Cynk w preparacie występuje w postaci organicznej tj. glukonianu cynku, charakteryzującej się wysoką przyswajalnością. Niedobór tego pierwiastka może powodować atrofię (zanik) grasicy i mniejszą odporność na zakażenia. Przykładem takiej dysfunkcji jest Acrodermatitis enteropathica, choroba wywołana niedoborem cynku, powodująca atrofię grasicy, a w rezultacie wysoką podatność na infekcje bakteryjne, grzybicze i wirusowe. Co ważne, objawy te można odwrócić dzięki odpowiedniej suplementacji cynkiem, co podkreśla jego ważną pozycję w przebiegu procesów immunologicznych .
Selen zastosowano również w formie organicznej, wysokoprzyswajalnej L-selenometioniny, czyli połączenia selenu z aminokwasem – metioniną. Takie połączenie powszechnie występuje w naturalnych produktach bogatych w ten pierwiastek. Se jako składnik enzymów oksydoredukcyjnych i cytochromu bierze udział w wielu procesach biologicznych komórki. Zarówno selen jak i metionina odgrywają niezależną rolę w syntezie glutationu, który jest najważniejszym przeciwutleniaczem i detoksykatorem produkowanym w organizmie człowieka.
Witamina C, czyli kwas askorbinowy jest naturalnie występującym przeciwutleniaczem rozpuszczalnym w wodzie. Wpływ witaminy C na układ immunologiczny jest dobrze udokumentowany, a naukowcy zauważyli, że w wysokich stężeniach gromadzi się ona w komórkach układu odpornościowego, takich jak neutrofile i makrofagi. Jeden z obecnych trendów dotyczy badań wpływu witaminy C modulującego funkcje immunologiczne, poprzez oddziaływanie na szlaki sygnalizacyjne komórek.
Wyciąg z grasicy, czyli kompozycja występujących w niej pochodnych białek i peptydów. Zgodnie z wiedzą naukową peptydy biologicznie aktywne są specyficznymi fragmentami białek, korzystnie wpływającymi na funkcjonowanie organizmu. Wiele białek może być źródłem biologicznie aktywnych peptydów, które nieaktywne wewnątrz sekwencji białka prekursorowego, mogą zostać uwolnione obok aminokwasów podczas procesów przetwórczych, bądź w wyniku hydrolizy enzymatycznej w układzie pokarmowym. W badaniach naukowych zauważono, że tzw. bioaktywne peptydy zawierają w cząsteczce połączenia zwykle od 3 do 20 reszt aminokwasowych. Ich oddziaływanie na organizm dotyczy najczęściej układu nerwowego, odpornościowego, sercowo-naczyniowego lub trawiennego jednak na zasadzie prostych oddziaływań chemicznych mogą też zwiększać przyswajalność związków mineralnych, tj. cynk i selen. Aminokwasy uwolnione w wyniku trawienia białek wykorzystywane są jako jednostki budulcowe potrzebne do wzrostu i odnowy komórek, tkanek i narządów