Witamina E nazywana jest witaminą młodości. Pozwala ona zachować witalność, młody wygląd skóry oraz wpływa na płodność. Pełni ona szereg funkcji w organizmie:
- ma właściwości antyoksydacyjne. Zwiększa działanie ochronne przed wolnymi rodnikami tlenowymi uszkadzającymi komórki organizmu i przyspieszającymi proces ich starzenia.
- działa ochronnie na wzrok
- nawilża, regeneruje i chroni skórę oraz spowalnia jej starzenie
- wpływa na prawidłowe działanie narządów rozrodczych, niezbędna dla prawidłowego przebiegu ciąży
- utrzymuje właściwy poziom przepuszczalności błon komórkowych, powstrzymuje płytki krwi przed zlepianiem się
- zapewnia odpowiednią pracę mięśni i ich wydolność
- umożliwia syntezę niektórych enzymów
- ma wpływ na procesy krzepnięcia krwi
- zapobiega miażdżycy i zawałowi serca
- działa przeciwnowotworowo
- chroni przed demencją i chorobą Alzheimera
Źródła witaminy E w diecie
Witamina E to witamina rozpuszczalna w tłuszczach. Produkty roślinne cechujące się wysoką zawartością witaminy E to przede wszystkim oleje roślinne tj.: oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, olej z pestek porzeczki, migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nasiona dyni i słonecznika, kiełki oraz zarodki nasion zbóż. Duże ilości tokoferoli występują także w pomidorach, szpinaku, brukselce, brzoskwiniach, awokado, w czarnej porzeczce oraz w warzywach ciemnozielonych (natka pietruszki, sałata, szpinak, szczypiorek, brokuły, jarmuż)
Witamina E - niedobór i nadmiar
Niedobory witaminy E obserwuje się rzadko, najczęściej występują u osób z zaburzoną wchłanialnością tłuszczu.
Główne objawy niedoboru witaminy E to:
- zmęczenie i rozdrażnienie
- anemia
- kłopoty z koncentracją
- pogorszenie widzenia
- wypadanie włosów
- podatność na infekcje
- zaburzenia neurologiczne
- bolesność i zanik mięśni
Nadmiar witaminy E jest metabolizowany i wydalany z organizmu. Do przedawkowania witaminy E może dojść jedynie na skutek długotrwałego przyjmowania dawki wynoszącej powyżej 1000 mg/dobę. Jej nadmiar może przejawiać się bólami głowy, zmęczeniem, zaburzeniami jelitowym, osłabieniem mięśni i pogorszeniem widzenia.
Witamina E - jaka najlepsza?
Najwyższą aktywność biologiczną posiada Alfa-tokoferol . Nowe doniesienia jednak wskazują, że inne formy witaminy E, np. gamma-tokoferol i mieszanki innych tokoferoli też mają korzystne właściwości zdrowotne. W sklepie Od Natury znajdziesz witaminę E w połączeniu z innymi witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach tj. Dr Jacob’s ADEK w kroplach oraz Fomeds Olicaps ADEK oraz Osavi ADEK w kapsułkach. Polecamy również Witaminę A+E firmy Pharmovit w kroplach oraz dobrej jakości oleje roślinne tłoczone na zimno z firmy Oleofarm tj. oliwę z oliwek, olej z wiesiołka, olej z czarnuszki, olej z pestek winogron, olej sezamowy czy z firmy Proaktiv tj. olej rokitnikowy, jarzębinowy czy z dzikiej róży. W sklepie Od Natury znajdziesz również orzechy z firmy Bioplanet tj włoskie, makadamia, laskowe oraz migdały, które również stanowią bogate źródło witaminy E.
Witaminę E możemy również stosować na skórę i włosy w formie olejku arganowego , czy olejku ze słodkich migdałów. Witamina E w nich zawarta odpowiada za poprawę elastyczności i odpowiednie nawilżenie skóry oraz włosów.
Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, zwalcza wolne rodniki oraz spowalnia starzenie się organizmu. Jest witaminą młodości i płodności, dlatego tak ważne jest dostarczanie jej wraz z dietą oraz odpowiednia jej suplementacja.