Iporoni, iporuro, ipururo, ipurosa, macochihua, niando, pajaro - roślina lecznicza pochodząca z roślinności lasów deszczowych Amazonii w Brazylii.
Przez stulecia rdzenni mieszkańcy Amazonii używali kory i liści iporuru (Alchornea castaneifolia) do wielu różnych celów i przygotowywali je na wiele różnych sposobów. W całej Amazonii kora lub liście iporuro są wykorzytywane do sporządzania nalewek (ogólnie z lokalnym rumem, zwanym aguardiente)
Właściwości
- zawiera: sterydy, saponiny, alkaloidy i naturalne fenole (flawonole, flawony, garbniki, ksantonoidy)
- przeciwzapalne właściwości iporuru przypisuje się grupie alkaloidów, w tym o nazwie alchorneine, zawartym w korze
- lokalne lekarstwo na reumatyzm, zapalenie stawów, przeziębienia i bóle mięśni
- spocyfik dobrze znany rdzennym mieszkańców Peru jako łagodzący objawy choroby zwyrodnieniowej stawów oraz w zwiększaniu elastyczności i zakresu ruchów
- stosowane przy leczeniu reumatyzmu
- aby zapobiec biegunce, członkowie plemienia Tikuna stosują wywar ipouru przed posiłkami
- stosowane w zewnętrznym leczeniu miejscowym jako uśmierzające ból