Składniki:
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 3 średnie ugotowane buraki
- 2 łyżki białka konopnego Purella
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżka czarnuszki
- duża szczypta soli himalajskiej
- 1 pieczona żółta papryka
- 1 pomidor malinowy
- Garść rukolę
- 4 razowe bułki
- 2 łyżki majonezu
- olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
Buraki zetrzyj na tarce o małych oczkach, odciśnij nadmiar soku
Buraki wymieszaj z kaszą, dodaj białko kopne, posiekaną cebulę i czarnuszkę, sól oraz 2 łyżki bułki tartej
Z masy lepi burgery, pomóż sobie w formowaniu dodając pozostałą bułkę tartą
Burgery smaż na odrobine oleju około 3-4 minuty z każdej strony
Bułki przekrój i podpiecz, posmaruj majonezem
Burgery układaj na bułkach, dodaj plastry papryki, pomidora oraz rukolę, całość przykryj drugą połową bułki i zepnij patyczkiem do szaszłyków