Składniki:
główka Kalafiora
Sos:
oliwa
kurkuma
słodka papryka
sól, pieprz i zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Główkę kalafiora kroimy w 3-4 centymetrowe plastry jak na zdjęciu poniżej i kładziemy na papierze do pieczenia. W szklance/słoiczku mieszamy wszystkie składniki na sos: 8 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżeczki kurkumy, 2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Jak już wszystkie składniki się połączą - smarujemy kalafiora. Tak apetycznie przygotowane steki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15-20 minut.
I gotowe
Proponujemy serwować z pyszną zieloną sałatką albo ryżem/kaszą bulgur/kuskus albo tym i tym
Mamy nadzieję, że i wy skorzystacie z tego przepisu, dajcie znać czy takie proste przepisy Wam odpowiadają?