Sałatka z kalafiorem, ogórkiem, marchewką i papryką (idealna do słoików)
Składniki sałatki:
◊ 1 duży kalafior
◊ 3 duże marchewki
◊ 2 duże czerwone papryki
◊ 3 cebule
◊ 2 kg ogórków
◊ dodatkowo: koper z kwiatem, czosnek i kilka liści laurowych
Zalewa:
◊ 2 litry wody
◊ 1,5 szklanki octu 10%
◊ 1,5 szklanki cukru
◊ 1 czubata łyżka soli
◊ kilkanaście kulek ziela angielskiego i czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Kalafiora, ogórki, marchew i paprykę należy dokładnie umyć i osuszyć. Marchew obieramy ze skórki, od kalafiora oddzielamy liście, paprykę oczyszczamy z pestek. Marchew i ogórki kroimy w plasterki, paprykę w paski lub kostkę, cebulę w krążki, kalafiora dzielimy na małe różyczki. Na dno czystych, wyparzonych i suchych słoików wkładamy gałązkę kopru, ząbek czosnku i listki laurowe (1-2 listki na słoik). Następnie wkładamy do słoików warzywa, układając je kolejno warstwami.
Gotujemy zalewę i ostrożnie wlewamy ją do słoików wypełnionych warzywami. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut. Ja lubię, jak warzywa są lekko chrupiące i skracam czas pasteryzacji do 12 minut. Po wyjęciu słoików z garnka okrywam je bawełnianą ścierką i zostawiam do ostygnięcia.
Mam nadzieję, że ta sałatka będzie smakowała Wam tak samo dobrze, jak kiedyś moim koleżankom. Polecam podawać ją jako dodatek do obiadu, chociaż i do kanapek też jest super.
Na koniec przypominam jeszcze o poprzednim wpisie dotyczącym domowych przetworów i życzę smacznego.
Smacznego!