Wymagane

Pliki Wymagane do prawidłowego działania sklepu.

Preferencje

Pliki przechowujące informacje na temat użytkownika w celu personalizacji zawartości.

Statystyki

Pliki wykorzystywane do celów statystycznych.

Marketingowe

Pliki wykorzystywane do celów marketingowych.

Kup do 12:00 - a przesyłka będzie jutro u Ciebie

Dostawa od 14 zł

tel. +48 533 679 793

Zamknij
(0)
Nie masz żadnych produktów w koszyku.
Wyszukiwanie
Filters

Wyhoduj to sam!

Wyhoduj to sam!

Wiosna to czas, w którym dieta sezonowa obfituje w mnóstwo zieleni, którą… możesz samodzielnie wyhodować na swoim parapecie, balkonie, tarasie lub w ogródku. To naprawdę proste! Poznaj nasze sprawdzone sposoby na uprawę rzeżuchy, szczypiorku, natki pietruszki i sałaty i spraw, że Twoja dieta sezonowa się zazieleni!

Rzeżucha i inne kiełki – jak sadzić?

Na talerzu rozłóż ligninę lub gazę. Obficie skrop wodą i wysyp ziarenka rzeżuchy. Talerz postaw w zacienionym miejscu. Podlewaj regularnie.

Szczypiorek – jak sadzić?

Małą cebulkę z lekko wyrośniętym szczypiorkiem umieść w doniczce z ziemią, tak, by szczypiorek wystawał z ziemi. Doniczkę postaw w słonecznym miejscu. Podlewaj regularnie.

Natka pietruszki – jak sadzić?

Korzeń pietruszki, z której wyrastają małe pędy natki umieść w doniczce z ziemią, tak, by kawałek korzenia wystawał z ziemi. Doniczkę postaw w słonecznym miejscu. Podlewaj regularnie.

Sałata – jak sadzić?

Pozostaw głąb z sałaty, którą masz w domu. Umieść go w doniczce z ziemią, by lekko z niej wystawał. Doniczkę postaw w słonecznym miejscu. Podlewaj regularnie.

Kiełki dyni – podstawowe informacje o uprawie.

Podstawowe czynności, o których musisz pamiętać uprawiając kiełki dyni to:

  • płukanie i namaczanie nasion – ok. 2-6 godzin jeśli używasz nasion bez łupiny, nieco dłużej namaczaj nasiona w całości (z łupiną) – ok. 6-12 godzin
  • umieszczenie nasion w przygotowanym wcześniej pojemniku (w zależności od wybranej metody – w słoiku, na szalkach kiełkownicy) w miejscu mało nasłonecznionym
  • 2 razy na dzień:
  • podlewanie,
  • odprowadzanie nadmiaru wody,
  • zapewnienie dostępu powietrza kiełkującym nasionom

Po ok. 1-2 dniach z nasion zaczną wyrastać białe ogonki. Na tym etapie możesz zakończyć uprawę lub przestawić naczynie w bardziej słoneczne miejsce i poczekać na wytworzenie zawiązków liści.

Nasiona dyni możesz również posadzić w doniczce z ziemią (pamiętaj o ich podlewaniu). Otrzymane w ten sposób kiełki dyni będą nieco bardziej soczyste, ciemnozielone. Ich listki po ścięciu świetnie zgrają się z każdą sałatką.

Kiełki możesz zajadać od razu lub po dokładnym przepłukaniu schować do lodówki na kolejny tydzień (warto raz dziennie dodatkowo je przepłukać – dłużej zachowają świeżość i jędrność).

Kiełki buraka – podstawowe informacje o uprawie.

Podstawowe czynności o których musisz pamiętać hodując kiełki buraka to:

  •          dokładne płukanie i namaczanie nasion – ok. 10-12 godzin
  •          umieszczenie nasion w przygotowanym wcześniej pojemniku (w tym przypadku najbardziej polecana jest kiełkownica)
  •          2-3 razy na dzień:
  •          podlewanie,
  •          odprowadzanie nadmiaru wody,
  •          zapewnienie dostępu powietrza kiełkującym nasionom

Kiełki buraka rosną nieco wolniej niż wiele innych popularnych kiełków – trwa to standardowo ok. 8-10 dni. Nie jest to powód do niepokoju, taki po prostu ich urok.

