Kup do 12:00 - a przesyłka będzie jutro u Ciebie

Dostawa od 14 zł

tel. +48 533 679 793

Zamknij
(0)
Nie masz żadnych produktów w koszyku.
Wyszukiwanie
Filters

Wegański ramen dla niecierpliwych

Wegański ramen dla niecierpliwych

Składniki:

  •          2 łyżki oleju sezamowego
  •          2 szalotki
  •          4 ząbki czosnku
  •          2 cm kawałek imbiru
  •          3 suszone grzyby shitake
  •          ¼ arkusza nori
  •          1 litr bulionu warzywnego
  •          2 łyżki sosu sojowego lub tamari
  •          1 łyżka pasty miso
  •          1 łyżeczka syropu klonowego lub z agawy
  •          100 g makaronu ramen
  •          + dodatki, wedle uznania 

  

 

Wykonanie

  1. Pastę miso wymieszaj z sosem sojowym oraz syropem z agawy i odstaw na bok
  2. Rozgrzej w garnku olej – dodaj  przecięte w pół ząbki czosnku, ćwiartki szalotek oraz plastry imbiru i smaż przez 2 – 3 minuty.
  3. Dorzuć grzyby i smaż kolejne 2 minuty
  4. Zalej bulionem, doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień do minimum i gotuj, pod przykryciem, przez 15 minut
  5. W międzyczasie, w lekko posolonej wodzie, ugotuj makaron. Odcedź i rozłóż do misek
  6. Zdejmij bulion z ognia, pozbądź się pływających w nim kawałków czosnku, imbiru, grzybów i cebuli
  7. Dodaj przygotowaną wcześniej pastę miso i mieszaj tak długo, aż pasta się rozpuści
  8. Rozlej Ramen do misek i dołóż ulubione warzywa, kiełki, tofu.

Notaki:

  • Bulion nabiera intensywności z czasem. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
  • Dla wersji bezglutenowej użyj makaronu ryżowego.
  • Przechowuj w lodówce, pod przykryciem, do 4 dni – dodatki, w tym makaron przechowuj osobno.

Wegetariański Ramen z migdałami – Zwierciadlo.pl

 

Pozostaw komentarz