Olej z pestek moreli otrzymywany jest w wyniku tłoczenia nasion moreli zwyczajnej. To bogate źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy A,B oraz E. Największą jego zaletą jest jednak obecność witaminy B17, inaczej zwanej amigdaliną lub letrilem, która wg wielu źródeł jest naturalnym lekarstwem na raka - choroby nowotworowe.
Witamina B17 występuje w około 1200 gatunkach roślin, głównie w pestkach owocowych (śliwki, jabłka, wiśnie itp.). Przez wiele lat ludzie żyli w błędnym przekonaniu, że cyjanek (kwas pruski) zawarty w pestkach zaszkodzi ich zdrowiu. Nic bardziej mylnego. Zdrowe komórki organizmu zawierają naturalną barierę przed tą substancją. Inaczej sprawa ma się z komórkami rakowymi, które nie mają żadnego zabezpieczenia przed trucizną. Są one przez nią niszczone.
Oprócz zastosowań zdrowotnych, olej z pestek moreli jest powszechnie cenionym, naturalnym kosmetykiem. Zewnętrznie może być stosowany do każdego rodzaju skóry. Głęboko ją nawilża, odżywia i ujędrnia. Ma właściwości regeneracyjne i opóźniające procesy starzenia się. Doskonale sprawdza się również jako dodatek do innych kosmetyków, potęgując ich działanie. Dobrze się wchłania i nie pozostawia tłustego filmu. Stosowany jako maseczka, odżywia suche i zniszczone włosy.
Jest delikatny, o ładnym marcepanowym zapachu i smaku. Kolor jasnożółty, klarowny. Sprzedawany w ciemnych, szklanych butelkach. Ze względu na zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych należy przechowywać go w lodówce.
W kuchni sprawdza się jako dodatek do sałatek i innych dań podawanych na zimno. Można również spożywać go bezpośrednio - około łyżeczkę dziennie. Zdecydowanie warto mieć to niezwykłe, 100% naturalne lekarstwo, a jednocześnie niezastąpiony kosmetyk w swoim domu.