Ukrainie). Tak ukwaszone owoce pasują doskonale do dań mięsnych.

Oto składniki kiszonek, które nam służą:

  • kwas mlekowy - sprzyja zachowaniu oraz przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej.
  • acetylocholina - jest odpowiedzialna za tworzenie się impulsów nerwowych, sprzyja zmniejszeniu ciśnienia krwi, wpływa korzystnie na pracę serca, poprawia perystaltykę jelit.
  • błonnik pokarmowy - stymuluje jelita do pracy, wiąże toksyny, nadmiar cholesterolu, pęczniejąc w żołądku wypełnia go, dzięki czemu zmniejsza uczucie głodu.
  • bakterie fermentacji mlekowej - wpływają korzystnie na jelita, regulują skład mikroflory jelit, chronią przed rozwojem bakterii gnilnych w jelitach.Podobny obraz

Istnieją doniesienia, że spożywanie kapusty kiszonej może mieć korzystny wpływ na zmniejszenie ryzyka nowotworów. W procesie fermentacji powstają substancje  chroniące organizm przed rozwojem guzów.

Kiszonki najlepiej spożywać na surowo w postaci soków czy surówek. W trakcie podgrzewania, zmniejsza się ich wartość odżywcza oraz zawartość korzystnej mikroflory.

Kiszonka dobra na wszystko

Kiszonki nietylko smaczne, ale też banalnie proste w przygotowaniu – wystarczyło bowiem dany produkt zalać w pojemniku solanką i doprawić. Kiszonki są najtańszym lekarstwem na wszelkiego typu dolegliwości. Wyhodowane w procesie kiszenia bakterie kwasu mlekowego usprawniają m.in. pracę jelit i pomagają w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych. Kiszonki są też bogatym źródłem witamin z grupy B, C, E czy A, potasu, wapnia i fosforu oraz nieocenionym źródłem antyoksydantów pomocnych w walce z wolnymi rodnikami, jak również z rakiem czy chorobami serca. Co więcej, podczas kiszenia warzywa i owoce tracą kalorie – to świetna wiadomość dla dbających o linię. Kiszonki zawierają też dużo błonnika, który nie tylko reguluje pracę jelit, ale też szybko i na dłużej zapewnia uczucie sytości.

Kiszonki nie tylko na zimę

1. Kiszonki posiadają wysoką wartość odżywczą, a ich skład jest podobny do świeżych surowców. Podczas procesu kiszenia powstają liczne witaminy z grupy B (B1, B2, B3), a więc produkty zostają wzbogacone w te składniki.

2. Naturalne probiotyki. Kwas mlekowy powstały w czasie fermentacji oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc nas przed chorobami.

3. Regulują przemianę materii, pomagając trawić węglowodany, tłuszcze i białka.

4. Pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego i koncentrację.

5. W trakcie fermentacji tworzy się acetylocholina, odpowiadająca za przekazywanie impulsów nerwowych, która ponadto obniża ciśnienie krwi oraz zwalnia częstość akcji serca.

6. Bogactwo witaminy C. Kilka łyżek kiszonej kapusty pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.

7. Podwyższa odporność na infekcje i przyspiesza spalanie kalorii.

8. Niska zawartość kaloryczna kiszonych produktów (łyżka kapusty kiszonej to zaledwie 12 kcal).

9. Kiszonki zawierają dużo błonnika, świetnie sprawdzają się przy zaparciach, regulują wypróżniania.

10. Kwas mlekowy reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, zmniejsza poziom cholesterolu. Bakterie kwasu mlekowego odgrywają też ważną rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych z grupy B.

11. Skarbnica witamin zwłaszcza jesienią i zimą. Nie zawierają konserwantów i wzbogacą każdy posiłek.

 

Znalezione obrazy dla zapytania kiszona fasola

  Kiszenie – fasolka szparagowa

  • 1 łyżka soli na 1 l wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 g fasolki szparagowej lub wstęgi pozbawionej włókien
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 1 l wody (nie chlorowanej)

Umieść fasolkę i pozostałe składniki w czystym słoiku. W osobnym naczyniu rozpuść sól i wodę, następnie tą mieszaniną zalej fasolkę. Zamknij słoik i pozostaw w ciepłym miejscu na dwa tygodnie. W międzyczasie usuwaj z powierzchni wszelakie naloty za pomocą drewnianej łyżki, po czym przenieś fasolkę do piwnicy.

 

Znalezione obrazy dla zapytania kiszona salsa

 

Pomidorowa salsa

Wspaniały dodatek do zimowych posiłków i kanapek. Co więcej jest niesłychanie prosta w przygotowaniu.

  • 10 dużych pomidorów
  • 1 czerwoną paprykę chilli (poszatkowaną)
  • 5 poszatkowanych ząbków czosnku\
  • 1/4 szklanki mięty, bazylii lub kolendry (poszatkowanej)
  • 2 papryczki chilli, dobrze poszatkowane
  • sok z jednej cytryny
  • sok z jednej limonki
  • 1 łyżka soli na 1 l wody

Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą, przełóż do słoika, zakręć i pozostaw na 2 dni w temperaturze pokojowej. Następnie przenieś słoik do piwnicy.

 

Znalezione obrazy dla zapytania kiszona marchewka

 

Korzenna kiszona marchewka

  • 2 duże marchwie obrane i pokrojone w paseczki
  • 1 laskę cynamonu (wedle uznania)
  • 3 goździki
  • 1,5 cm świeżego korzenia imbiru
  • solanka (1 łyżka soli na 1 l wody)

Umieść wszystko w czystym słoiku, zakręć i przenieś do piwnicy.

Kiszenie marchewki

  • 2 duże marchwie obrane i pokrojone w paseczki
  • 4 ząbki czosnku
  • solanka (1 łyżka soli na 1 l wody)

Umieść wszystko w czystym słoiku, zakręć i przenieś do piwnicy. 

 

Znalezione obrazy dla zapytania kiszone jablko

 

 

Płomienne jabłko

  • 6 dojrzałych, obranych i pokrojonych jabłek
  • 2,5 cm pokrojonego świeżego imbiru
  • 1 szklanka mięty
  • 1 papryczka chilli pozbawiona nasion

Wszystkie składniki umieść w blenderze i dobrze zmiksuj i pozostaw w otwartym słoiku na dwa dni w ciepłym miejscu. Przykryj słoik szmatką aby nie wlatywały do środka żadne muchy, po tym czasie zakręć zakrętkę i przenieś nasze płomienne jabłuszko do piwnicy. Jest to świetny dodatek do mięs, ale i zimowej jaglanki.

 

Pozostaw komentarz