Gdy za oknem zimno, każdy sposób jest dobry, by się rozgrzać!
Łatwo zaobserwować, że gdy zjemy lub wypijemy coś gorącego, od razu jest nam cieplej i lepiej znosimy zewnętrzne zimno. Jeśli chcesz trzymać się ciepło w zimowy czas jedz gorące zupy i zamiast zimnej wody pij gorące napary z rozgrzewających ziół.
Przedstawiamy kilka najważniejszych rozgrzewających ziół, warto mieć je w kuchni.
Baza
Bazą naparów warto uczynić kwiat lipy, owoc dzikiej róży i głóg. Dlaczego?
Są to zioła o przyjemnym, neutralnym smaku i łagodnym, wspierającym działaniu na nasz organizm.
kwiat lipy - działa rozgrzewająco, odprężająco, wspomaga pracę wątroby i układu oddechowego
owoc głogu – jest źródłem witaminy c i innych składników uszczelniających naczynia krwionośne, co wpływa na odporność i ukrwienie ciała, wzmacnia serce, łagodzi bóle reumatyczne, stawowe i mięśniowe
owoc dzikiej róży – skarbnica witaminy c, innych witamin i wielu minerałów, choć po zaparzeniu duża część witaminy c jest utracona, to i tak jest jej wciąż więcej niż w cytrusach, dobrze jest stosować dziką różę jako bazowy składnik rozgrzewających naparów, ponieważ ma działanie nawilżające, co równoważy wysuszające działanie innych składników
Aromatyczne przyprawy
Do mieszanki bazowej dodawaj według upodobania poniższe składniki w ulubionej ilości (można też dodawać do przygotowywanej bazy za każdym razem inne dodatki). Poniższe zioła mają bardzo silny smak i aromat, zaufaj swojemu smakowi i dodawaj ich z umiarem.
świeży lub mielony korzeń imbiru – silnie rozgrzewa, usuwa śluz z organizmu, działa antybakteryjnie i antyzapalnie
kora cynamonu – antyoksydant, ma działanie bakteriobójcze, poprawia wygląd skóry, poprawia trawienie i metabolizm, rozgrzewa, obniża poziom cukru we krwi, poprawia koncentrację i funkcje mózgu,
ziele tymianku – łagodzi infekcje górnych dróg oddechowych, działa antybakteryjnie i antygrzybiczo, działa rozkurczowo i wykrztuśnie w kaszlu, leczy też stany zapalne przewodu pokarmowego i wątroby
ziele rozmarynu – rozgrzewa, wspomaga trawienie, poprawia pamięć oraz koncentrację, łagodzi migreny oraz bóle głowy, pobudza
nasiona kardamonu - usuwa wzdęcia i niestrawności, przyspiesza przemianę materii, rozgrzewa, pomaga w kaszlu i grypie, działa przeciwzapalnie a także zmniejsza odczuwanie bólu
pączki goździków – mają bardzo silne działanie antyseptyczne i przeciwbólowe, (jeśli boli Cię gardło, trzymaj jeden do trzech goździków w buzi aż do ustania bólu)
Synergicznie działający miód
Do naparu po przestygnięciu dodaj miód. Odrobina słodkiego smaku dopełni i połączy inne składniki w synergiczną całość. Smacznego! :)