Układ pokarmowy to miejsce gdzie pożywienie przyjmowane do naszego ciała z zewnątrz przetwarzane jest na budulec naszego ciała i na naszą życiową energię. O tym czy układ ten funkcjonuje prawidłowo decydują dwa dominujące czynniki: jakość naszego pożywienia oraz zdolności trawienne naszego układu pokarmowego.
Siła trawienna ciała zmienia się w ciągu życia, w ciągu roku i w ciągu dnia, w dużym stopniu zależy też od naszej obecnej kondycji. Żołądek źle trawi w czasie silnego stresu co odczuwamy jako zaciśnięcie żołądka. W przebiegu większości chorób również nie mamy apetytu. Jest to czas kiedy ciało skupione jest na innych zadaniach niż trawienie pokarmu, gdyż całe swoje siły kieruje na powrót do zdrowia. Warto zdawać sobie sprawę z tych mechanizmów, by mądrze się odżywiać. Więcej o tym poczytasz w artykule: „Jak się odżywiać dla energii i zdrowia”.
Generalne zasady odżywiania się, dające maximum energii: jedz to co rośnie, jedz gotowane i surowe pokarmy, unikaj smażenia i mrożenia, przyprawiaj obficie ziołami, pij dobrej jakości wodę przed posiłkami, jedz obfite śniadanie, umiarkowany obiad i skromną kolację. Nie znaczy to, że masz odmawiać sobie swoich ulubionych, „niezdrowych” przysmaków lub zwyczajów. Kluczem jest umiar oraz proporcja. Jeśli drobne odstępstwa od zdrowego jedzenia nie przekroczą 5% Twojej diety, nie zaszkodzą Ci.
Czy wiesz, że w układzie pokarmowym żyje do kilku kilogramów bakterii, które biorą czynny udział w trawieniu pokarmu, produkcji potrzebnych nam witamin, enzymów, przeciwciał odpowiedzialnych za odporność organizmu? Poprzez używanie antybiotyków, przemysłowej żywności, cukru, konserwantów flora ta ulega zniszczeniu. Naturalne probiotyki w płynie odbudują ten delikatny system. Olej rokitnikowy to wspaniały balsam na wszystkie błony naszego ciała. Możesz go spożywać profilaktycznie jedną łyżeczkę przed posiłkiem lub doraźnie w czasie nieżytów żołądka.
Dla prawidłowego oczyszczania przewodu pokarmowego potrzebny jest błonnik w pożywieniu. Większość ludzi ma jego niedobory. Polecamy błonnik witalny, szałwię hiszpańską, siemię lniane. Te produkty usprawnią pracę jelit. Jeśli będziesz jadł z umiarem i mądrze wybierał co jesz, masz szansę podnieść swój poziom energii, w stosunku do tego, jaki jest on obecnie.
Herbatka z kocanki zawiera wiele cennych flawonoidów, olejki eteryczne oraz związki kumarynowe. Kocanka poprawia funkcjonowanie wątroby oraz zapobiega wzdęciom. Kwiat kocanki zalecany jest w zaburzeniach trawienia, stanach skurczowych i zapalnych przewodów żółciowych oraz przy oczyszczaniu wątroby.
Jest to zioło które pochodzi z Azji, a do Polski sprowadzili je Tatarzy. Główne działanie tataraku to działanie uspokajające, wzmacniające, rozkurczowe oraz działa pozytywnie na układ pokarmowy. Doustnie kłącze tataraku stosuje się w przewlekłych zaburzeniach trawiennych, w braku łaknienia, bezkwaśności żołądkowej, we wzdęciach, bólach brzucha, kolce jelitowej. Zewnętrznie - w zapaleniu jamy ustnej i gardła, w niektórych dermatozach, do zwalczania łupieżu oraz przeciw wypadaniu włosów.
Łopian stosuje się w przewlekłych nieżytach przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych i moczowych, a także w niektórych zaburzeniach przemiany materii, szczególnie wieku młodzieńczego (np. w trądziku młodzieńczym i anoreksji). Zewnętrznie - odwary z łopianu są stosowane m.in. w niektórych postaciach łuszczycy oraz w łojotoku.
Mięta wspiera prawidłowe trawienie, działa rozkurczowo, wiatropędnie, pomaga się zrelaksować oraz wspomaga układ oddechowy i odporność organizmu. Polecana jest do codziennego spożywania nie tylko do posiłku, ale również w postaci orzeźwiającego napoju, który doskonale gasi pragnienie.
Liść mięty stosowany jest w zaburzeniach trawiennych z towarzyszącym bólem, kolkami, mdłościami, wzdęciami, a także w nieżytach i stanach zapalnych żołądka i jelit oraz w schorzeniach wątroby, stanach zapalnych pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych.
Korzeń mniszka doskonale reguluje i wspomaga pracę nerek, wątroby, ma właściwości delikatnie moczo- i żółciopędne. Wspomaga leczenie reumatyzmu i anemii. Ponadto korzeń mniszka (tak jak i kwiat czy łodyga) może być źródłem syropu, o niezwykle szerokim zastosowaniu.
Napary z liści szałwii stosuje się w stanach nieżytowych i zapalnych żołądka i jelit, zwłaszcza z nadmierną fermentacją, w uszkodzeniach wątroby, w nadmiernej potliwości różnego pochodzenia pomocniczo w nadmiernej laktacji u matek karmiących. Zewnętrznie - stosuje się m.in. do płukania w zapaleniach jamy ustnej.
Prawoślaz lekarski wykazuje działanie przeciwzapalne, powlekające i zmiękczające. Stosuje się go przede wszystkim w leczeniu problemów układu pokarmowego oraz oddechowego, jak i na problemy skórne. Prawoślaz lekarski to skuteczny sposób na zwalczanie męczącego suchego kaszlu. Napar z liści prawoślazu dzięki dużej zawartości substancji wykazujących działanie pęczniejące pokrywa cienką warstwą gardło i żołądek osłaniając błony śluzowe i zmniejszając podrażnienia.
Wskazaniami do zastosowania naparów wodnych z nagietka są: doustnie, pomocniczo - w stanach zapalnych przewodu pokarmowego i chorobie wrzodowej żołądka. Zewnętrznie - w różnych uszkodzeniach skóry, stłuczeniach, odleżynach, odmrożeniach, niewielkich oparzeniach, także do płukania - w zapaleniach błon śluzowych jamy ustnej, gardła, również pochwy (pomocniczo w rzęsistkowicy, nadżerkach i otarciach pochwy).
Owoc dzikiej róży zawiera znaczne ilości witamin i kwasów organicznych oraz soli mineralnych. Jak podaje literatura zielarska owoc dzikiej róży może być stosowany w chorobach zakaźnych i przeziębieniowych w okresie rekonwalescencji oraz przy biegunce, chorobie wrzodowej żołądka, dwunastnicy.
Owoc kopru włoskiego wspomaga apetyt, przyspiesza trawienie, działa rozkurczowo oraz niweluje wzdęcia. Wpływa także korzystnie na zdrowie układu oddechowego i łagodzi dolegliwości związane z miesiączką. Koper włoski może być pomocny młodym mamom, gdyż stymuluje działanie gruczołów mlekowych.
Liście borówki czernicy doceniane są przede wszystkim ze względu na właściwości przeciwutleniające. Wspierają zdrowie naczyń krwionośnych i żył, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego, chronią jelita i błonę śluzową żołądka oraz obniżają poziom cukru we krwi.