Prosty przepis na to, jak na co dzień korzystać z pigwy zamiast cytryny, zachowując wszystkie jej walory smakowe i zdrowotne.
Kroimy jedną pigwę (lub więcej) na plastry wraz z pestkami i zalewamy w szklanym słoiczku przegotowaną, zimną wodą, tak, by cała pigwa była zanurzona.
Słoiczek przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Po kilku godzinach macerat jest gotowy do użycia. Witaminy i minerały z pigwy rozpuszczają się w wodzie.
Tak przygotowany macerat (czyli odlaną wodę) używamy tak, jak świeży sok z cytryny: do bezpośredniego picia, jako dodatek do napojów zimnych i ciepłych, przyprawę do potraw, dodatek do suplementów witaminy c zwiększający ich przyswajalność.
Po odlaniu wody pigwę można zalewać wielokrotnie nawet do trzech dni, tak długo jak długo wydobywa się z niej kwaśny smak.
Macerat bardzo dobrze komponuje się smakowo z imbirem, miodem i rozmarynem.