Układ pokarmowy to miejsce gdzie pożywienie przyjmowane do naszego ciała z zewnątrz przetwarzane jest na budulec naszego ciała i na naszą życiową energię. O tym czy układ ten funkcjonuje prawidłowo decydują dwa dominujące czynniki: jakość naszego pożywienia oraz zdolności trawienne naszego układu pokarmowego.
Siła trawienna ciała zmienia się w ciągu życia, w ciągu roku i w ciągu dnia, w dużym stopniu zależy też od naszej obecnej kondycji. Żołądek źle trawi w czasie silnego stresu co odczuwamy jako zaciśnięcie żołądka. W przebiegu większości chorób również nie mamy apetytu. Jest to czas kiedy ciało skupione jest na innych zadaniach niż trawienie pokarmu, gdyż całe swoje siły kieruje na powrót do zdrowia. Warto zdawać sobie sprawę z tych mechanizmów, by mądrze się odżywiać. Więcej o tym poczytasz w artykule: „Jak się odżywiać dla energii i zdrowia”.
Generalne zasady odżywiania się, dające maximum energii: jedz to co rośnie, jedz gotowane i surowe pokarmy, unikaj smażenia i mrożenia, przyprawiaj obficie ziołami, pij dobrej jakości wodę przed posiłkami, jedz obfite śniadanie, umiarkowany obiad i skromną kolację. Nie znaczy to, że masz odmawiać sobie swoich ulubionych, „niezdrowych” przysmaków lub zwyczajów. Kluczem jest umiar oraz proporcja. Jeśli drobne odstępstwa od zdrowego jedzenia nie przekroczą 5% Twojej diety, nie zaszkodzą Ci.
Czy wiesz, że w układzie pokarmowym żyje do kilku kilogramów bakterii, które biorą czynny udział w trawieniu pokarmu, produkcji potrzebnych nam witamin, enzymów, przeciwciał odpowiedzialnych za odporność organizmu? Poprzez używanie antybiotyków, przemysłowej żywności, cukru, konserwantów flora ta ulega zniszczeniu. Naturalne probiotyki w płynie odbudują ten delikatny system. Olej rokitnikowy to wspaniały balsam na wszystkie błony naszego ciała. Możesz go spożywać profilaktycznie jedną łyżeczkę przed posiłkiem lub doraźnie w czasie nieżytów żołądka.
Dla prawidłowego oczyszczania przewodu pokarmowego potrzebny jest błonnik w pożywieniu. Większość ludzi ma jego niedobory. Polecamy błonnik witalny, szałwię hiszpańską, siemię lniane. Te produkty usprawnią pracę jelit. Jeśli będziesz jadł z umiarem i mądrze wybierał co jesz, masz szansę podnieść swój poziom energii, w stosunku do tego, jaki jest on obecnie.
Bylica ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Wspomaga układ trawienny, pomaga na bóle brzucha i dobrze działa na wątrobę, dlatego jest stosowana w kuchni. Liście i wierzchołki młodych pędów wykorzystywane są do robienia przyprawy.
Nasiona wiesiołka wpływają korzystnie na procesy metaboliczne i polecane są jako dodatek do zdrowej, zbilansowanej diety. Stanowią doskonałe uzupełnienie śniadań, np. musli, jogurtów, owsianek i koktajli. Można jeść je w całości lub zmielić bezpośrednio przed spożyciem.
Len to roślina zyskująca coraz większą popularność. Nic dziwnego jest on bowiem skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych, chroni przed cukrzycą, chorobami serca czy układu pokarmowego. Ponadto działa powlekająco, delikatnie przeczyszczająco, regenerująco i przeciwzapalnie.
Nasiona płesznika są stosowane w zaparciach nawykowych, w stanach, w których jest wskazane pobudzenie perystaltyki jelit i uzyskanie łagodnego wypróżnienia, wspomagająco w leczeniu biegunek różnego pochodzenia.
Lukrecja jest jedną z najstarszych roślin stosowanych w nieżytach dróg oddechowych. Już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie uchodziła za bardzo skuteczny lek. Uważano też, że jej korzeń posiada magiczną moc. Wysoko ceniona była w medycynie chińskiej.
Nasiona płesznika są stosowane w zaparciach nawykowych, w stanach, w których jest wskazane pobudzenie perystaltyki jelit i uzyskanie łagodnego wypróżnienia, wspomagająco w leczeniu biegunek różnego pochodzenia.
Stany po uszkodzeniach wątroby spowodowanych np. alkoholem, tetrachlorkiem węgla, środkami ochrony roślin, toluenem, ksylenem, przewlekłe stany zapalne wątroby, po przebytej żółtaczce zakaźnej, w marskości wątroby, tłuszczowym zwyrodnieniu wątroby, zatruciu grzybami, w rekonwalescencji stosuje się także w krwawieniach z nosa, jelita grubego, żylakach odbytu, obfitych miesiączkach, niedokwaśności soku żołądkowego, brak apetytu, odbijaniach, migrenach, osteoporozie, nowotworach wątroby, chemio i radioterapii.
Rumianek usprawnia trawienie, metabolizowanie tłuszczów oraz niweluje dyskomfort towarzyszący niestrawności i wzdęciom. Wykazuje pozytywny wpływ na układ oddechowy, pomaga się zrelaksować, ułatwia zasypianie i wzmacnia układ odpornościowy.
Korzeń mniszka jest częstym składnikiem herbatek ziołowych. Wspiera zdrowie układu pokarmowego, działa prebiotyczne, obniża poziom cukru we krwi, wpływa korzystnie na funkcjonowanie żołądka i wątroby, a także poprawia apetyt.