Z gotowych kiełków warto pozbyć się osłonek. Są one twarde i nie nadają się do jedzenia. Aby to zrobić zanurz wyhodowane kiełki buraka w misce napełnionej wodą i lekko nimi poruszaj, pomieszaj ręką. Łuski jako lżejsze wypłyną na powierzchnię. Zlej delikatnie wodę i gotowe!

Kiełki możesz spożyć od razu lub po dokładnym przepłukaniu schować do lodówki na kolejny tydzień (warto raz dziennie dodatkowo je przepłukać – dłużej zachowają świeżość i jędrność). 

Kiełki soczewicy – podstawowe informacje o uprawie.

Podstawowe czynności o których musisz pamiętać hodując kiełki soczewicy to:

  •          dokładne płukanie i namaczanie nasion – ok. 8-12 godzin
  •          umieszczenie nasion w przygotowanym wcześniej pojemniku (w zależności od wybranej metody – w słoiku, na szalkach kiełkownicy lub w specjalnym woreczku przeznaczonym do kiełkowania)
  •          2-3 razy na dzień:
  •          podlewanie,
  •          odprowadzanie nadmiaru wody,
  •          zapewnienie dostępu powietrza kiełkującym nasionom

Kiedy z nasion zaczną przebijać się białe ogonki kiełków, możesz ich już spróbować i sam zdecydować którego dnia zakończyć hodowlę. Zwykle są gotowe po ok. 4-5 dniach, ale możesz to zrobić 1-2 dni wcześniej lub później.

Kiełki słonecznika – podstawowe informacje o uprawie.

Podstawowe czynności o których musisz pamiętać hodując kiełki słonecznika to:

  •          dokładne płukanie i namaczanie nasion – ok. 8-12 godzin
  •          jeśli po namoczeniu w wodzie na powierzchni pływają przezroczyste błonki nasienne należy je dokładnie zebrać i usunąć (są podatne na gnicie)
  •          w razie konieczności czynność powtórzyć
  •          umieszczenie nasion w przygotowanym wcześniej pojemniku (w zależności od wybranej metody – w słoiku, na szalkach kiełkownicy lub w specjalnym woreczku przeznaczonym do kiełkowania)
  •          2-3 razy na dzień:
  •          podlewanie,
  •          odprowadzanie nadmiaru wody,
  •          zapewnienie dostępu powietrza kiełkującym nasionom

W zależności od rodzaju nasion słonecznika jakie posiadasz, masz do wyboru kilka opcji:

  •          możesz hodować kiełki z wyłuskanych nasion – trzeba je namoczyć i po ok. 2 dniach hodowli pojawiają się na nich krótkie białe „ogonki”, są już wtedy gotowe do jedzenia;
  •          możesz ich nasiona w łupinach posadzić do ziemi – otrzymasz wtedy małe, zielone roślinki słonecznika, taka hodowla trwa trochę dłużej, ok. 7 dni; hoduj kiełki tylko do wykształcenia pierwszych liścieni – jak słonecznik wykształci więcej listków robi się gorzkawy w smaku
  •          możesz też nasiona w łupinach namoczyć przez 1 dzień, jak łuski zaczną pękać pozdejmować je delikatnie i takie małe kiełki hodować już bez łusek jeszcze ok. 5 dni – otrzymasz podobne kiełki co w 2 metodzie, ale nie musisz mieć ziemi (możesz je wyhodować w kiełkownicy czy słoiku), za to trochę wysiłku włożysz w zdejmowanie łusek

Kiełki możesz spożyć od razu lub po dokładnym przepłukaniu schować do lodówki na kolejny tydzień (warto raz dziennie dodatkowo je przepłukać – dłużej zachowają świeżość i jędrność).

Z gotowych kiełków warto pozbyć się osłonek, jakie oddzieliły się od ziaren. Aby to zrobić zanurz kiełki soczewicy w misce napełnionej wodą i lekko nimi poruszaj. Łuski jako lżejsze wypłyną na powierzchnię. Zlej delikatnie wodę i gotowe!

 Mikro zielone kiełki na desce, widok z góry Premium Zdjęcia

 

Pozostaw komentarz