Wiosną dieta sezonowa powinna uwzględniać przede wszystkim takie warzywa, jak: kalarepa, botwina, szczaw, szparagi, rzodkiewka, szpinak, kapusta, rabarbar, sałata, szczypiorek, natka pietruszki oraz rzeżucha. Dowiedz się, co takiego kryją te wiosenne smakołyki, że powinny zagościć w Twoim menu.
Kalarepa
Chrupiąca i delikatna w smaku – doskonała zarówno na surowo, jak i na ciepło. Obrana i pokrojona na kawałki stanowi doskonałą przekąskę, a dodana do zupy jarzynowej, sprawi, że na dobre zagości w niej wiosna. Zawiera mnóstwo witaminy C, beta-karoten, wapń, żelazo, luteinę, potas, magnez, mangan, miedź, jod, kwas foliowy i inne witaminy z grupy B, witaminę K. Jadalne są również liście i łodygi kalarepy.
Botwinka
Młode liście i korzenie buraka doskonale nadają się do zup – zarówno tych na gorąco (np. barszcz ukraiński), jak również tych na zimno (np. chłodnik). Zawiera beta-karoten, potas, żelazo, błonnik, magnez, fosfor, sód, kwas foliowy i inne witaminy z grupy B, witaminy: A, K, D, E, C.
Szczaw
Kwaśny w smaku, ma działanie pobudzające apetyt. Ponieważ zawiera kwas szczawiowy, warto zjadać go w towarzystwie nabiału (np. jajek, mleka, jogurtów). Zawiera beta-karoten, wapń, żelazo, foliany, magnez, fosfor, cynk, potas, sód, kwas krzemowy, kwas foliowy i inne witaminy z grupy B, witaminę A i C. Można go jeść na surowo (np. w sałatkach), jak i w formie przetworzonej (np. w zupie szczawiowej).
Szparagi
Występują w trzech kolorach: białym, zielonym i fioletowym. W Polsce najpopularniejsze są szparagi białe, które należy obrać przed spożyciem oraz zielone – których obierać nie trzeba. Są źródeł kwasu foliowego i innych witamin z grupy B, witaminy C, beta-karotenu, wapnia potasu, błonnika, fosforu, witaminy A, witaminy E, asparaginy, inuliny i glutationu.
Rzodkiewka
Jej ostrawy smak pobudza działanie układu trawiennego i zwiększa apetyt. Zawiera witaminę A, C, K, kwas foliowy i witaminę B6, fosfor, sód, potas, magnez i żelazo. Świetna do kanapek i sałatek, jako przekąską, ale również w wersji duszonej i kiszonej.
Szpinak
Sam w sobie jest raczej mdły, dlatego świetnie odnajduje się w towarzystwie czosnku i gałki muszkatołowej. Jest też świetnym dodatkiem do koktajli. Może być spożywany zarówno na surowo, jak i poddany obróbce termicznej. Zawiera kwas foliowy, luteinę, magnez, żelazo, potas, sód, fosfor, wapń oraz witaminę A i C.
Młoda kapusta
Kapusta ma działanie antybakteryjne i antywirusowe. Wspomaga układ immunologiczny, zawiera mnóstwo witaminy C, błonnik, potas, wapń żelazo, kwas foliowy i inne witaminy z grupy B. Doskonale smakuje na ciepło, jak i na surowo. Można z niej nawet wycisnąć sok, który doskonale pomaga osobom z wrzodami żołądka.
Rabarbar
Kwaśny i cierpki w smaku, jest doskonałym dodatkiem do ciast, deserów i składnikiem domowych kompotów. Zawiera kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, potas, magnez, żelazo, jod, witaminę A, C i E oraz kwas foliowy.