Sok wyciskany jest bezpośrednio z liści pokrzywy, nie zawiera cukru, ani żadnych konserwantów i sztucznych barwników.
Pokrzywa bogata jest w witaminy A, K, B2, C oraz makro- i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód, a także związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwasy organiczne (m.in. mrówkowy, glikolowy, glicerolowy), olejki eteryczne, sole mineralne, chlorofil, serotoninę, histaminę, acetylocholinę, karotenoidy, fitosterole, flawonoidy.
Pokrzywa ma działanie:
- krwiotwórcze, podnoszące produkcję czerwonych krwinek, dzięki czemu
- sprawdza się w leczeniu anemii i ogólnego osłabienia organizmu
- ma właściwości obniżające poziom cukru we krwi, zalecana jest z tego powodu w leczeniu cukrzycy
- systematyczne picie soku z pokrzywy wyraźnie zwiększa wydalanie z moczem chlorków, mocznika i innych szkodliwych produktów przemiany materii, dlatego uchodzi za lek „czyszczący krew”
- działa też przeciwkrwotocznie i obniża ciśnienie krwi.
- ma działanie bakteriobójcze i ze względu na to stosuje się ją w leczeniu stanów zapalnych skóry, pochwy oraz mięśni.