Kurkuma była znana przez joginów i lekarzy ajurwedy od czasów starożytnych, którzy cenili ją ze względu na wyjątkowe właściwości lecznicze. Kurkuma jest korzeniem, który jest bliskim krewnym również cudownego imbiru.
Ostatnie lata wnikliwych badań dowiodły, że kurkuma jest absolutnym fenomenem medycznym. Zawiera w sobie unikalne składniki, które posiadają właściwości antynowotworowe i przeciwzapalne. Genialnie oczyszcza wątrobę i nerki, a jak wiadomo bez sprawnie funkcjonujących tych organów trudno jest w ogóle mówić o zdrowiu i dobrym samopoczuciu. Kurkuma przyjmowana w odpowiedni sposób leczy zapalenia stawów i generalnie je wzmacnia. Być może właśnie dlatego widok stuletniego jogina stojącego na głowie, czy robiącego niesamowite pozy, nie był i nadal nie jest szczególnie zadziwiający. „Złote mleko”, które zawiera kurkumę, od starożytności jest napojem joginów.
Złote Mleko – idealne lekarstwo
Działa anty-nowotworowo, wzmacniająco, przeciwzapalnie i przeciwdepresyjnie. Z dodatkiem korzenia imbiru ma działanie rozgrzewające i jest genialne na wszelkie przeziębienia czy wychłodzenie organizmu. Złote mleko jest idealne nie tylko na infekcje, ale również działa wspomagająco na wzmocnienie organizmu, poprawę samopoczucia oraz… nastroju!
Składniki:
1 łyżeczka pasty z kurkumy (przepis niżej) najlepiej ekologicznej (możesz również użyć kurkumy w proszku)
1 szklanka mleka
szczypta mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju migdałowego (olej kokosowy ma działanie wychładzające)
jasny miód – ilość do smaku
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszaj w lekko podgrzanym mleku. Napój warto wzbogacić o imbir, cynamon, kardamon lub odrobinę gałki muszkatołowej – zdrowo i pysznie!
Dodatkowo przedstawiamy poniżej przepis na pastę z kurkumy, którą możesz użyć w „złotym mleko”, ale też w innych daniach.
Pasta z kurkumy – sekret mistrza Ajurwedy
Składniki:
2- 3 łyżki kurkumy w proszku (najlepiej ekologicznej)
1/2 szklanki wody (lub trochę więcej)
2 – 3 szczypty mielonego czarnego pieprzu
Wykonanie:
Wodę doprowadź do wrzenia i dodaj kurkumę oraz pieprz. Gotuj mieszając, aż powstanie gęsta pasta. Wrzenie (lekkie gotowanie się) musi trwać co najmniej 7-8 minut. W razie potrzeby, jeśli pasta stanie się zbyt gęsta, dodaj więcej wody, a jeśli jest zbyt rzadka dodaj więcej kurkumy. Oczywiście musisz bacznie uważać, aby masa nie przypaliła się!
Gotowa pasta powinna być gęsta, ale nie za bardzo. Wyczuj konsystencję, aby z łatwością nadawała się do użycia. Gotową pastę przełóż do szklanego pojemnika i przechowuj w lodówce.
Pastę z kurkumy możesz dodawać do „Złotego mleka”, ale również do wszelkich innych dań, jak również koktajli!
Oto kilka zdrowotnych możliwości wykorzystania pasty z kurkumy:
Ból gardła, szczególnie śluz / flegma, która utknęła w gardle:
Weź około ½ łyżeczki gęstej pasty z kurkumy i zrób z niej małą kulkę. To będzie Twoja naturalna tabletka. Umieść ją w tylnej części gardła i połknij, popijając szklanką ciepłej wody. Jeśli pasta jest zbyt rzadka, aby zrobić z niej kulkę, po prostu nabierz ją łyżką i popij ciepłą wodą.
Problemy ze stawami, bóle, skrzypienie, sztywność stawów:
Pij co najmniej 1 szklankę Złotego Mleka codziennie przez 40 dni.
Problemy z trawieniem:
Kurkuma ma naturalne działanie przeciwgrzybiczne (idealna np. do zwalczania grzybów Candidia!). Zaleca się spożywanie naturalnego jogurtu (może być również dobry kefir) z kawałkiem banana i 1 łyżeczką pasy z kurkumy.