Tradycyjne zastosowanie: aromatyczna kora jest wykorzystywana jako środek ściągający, wymiotny, przeciwdziałający krwawieniom, zaś z kwiatów i liści wytwarza się herbatę stosowaną w przypadkach bólów żołądka i mięśni, gorączki i zaburzeń wzroku. Wykazuje działanie pobudzające układ odpornościowy. Wywar z owoców, stosowany zewnętrznie, miejscowo, w Peru znajduje zastosowanie jako środek gojący. Posiada działanie przeciwskurczowe, przeciwwymiotne, przeciwbiegunkowe, antyseptyczne, przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwwrzodowe, hemostatyczne, antyseptyczne, gojące i antykoncepcyjne. Znajduje zastosowanie w leczeniu róży, posiada działanie przeciwskurczowe, wymiotne, przeciwdziała czerwonce, rzeżączce, hemoroidom, biegunce, infekcjom pochwy, chorobom żołądkowym; znajduje ponadto zastosowanie w chorobach skórnych, przeciwdziała astmie, jest stosowany w bólach gastrycznych, przeciwdziała rumieniowi, obrzękom, zapaleniom krtani, łuszczycy, bólom i nadmiernie obfitym krwawieniom menstruacyjnym; stosowany na rany, owrzodzenia jelitowe, krwotoki, ukąszenia węży; środek antyseptyczny, stosowany w zaćmie, jako środek gojący, przeciw upławom, jako antyseptyk pochwowy; stosowany w leczeniu leiszmanioza lub uta, wysypek, gruźlicy.
Zastosowania według zaleceń IPIFA: nowotwór przewodu pokarmowego.