Wymagane

Pliki Wymagane do prawidłowego działania sklepu.

Preferencje

Pliki przechowujące informacje na temat użytkownika w celu personalizacji zawartości.

Statystyki

Pliki wykorzystywane do celów statystycznych.

Marketingowe

Pliki wykorzystywane do celów marketingowych.

Kup do 12:00 - a przesyłka będzie jutro u Ciebie

Dostawa od 14 zł

tel. +48 533 679 793

Zamknij
(0)
Nie masz żadnych produktów w koszyku.
Wyszukiwanie
Filters

Zadbaj o swoje zdrowie przed zimą

Zadbaj o swoje zdrowie przed zimą
Zadbaj o swoje zdrowie przed zimą
 
Za naszymi oknami króluje już jesień, co za tym idzie – już niedługo wkroczy też sroga zima. Ale czy nasz organizm musi się jej obawiać? Oczywiście, że nie! Wystarczy tylko odpowiednio się do niej przygotować . Zdradzimy Wam jak skutecznie przygotować swój organizm do niskich temperatur, mroźnego powietrza, krótkich dni całej zimowej aury.
 
W zimie choroba nie będzie ci straszna
 
Zimą bardzo łatwo wyziębić organizm. Nasza odporność może być wtedy wystawiona na ciężką próbę, tym bardziej, że w tym okresie w naszej diecie mało jest warzyw i owoców. Chcąc zachować dobrą formę przez cały sezon, należy przyjmować witaminę C.
Dobrym pomysłem jest również picie soku z aloesu. Z pewnością nie zaszkodzi też jedzenie kaszy jęczmiennej czy płatków owsianych.  By nie dopuścić do przeziębienia, należy też ubierać się na cebulkę co zapobiega wychłodzeniu się organizmu. Nie zapominajmy o ciepłej czapce i szaliku. Dobrze jest też zaopatrzyć się w bieliznę termoaktywną, która odprowadza wilgoć ze skóry, dzięki czemu nie jest nam zimno.
 
Dieta zimowa - jedz często, ale mało
 
Zimą powinno się przestrzegać regularnego jadania posiłków. Najlepiej jedz 5 mniejszych, każdy po 250-350 kcal. Pomogą one w utrzymaniu równowagi cieplnej i utracie zbędnego tłuszczyku.
Dieta zimowa - sięgaj po kiszonki
 
Prawidłowa dieta powinna dobrze wpływać na naturalną florę bakteryjną jelit, która ma znaczący wpływ na odporność całego organizmu - stanowi swoistą barierę dla zarazków. Pamiętaj, że te pożyteczne bakterie występują nie tylko w fermentowanych napojach mlecznych, ale również w kiszonej kapuście czy ogórkach. Warto sięgnąć także po probiotyki, które stanowią pożywkę wspomagającą rozwój dobrych bakterii.
Szczególnie polecamy kiszonkę z buraków (poniżej podamy jej przepis).
 
Składniki:
2 buraki
ząbek czosnku
pół łyżeczki soli kamiennej
pół kromki chleba na prawdziwym zakwasie lub odrobina zakwasu na chleb/żurek lub odrobina soku z kiszonej kapusty/kiszonych ogórków
można też dodać listek laurowy czy ziele angielskie dla smaku
 
Wykonanie:
Buraki obieramy, myjemy, kroimy w kawałki i umieszczamy w litrowym słoju, dodajemy czosnek i zalewamy przegotowana letnia wodą z rozpuszczona solą (pół płaskiej łyżeczki soli na pół l wody).
Dodajemy chleb razowy, lub odrobinę soki z kiszonej kapusty czy ogórków kiszonych – w kolejnych kiszeniach można dorzuć do słoja jeden kawałek wcześniej ukiszonego buraka czy dwie łyżki soku z poprzedniej partii.
 
Ważne!
Bakteriom fermentacyjnym musimy stworzyć środowisko beztlenowe, dlatego składniki: buraki, czosnek, chleb musimy tak obciążyć by nic nie pływało na powierzchni, w przeciwnym wypadku nasz zakwas zacznie pleśnieć. Ja do słoika wstawiam po prostu szklankę i płyn podchodzi do góry, składniki wszystkie są zanurzone. Tak przygotowany sok odstawiamy na 3-4 dni w ciepłe miejsce.
Po tym czasie sok zlewamy do butelki i przechowujemy w lodówce, buraczki wykorzystujemy do surówek – (nie wyrzucamy) i nastawiamy kolejny zakwas.
Ja lubię nastawiać go częściej w mniejszej ilości by mieć świeży.
Sok jest gotowy do picia, możemy go po wyjęciu z lodówki lekko podgrzać, ale nigdy nie zagotowujemy bo straci właściwości.
 
 
Dieta zimowa - jedz ciepłe posiłki
 
Zapomnij o suchych kanapkach i zimnych przekąskach. Zima to czas gęstych, „konkretnych” i pikantnych potraw. Najlepsze są zupy, które sycą, nie powodując przy tym przyrostu wagi. Są źródłem składników odżywczych (m.in. potasu, fosforu i białka) oraz mają właściwości rozgrzewające. Pij także jak najwięcej herbatek owocowych i ziołowych. Sięgnij też po soki owocowo-warzywne. Mają mnóstwo witamin, poprawiają przemianę materii i oczyszczają organizm.
Dieta zimowa - zacznij dzień od ciepłego śniadania 
W okresie jesiennym i zimowym na śniadanie powinny rządzić owsianka oraz kasza jaglana. Oczywiście możesz napić się soku z cytrusów, zawierającego niezbędną w tym czasie witaminę C. Możesz dodać do niego odrobinę soku z imbiru, który ma działanie ogrzewające, lub napij się potem ciepłej, rozgrzewającej herbaty lub podgrzanej rano kiszonki z buraków.
Dieta zimowa – zakończ dzień odpowiednią kolacją
Jedyną słuszną kolacją w okresie zimowym jest kolacja na ciepło. W tym miejscu idealnie sprawdzą się zupy - kremy. Zawiesiste, z dużą ilością warzyw, z dodatkiem kasz, odżywią nasz organizm po całym dniu pracy i przygotują do nocnego spoczynku.
Takie najprostsze modyfikacje jadłospisu pomogą utrzymać zdrowie i dobre samopoczucie w ciągu całego okresu zimowego.
 
