Witamina C właściwości
Witamina C jest to kluczowa witamina dla zachowania zdrowia, dlatego powinniśmy ją dostarczać codziennie wraz z pożywieniem i wysokiej jakości suplementami. Pełni ona wiele funkcji w organizmie. Wspiera naszą odporność, jest antyoksydantem, który hamuje procesy starzenia, wspomaga regenerację tkanek i bierze udział w syntezie kolagenu, który odpowiada za jędrność i zdrowy wygląd skóry oraz za prawidłowe funkcjonowanie stawów. Zwiększa ona biodostępność żelaza. Jeśli borykamy się z niedoborem żelaza i anemią to witamina C również jest pomocna. Niedobór witaminy C zwiększa podatność na infekcje i przeziębienia, dlatego ważne jest by dbać o jej właściwe spożycie.
Badania pokazują, że długotrwała suplementacja witaminą C może skracać czas choroby, łagodzić objawy infekcji i szybciej powrócić do zdrowia. Zalecane dzienne spożycie witaminy C wynosi 90 mg dla mężczyzn i 75 mg dla kobiet.
Witamina C - żródła w diecie
Do naturalnych żródeł witaminy C należą kiszonki, natka pietruszki, papryka, brukselka, brokuły, owoce dzikiej róży, rokitnik, porzeczki, truskawki czy kiwi. Niestety witamina C jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę, światło i tlen przez co pod ich wpływem szybko ulega rozkładowi. W trakcie obróbki termicznej tracimy nawet do 50% jej wyjściowej wartości, dlatego dobrze spożywać warzywa i owoce na surowo. Witaminę C często dodaje się do żywności. Dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym jest używana jako konserwant i można ją znaleźć pod symbolem E300. Jeśli w twojej diecie brakuje owoców i warzyw, żyjesz w przewlekłym stresie, palisz papierosy, bądź nadużywasz alkoholu możesz być narażony na jej niedobór.
Objawy niedoboru witaminy C
Do powszechnych objawów niedoboru witaminy C należą zmęczenie, podatność na infekcje, skłonność do tworzenia się sińców, utrudnione gojenie się ran oraz krwawienia z dziąseł.
Jak wybrać dobry preparat z witaminą C?
Warto sięgnąć po witaminę C z naturalnych źródeł tj. jak soki Herbal Monasterium z dzikiej róży, rokitnika, maliny, granatu, gravioli, aceroli czy aronii, które naturalnie wzmocnią odporność. Można pić herbatę z dzikiej róży oraz spożywać sproszkowaną skórkę dzikiej róży np. z firmy Sanbios. Skórka róży stanowi znakomite uzupełnienie diety. Jest ona najbogatszym w Polsce źródłem naturalnej witaminy C. Produktem bogatym w witaminę C jest również Virde Citrus Paradisi Ekstrakt z pestek grejpfruta, który zawiera kompleks bioflawonoidów. Dzięki zawartości witaminy C zmniejsza podatność organizmu na infekcje i łagodzi jej objawy. Suplement Osavi Witamina C1000 z rutyną i dziką różą zawiera witaminę C w formie askorbinianu wapnia. Askorbinian wapnia charakteryzuje się niższą kwasowością niż kwas askorbinowy, dzięki czemu jest lepiej tolerowany przez żołądek.
Witamina C firmy Formeds nie zawiera zbędnych dodatków tj barwniki, wypełniacze i konserwanty. Znajdziemy ją w formie proszku F-Vit C1000 oraz kapsułek Bicaps C1000. Za najlepszą formę witaminy C uznaje się witaminę C liposomalną np. Ascolip albo firmy Lipolife. Znajduje się ona w otoczce lipidowej, dzięki czemu nie podrażnia żołądka i jest o wiele lepiej wchłanialna.
Nadmiar witaminy C jest usuwany z organizmu wraz z moczem. Witaminę C warto stosować przy stanach obniżonej odporności, w okresie jesienno-zimowym oraz przy infekcjach wirusowych i bakteryjnych.