Warzywa i owoce
Na liście zdrowych produktów pierwsze miejsce zajmują warzywa i owoce. Szczególnie cenne dla budowania odporności są składniki zawierające witaminę C. Znajdziesz ją w brukselce, pietruszce, szpinaku, czarnej porzeczce czy czerwonej papryce. Źródłem ß-karotenu, który jest ważny dla sprawnego działania układu immunologicznego jest m.in. marchewka, jarmuż czy boćwina.
Niemal każde z warzyw i owoców, które są dostępne w Polsce zawiera substancje cenne dla zdrowia oraz samopoczucia. W warzywach cebulowych oprócz witamin i składników mineralnych znajdują się fitoncydy, które zabijają wirusy i bakterie. Nic dziwnego, że cebula czy czosnek nazywane są naturalnymi antybiotykami.
W zbilansowanej diecie nie powinno zabraknąć ryb bogatych w zdrowe tłuszcze oraz witaminę D3 oraz kiszonek. Wytworzony w procesie fermentacji ogórków, kapusty czy buraków kwas mlekowy sprzyja rozwojowi dobrych bakterii w jelitach i budowaniu odporności. Ponadto produkty kiszone mają znacznie więcej witaminy C niż surowe.
Jak wzmocnić odporność dietą?
Warto zadbać o to, aby w diecie znalazły się nie tylko warzywa i owoce, ale też inne składniki cenne dla zdrowia. Wśród nich jest m.in.:
miód – akacjowy, gryczany, spadziowy – wszystkie pomagają w redukcji stresu i poprawiają samopoczucie,
migdały – dzięki witaminom E oraz B2 pomagają wzmocnić układ immunologiczny i regulować pracę układu pokarmowego,
zielona herbata – zawarte w niej polifenole i flawonoidy to przeciwutleniacze, które wspierają redukcję wolnych rodników.
Zbilansowana dieta powinna opierać się na produktach pozbawionych chemicznych ulepszaczy i sztucznych aromatów. Warto dokładnie zbadać źródło pochodzenia jedzenia, które kupujesz w sklepie. Do podkreślania smaku dań lepiej zrezygnować z soli i zastąpić ją naturalnymi mieszankami suszonych warzyw.