Wymagane

Pliki Wymagane do prawidłowego działania sklepu.

Preferencje

Pliki przechowujące informacje na temat użytkownika w celu personalizacji zawartości.

Statystyki

Pliki wykorzystywane do celów statystycznych.

Marketingowe

Pliki wykorzystywane do celów marketingowych.

Kup do 12:00 - a przesyłka będzie jutro u Ciebie

Dostawa od 14 zł

tel. +48 533 679 793

Zamknij
(0)
Nie masz żadnych produktów w koszyku.
Wyszukiwanie
Filters

Tofurnik

Tofurnik
Składniki na tortownicę wielkości 18 - 21 cm:

Spód:
100 g ciastek owsianych
2 łyżki oleju kokosowego lub masła orzechowego

Masa tofurnikowa:
2 kostki tofu naturalnego / 2 x 180 g
½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (czyli ¼ szklanki suchej kaszy jaglanej)
1 ¼ szklanki mleka kokosowego
½ – ¾ szklanki cukru pudru, syropu z agawy lub innego słodzika
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/3 szklanki soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta soli

Polewa:
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżka cukru pudru, syropu z agawy lub innego słodzika
½ szklanki mleka kokosowego
do dekoracji: garść płatków migdałowych, lekko uprażonych

Przygotowanie:
  1. Przygotowanie spodu: wszystkie składniki umieścić w naczyniu blendera i zmiksować na grube okruchy. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i na dno wysypać pokruszony spód, przy pomocy palców tortownicę wycisnąć okruchami, a następnie odstawić do lodówki.
  2. Przygotowanie masy: wszystkie składniki poza mlekiem umieścić w misce i przy pomocy ręcznego blendera zmiksować na bardzo gładką masę – dopiero kiedy masa będzie gładka stopniowo wlewać mleko cały czas miksując. Można do tego użyć też blendera kielichowego jak Vitamix, wtedy można włożyć wszystkie składniki na raz i miksować je przez 30 – 60 sekund.
  3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Tofurnikową masę wylać na schłodzony spód i wyrównać, następnie wsunąć do rozgrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 120 stopni i piec kolejne 45 minut.
  4. Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik, pozostawiając tofurnik jeszcze na 15 minut w środku. Dopiero po tym czasie delikatnie wyjąć go na blat i studzić przez przynajmniej  2 – 3 godziny.
  5. Przygotowanie polewy: w niedużym rondelku podgrzać wszystkie składniki, co jakiś czas mieszając trzepaczką. Kiedy czekolada się roztopi wymieszać bardzo dokładnie i odstawić na bok do schłodzenia na 30 minut. Ostudzony tofurnik wyjąć z formy i oblać ostudzoną polewą. Następnie polewę wyrównać i obsypać płatkami migdałowymi.

Ciasto cappuccino tofu uber alles

Pozostaw komentarz