Witamina C - właściwości
Witamina C to jedna z najważniejszych witamin. Jej dostarczanie wraz z pożywieniem jest niezbędne do prawidłowego działania całego organizmu. Spełnia ona wiele ważnych funkcji. Przede wszystkim bierze udział w syntezie kolagenu, który jest bardzo ważny dla funkcjonowania naczyń krwionośnych. Przeciwdziała powstawaniu tętniaków. Przyspiesza gojenie się ran, działa przeciwstarzeniowo. Wspiera naturalną odporność organizmu. Obniża ciśnienie krwi u osób cierpiących na nadciśnienie. Poprawia profil lipidowy krwi obniżając poziom trójglicerydów i przeciwdziała powstawaniu miażdżycy. Zmniejsza ryzyko udarów mózgu i wspiera układ krążenia, działa ochronnie na serce. Chroni naczynia krwionośne przed uszkodzeniami. Zwiększa mineralizację kości i zmniejsza ryzyko osteoporozy oraz złamań. Witamina C ma właściwości silnie przeciwutleniające i neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników. Może ona chronić komórki nerwowe przed uszkodzeniami i zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera oraz cukrzycy typu 2. Witamina C zmniejsza anemię, gdyż zwiększa ona przyswajanie żelaza niehemowego pochodzącego z produktów roślinnych. Może ona zwiększać przyswajanie żelaza nawet sześciokrotnie. Należy ją spożywać w tym samych posiłku co produkty zawierające żelazo roślinne. Spożywanie dużych dawek witaminy C tj 500mg dziennie zmniejsza stężenie kwasu moczowego we krwi przez co zmniejsza się ryzyko wystąpienia dny moczanowej. Witamina C ma ochronny wpływ na oczy i zapobiega powstawaniu zaćmy. Zapobiega infekcjom wirusowym, ma silne właściwości przeciwnowotworowe i neutralizuje substancje rakotwórcze. Nie jesteśmy w stanie samą dietą dostarczyć sobie wysokich dawek witaminy C, dlatego jeśli chcemy wzmocnić nasz organizm warto suplementować witaminę c.
Jakie są objawy niedoboru witaminy C:
- przewlekłe zmęczenie, kiepski nastrój
- wolnogojące się rany
- sucha i łuszcząca się skóra
- krwawiące dziąsła
- anemia
- tworzenie się siniaków niezwiązane z żadnym urazem
- obniżona odporność, podatność na przeziębienia
Naturalne źródła witaminy C
Optymalna dawka witaminy C to 500mg dziennie. Jednak nasze zapotrzebowanie w dzisiejszych czasach jest o wiele większe, ponieważ żyjemy w zanieczyszczonym środowisku, a witamina C to silny przeciwutleniacz, który chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami i wieloma substancjami szkodliwymi. Witamina C neutralizuje wiele szkodliwych czynników, ale przez to jej zapasy szybko się kończą. Palenie papierosów, spożywanie alkoholu, zanieczyszczenie żywności, stres zwiększa zapotrzebowanie na witaminę c.
Do najlepszych naturalnych żródeł witaminy c należą:
- dzika róża W 100g dzikiej róży występuje aż 400mg witaminy C to tyle co w 21 sztukach cytryn. Możesz sięgnąć po sok z dzikiej róży Herbal Monasterium.
- rokitnik Jego pomarańczowe owoce mają podobną zawartość witaminy C co dzika róża. Polecamy szczególnie sok z Rokitnika firmy Herbal Monasterium oraz Proaktiv Olej z rokitnika
- czarna pożeczka W 100g tego owocu mamy aż 180 mg witaminy C
- kiwi W jednej sztuce mamy 70mg witaminy C
- truskawki W 100g truskawek mamy aż 60mg witaminy C
- pomarańcze i grejpfruty w 1 sztuce mamy 100mg witaminy C
- acerola Polecamy ją spożywać w formie soku np. z Sok z Aceroli z firmy Herbal Monasterium lub w kapsułkach np. Natvita Acerola 100 kaps
- owoce tropikalne tj. gujawa czy papaja W jednej sztuce tych owoców znajdziemy 180mg witaminy C
- papryka żółta W jednej sztuce znajdziemy aż 360mg witaminy C
- jarmuż w jednej garści tego warzywa znajdziemy 22mg witaminy C
- brokuł w 100g znajdziemy 90mg witaminy C
- brukselka w 100g ma 85g witaminy C
- kapusta kiszona w 100g ma 43mg witaminy C
- zielona pietruszka w 100g ma 200mg witaminy C
Trzeba brać pod uwagę to, że zawartość witaminy c w tych owocach i warzywach dotyczy produktów świeżych, nie poddanych obróbce termicznej. Witamina C jest wrażliwa na wysoką temperaturę, dlatego gotowanie warzyw może zmniejszyć jej ilość aż o 50-80%. Lepszym rozwiązaniem jest gotowanie warzyw na parze, dzięki czemu tracą mniej witamin.
Jeżeli chcemy osiągnąć korzyści zdrowotne warto suplementować witaminę C. Najlepszą jej formą jest witamina C liposomalna np. firmy Ascolip lub Lipolife. Znajduje się ona w otoczce lipidowej, dzięki czemu nie podrażnia żołądka i jest o wiele lepiej wchłanialna. Warto ją stosować przy stanach obniżonej odporności oraz przy infekcjach wirusowych i bakteryjnych. Witamina C firmy Formeds nie zawiera zbędnych dodatków. Znajdziemy ją w formie proszku F-Vit C1000 oraz kapułek Bicaps C1000.
Mamy też dostępną witaminę C w formie askorbinianu, który ma mniejszą kwasowość niż kwas askorbinowy, dzięki czemu jest lepiej tolerowany przez żołądek np. Witamina C1000 z rutyną i dziką różą z firmy OSAVI. Polecamy również witaminę C1000 w tabletkach z firmy NOW z dziką różą i bioflawonoidami oraz firmy Calivita.
Nadmiar witaminy C
Nie da się przedawkować witaminy c przyjmowanej w postaci pokarmowej. Duże dawki kwasu askorbinowego nie są toksyczne. Związek rozpuszcza się w wodzie, a nadmiar wydalany zostaje z organizmu wraz z moczem w ciągu kilku godzin.
Witamina C spełnia wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka. Jest silnym przeciwutleniaczem, działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Czasami samą dietą nie jesteśmy w stanie zapewnić sobie jej odpowiedniej ilości, dlatego warto ją suplementować. Duże dawki witaminy C przyniosą nam liczne korzyści zdrowotne, wzmocnią odporność oraz pozwolą zwalczyć infekcje i stany zapalne.