Dieta zimowa - wzmacniaj się naturalnymi antybiotykami
 
Pokochaj czosnek i cebulę, które w sposób naturalny wzmacniają odporność oraz mają właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Aby najlepiej zadziałały i dobrze się wchłonęły, trzeba je jednak spożywać na surowo, a nie w przetworzonej postaci.. Dobry jest też kłącze imbiru, który działa przeciwzapalnie i jest silnym antyoksydantem. Dodatkowo rozgrzewa organizm (podobnie jak chili i cynamon). Właściwości antybiotyczne ma również miód. Kurkuma jest także świetnym środkiem na wzmocnienie odporności, gdyż zabija grzyby, wirusy, bakteria a także działa przeciwzapalnie.
 
Zdrowe stawy i kości w zimie

Zimą nietrudno o utratę równowagi i uraz kończyn.  Tego typu sytuacje jeszcze łatwiej, gdy uprawiamy zimowe sporty, takie jak jazda na łyżwach, snowboard czy narciarstwo. Przed sezonem warto więc pamiętać o dwóch rzeczach: po pierwsze należy wzmocnić swoją kondycję poprzez regularne ćwiczenia. Po drugie należy wzmocnić nasze kości, by nie dopuścić do złamań, skręceń i stłuczeń.
Najlepiej, jeśli wzbogacimy wówczas naszą dietę o wapń i witaminę D, glukozaminę czy krzem.
 
Ruch i sen to zdrowie – zwłaszcza w ziemie
 
Aby zapewnić sobie dobre samopoczucie, musisz sypiać średnio 8 godzin na dobę, ale nie może to być sen niespokojny i przerywany. Dlatego też już teraz zmień swoje nawyki i zadbaj o właściwą ilość snu. Podobnie jest z odpoczynkiem.
Naucz się efektywnie zarządzać czasem, abyś mógł wygospodarować chwilę w ciągu dnia na wypoczynek. Możesz wziąć długą, relaksującą kąpiel np. z solą magnezową, poczytać książkę czy obejrzeć ulubiony serial – rób to, co sprawia Ci przyjemność i pozytywnie nastraja.
Zadbaj też o codzienną porcję aktywności. Jest to szczególnie ważne, gdy masz siedzącą pracę i ogólnie prowadzisz siedzący tryb życia. Wystarczy zaledwie pół godziny wysiłku fizycznego, abyś już niebawem poczuła się lepiej. Nie musisz wykonywać intensywnych ćwiczeń na siłowni.
 
 
 
A kiedy zima już nas pożegna – zrób detox! 
 
(4 kroki jak przygotować organizm do wiosny)
 
Zasada 1 – nie stosuj głodówek, zmień swoje nawyki żywieniowe!
Jeżeli nie dostarczamy do organizmu odpowiedniej ilości energii oraz składników odżywczych nasz ustrój zaczyna pracować na niewłaściwym poziomie i pojawiają się liczne dolegliwości, takie jak bóle głowy, osłabienie, uczucie zmęczenia oraz rozdrażnienie. Dzieje się tak w przypadku głodówki. Aby oczyścić swój organizm z toksyn należy zmodyfikować dietę, zacząć jeść regularnie 4-5 posiłków w ciągu dnia, co 3-4 godziny, zaczynając dzień od śniadania w pierwszej godzinie po wstaniu z łóżka i kończąc na kolacji najpóźniej 2-3  godziny przed snem.
 
Zasada 2 – poranne oczyszczanie
Bezpośrednio po wstaniu z łóżka warto zmobilizować swój organizm do pracy i usprawnić pracę przewodu pokarmowego. W tym celu rano zaleca się wykonać 10 przysiadów, co pobudzi funkcjonowanie jelit i wypić na czczo pół szklanki wody z sokiem z świeżo wyciśniętej cytryny, pomarańczy lub jabłka czy też mieszankę oczyszczającą z lnem, pierzgą, ostropestem i wiesiołkiem. Zamiast soku do wody można dodać łyżkę octu jabłkowego, który usuwa toksyny z organizmu bądź aloesu.
 
Zasada 3 – soki warzywne i owocowe usuwają toksyny z organizmu
Codziennie zaleca się pić, najlepiej świeżo wyciśnięte lub zmiksowane za pomocą miksera lub blednera soki.  Szczególnie poleca się przygotowywać je z warzyw, ponieważ zawierają mniej cukrów prostych niż owoce. Najcenniejszymi warzywami, z których warto sporządzać koktajle jest natka pietruszki, seler, szpinak, brokuł, marchew, pomidor oraz cukinia, aby wzmocnić smak koktajlu warzywnego można dodać do niego sok z cytryny lub jabłko.
 
Zasada 4 – wypijaj odpowiednią ilość wody
Woda jest ona głównym czynnikiem, który doskonale usuwa z organizmu nagromadzone toksyny. Każdego dnia powinniśmy wypijać 1,5-2 l wody, a przy wzmożonych wysiłku fizycznym oraz w bardzo upalne dni nawet więcej!
 
Katarzyna Góral 
 
Pozostaw komentarz