Składniki (na dwie większe porcje):
Hallumi - jedno opakowanie
Słodki ziemniak - jeden, większy
Grejpfrut - jedna sztuka
Pomidorki Pomarańczowe Małe - 12 sztuk
Sałata - 4 większe liście
Sos:
Oliwa - 4 łyżki
Ocet balsamiczny - 2 łyżki
Musztarda - łyżeczka
Miód - łyżeczka
Cytryna - pare kropel
Sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, obieramy słodkiego ziemniakami, kroimy w talarki i pieczemy go przez jakieś 50 minut, do momentu aż talarki zrobią się miękkie. Liście sałaty i pomidorki myjemy, kroimy na mniejsze części i wrzucamy razem do miski. Gdy talarki są już gotowe - wyjmujemy je z piekarnika i dajemy im się odrobinkę schłodzić. W między czasie smażymy ser Hallumi na grillowanej patelni (może też być zwykła patelnia) z każdej strony do momentu aż się ładnie zarumieni, jak już pięknie wygląda odstawiamy patelnię na bok. Talarki kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Wszystkie składniki na sos mieszamy razem w kubeczku i ewentualnie jak trzeba to doprawiamy jeszcze według uznania. Wlewamy sos do miski i wszystko razem mieszamy. Jak juz smaki się pięknie połączą - nakładamy wszystko na talerz, a na wierzch kładziemy pięknie złocisty ser Hallumi.
W tak dosyć prosty sposób można przygotować tą pyszną sałatkę dla siebie oraz najbliższych:)
Życzymy Wam wszystkim smacznego oraz spokojnego wieczoru.
P.S. Dajcie znać czy taka wiosenna sałatka Wam smakowała